Stavanger Aftenblad

Høyres evige spørsmål

LEDER: De mest uheldige sidene ved formuesska­tten er et reelt problem. Men hvordan unngå at de rikeste blir nullskatty­tere?

-

Hvor mer enn tre Høyre-medlemmer er samlet, er det mer eller mindre garantert at minst ett av dem vil foreslå å fjerne formuesska­tten. Årsmøtet i Rogaland Høyre i helga var intet unntak. Men Høyres suverene leder, Erna Solberg, stritter imot. Hvordan henger dette sammen, egentlig? For partiet er prinsipiel­l motstander av «skatt på arbeidende kapital», som det kalles.

deler av sin hilsningst­ale til årsmøtet til å minne om at staten de naermeste årene står overfor store utgifter. Det er jo helt riktig. I tillegg til den ordinaere driften av en stor og kostbar velferdsst­at (som Høyre vil beholde det aller meste av), står Norge foran store og svaert kostbare investerin­ger i Forsvaret.

Det har naermest oppstått en overbudspo­litikk, der saerlig Fremskritt­spartiet, Venstre og Høyre kappes om å vaere enda mer hissige på å øke forsvarsbu­dsjettene enn den sittende regjeringe­n.

Og det er i dette bildet at Erna Solberg sier at hun er skeptisk til å eliminere deler av statens inntekter. Formuesska­tten bidrar kanskje ikke så mye i det store bildet, men over 15 milliarder kroner i formuesska­tt på naeringsve­rdier i 2022 er ikke å kimse av.

Det er naermest en regel på Høyres landsmøter at det kommer forslag fra ett eller flere lokallag om å ta sats og bare fjerne formuesska­tten.

ikke flertall. En viktig grunn til det handler om hvordan det ville ta seg ut hvis Høyre hadde åpnet for et skatteregi­me som innebaerer at en liten økonomisk overklasse ikke betaler personskat­t i det hele tatt.

Det er det samme som å levere ut en gavepakke til venstresid­en, som ville brukt dette poenget for alt det er verdt og mer til. Det ser rett og slett ikke pent ut at de aller rikeste unngår å betale personlig skatt. (Mange av de samme rikeste bidrar selvsagt med store skattebelø­p, moms og avgifter gjennom sine selskaper, men det er en annen historie).

måter å løse problemet på, men åpenbart er ingen av dem helt problemfri­e.

Hva med å skattlegge utbytte høyere enn i dag? Hva med å i stedet legge inn en høyere selskapssk­att? Hva med å innføre en mye høyere arveavgift? For er det egentlig noen saerlig stor prestasjon å bli født inn i rikdom?

skatter og avgifter skal settes ned eller fjernes er en aerlig sak. Men et slikt grep kan ikke forenes med å drive en velferdsst­at som likner den norske. Og de aller fleste innser at sterkt økt økonomisk ulikhet i seg selv innebaerer en stor politisk risiko. Det er bare å se til det naere utland, det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway