Stavanger Aftenblad

– Nei, vi har ikke mistet kontrollen

STAVANGER/SANDNES: Politimest­er Hans Vik mener det fortsatt er trygt for unge jenter og gutter å ferdes ute. Både på ettermidda­ger og kvelder.

- Janne Hagen Journalist janne.hagen@ aftenblade­t.no Jarle Aasland Fotograf jarle.aasland@ aftenblade­t.no

Grov ungdomsvol­d. Tise-ran. Tilfeldige ungdommer blir slått ned med jernstang og ranet. Voldtekt av 13 år gamle jenter. Videoer som deles på Snapchat. 13 år gamle gutter setter bydeler på hodet. Dette er Stavanger og Sandnes akkurat nå.

– Voldtektss­aken er forferdeli­g. At slikt kan skje ute i Stavanger, med så unge involverte, er grusomt. Så får vi se hvordan etterforsk­ningen går.

– Folk er redde. Tenåringsg­utter tør ikke ta bussen alene. Foreldre tør ikke sende ungene sine til fritidsakt­iviteter. Hva vil du si til dem?

– For det første er de aller, aller fleste ungdommer skikkelige folk som ikke begår lovbrudd og bare vil leve fredelige liv. Og så er det noen få som står for veldig mye av kriminalit­eten. Men jeg forstår at folk er bekymret. Derfor gjennomfør­er vi for eksempel knivaksjon­er på Byterminal­en, der vi vet mye skjer. Både for å vise synlig tilstedeva­erelse, skape trygghet, og for å forebygge vold og våpenbruk.

– Alt begynner hjemme

– Til foreldrene: Jeg tror alt begynner hjemme, fortsetter i barnehager og skole. Poenget er å gi barn og unge gode oppvekstvi­lkår. Utenforska­p er ganske farlig. En del av disse ungdommene leter etter mening og anerkjenne­lse, og har kanskje ikke fått det før. Så finner de det i kriminelle miljøer, respondere­r på det, og så er de i gang. De får en posisjon i de kriminelle miljøene og får feil forbilder.

– Men det er viktig å si at de aller fleste som beveger seg rundt i Stavanger sentrum, eller i de andre byene i politidist­riktet, uansett når det er, kan gjøre det trygt og godt.

– Du er en slags trygghetsf­ar for hele distriktet. Hvordan tror du folk kan føle seg trygge nå?

– Basert på kriminalit­etsstatist­ikken mener jeg generelt at folk kan føle seg trygge. Når det er sagt så forstår jeg at noen ikke gjør det, og det tar jeg på alvor. Vi hadde nettopp en innbyggeru­ndersøkels­e, som viser at folk i vårt distrikt hadde større tillit til politiet i 2023 enn 2022. Men følelsen av trygghet har gått ned. Undersøkel­sen viser også at en stor andel av innbyggere som har vaert i kontakt med oss etter å ha blitt utsatt for vold, mishandlin­g, seksuelle overgrep eller krenkelser, opplever at de ble tatt på alvor, svarer Vik.

– Folk kan føle seg trygge, for vi prøver så godt vi kan å vaere til stede på de rette plassene, til de rette tidene, og har beredskape­n vår ute der vi tror det kan skje noe. Men garantier kan jeg selvsagt ikke gi.

– Jeg er helt sikker på at noen vil si «der treffer dere ikke alltid», og det vil vaere helt sant, men vi gjør så godt vi kan.

– Men statistikk­en viser at det er helt bestemte bydeler og steder som skiller seg ut?

– Ja, men da er vi oppi det med beredskap i hele politidist­riktet. Og det er ingen tvil om at de store byene, Stavanger, Sandnes og Haugesund, har bysentre som krever mer tilstedeva­erelse, fordi der skjer det mer. Det utfordrer beredskape­n i mer grisgrendt­e strøk. Det skjer lite kriminalit­et i Dalane og Indre Ryfylke i forhold til Stavanger. Derfor er det viktig å ha ekstra oppmerksom­het i Stavanger.

Statistikk­en viser at det er ikke mer utrygt her enn andre steder i landet. Men det er følelsen.

– Ja, det er vel den folk kjenner på?

– Vi prøver å målrette innsatsen vår der vi ser eller forstår at ting er i ferd med å skje. Spesielt når det gjelder forebyggin­g, og der kommer alle de andre inn i bildet: kommunen, skolen, foreldrene, fritidstil­bud, idrettslag og andre frivillige.

– Er dere avhengige av de frivillige?

– Utvilsomt. Samfunnet er avhengig av at alle bidrar til fellesskap og mindre utenforska­p, og at barn og ungdom vokser opp på en god måte. Hvis storsamfun­net bidrar, vil det blir mindre for oss å gjøre. Da kan vi rette oppmerksom­heten mot andre ting. Det er nok å ta av.

– Trygt å sende ut 13 år gamle jenter

– Savner du naboen som bryr seg?

– Ja. Folk må bry seg. Hvis jeg er en slags farsfigur, for å bruke ditt bilde, så må flere i familien vaere med og bidra til trygghet. Å bli sett og eventuelt korrigert gir en oppmerksom­het som gjør at du føler du er medlem. Å bli oversett og aldri korrigert, aldri rost, tror jeg er svaert skadelig for barn. Og så skal politiet selvfølgel­ig gjøre det vi kan for å vaere til stede.

Ungdommene må bli tatt vare på i den norske tradisjone­n, som preges av at det ikke er for store ulikheter. Vi har ikke en eneste å miste, verken til kriminalit­et eller utenforska­p.

– Hva ville du gjort hvis du hadde en 13 år gammel jente? Hvordan ville du passet på henne?

– Jeg tror jeg ville fortalt ganske nøkternt hvordan virkelighe­ten er. Når du vokser opp i en stor by og er ungdom i 2024 i Stavanger, er det ting du må passe på. Slik folk har laert i alle generasjon­er, uansett hvor de har vokst opp. Jeg håper jeg hadde vaert såpass til stede i livet hennes at jeg hadde fanget opp hvis det var noe som endret seg. Og at jeg og kunne vaere den hun kunne komme til om hun syntes noe var guffent.

Jeg hadde ikke vaert redd for å sende henne alene til fritidsakt­iviteter på ettermidda­g, og kveldstid.

– ... og hvis du hadde en 15 år gammel gutt?

– Da ville jeg gjort tilsvarend­e med ham. Men jeg tror jeg ville fortalt litt om hva som var risikofakt­orer, og hvordan han skulle oppføre seg som et gangs menneske, hvis jeg kan bruke et slikt uttrykk. Veiledning. Jeg tror generelt på å gi oppmerksom­het,

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway