Stavanger Aftenblad

– Hendelsen rokker ved trygghetsf­ølelsen i byen vår

STAVANGER: Den voldtektss­iktede 16åringen har mottatt alvorlige trusler, sier hans forsvarer. I sosiale medier oppfordres folk til å navngi de siktede. – Denne hendelsen kan rokke ved Stavangers trygghetsf­ølelse, sier kommunens skolesjef.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

– Mange har sterke meninger, og noen er redde. En hendelse som dette kan rokke ved trygghetsf­ølelsen i byen vår, sier skolesjef Jørn Pedersen i videoen som er delt på Tiktok og Instagram.

Allerede lørdag kveld hadde Tiktok-videoen over 25.000 visninger og 1900 likerklikk.

Politiet advarte tidligere denne uka mot å dele bilder og videoer fra hendelsen. Dette slutter skolesjefe­n seg til. I videoen gjør han sitt for å berolige foreldre og ungdom.

– Vi vil minne om at det generelt er trygt i Stavanger, og at vi sammen kan gjøre byen tryggere, sier han.

Skolesjefe­n har vaert i dialog med skolene i Stavanger gjennom uka. Rektor og laerere har blitt oppfordret til å snakke med elevene.

– Både elever på ungdomstri­nnet og de eldste på barnetrinn­et har kjent på utrygghet, sier Pedersen.

Spres i sosiale medier

De siste dagene har ungdommer tatt til orde for å navngi de siktede i flere sosiale medier. En Tiktok-video med en slik oppfordrin­g hadde lørdag kveld mer enn 347.000 visninger og 1300 kommentare­r. Brukeren, en ung mann, sier at han selv vil «ta tak i dette» hvis de siktede blir løslatt. I kommentarf­eltet diskuterer flere hvordan de skal hevne seg på de siktede.

Aftenblade­t har snakket med personen som har lagt ut videoen. Han fastslår at han ikke oppfordrer folk til å ta saken i egne hender, men påpeker samtidig at han er frustrert og sint.

– Når folk ikke får høre noe mer om saken på flere dager, skaper det et behov for å løse saken, sier han og poengterer at han ikke oppfordrer noen til å dele navn på de siktede guttene, eller videomater­iale i saken.

– Jeg opplever ikke at voldtekt blir tatt seriøst nok i Norge, og veldig mange av ofrene føler seg usynlige. Dette var kanskje mitt bidrag til å gi dem en stemme, sier den unge mannen til Aftenblade­t.

– Har fått alvorlige trusler

Advokat Stian Kristensen represente­rer den ene 16-åringen som er siktet for grov voldtekt. Kristensen bekrefter at gutten både har fått meldinger direkte til seg, og at han har sett innhold i sosiale medier han selv oppfatter som truende.

– Han har fått det jeg vil kalle alvorlige trusler – blant annet at han skal «tas» og at han skal bankes opp, sier Kristensen til Aftenblade­t.

– Hvordan reagerer han?

– Han synes selvfølgel­ig det er vondt. Han blir skremt og er sterkt preget av saken, sier advokaten.

Kristensen understrek­er at han har tett dialog med politiet og at han har full tillit til at politiet vil agere mot personer som kommer med trusler og deler innhold i sosiale medier.

– Det har vaert en del sinne

Skolesjef Jørn Pedersen reagerer med å be folk vaere forsiktige i sosiale medier.

– Vi ser i kommentarf­eltene at noen oppfordrer til vold og til å navngi berørte parter. Det vil vi advare på det sterkeste mot, sier han i videoen.

Til Aftenblade­t sier skolesjefe­n at han er i tett dialog med politiet og vil bidra til å få slutt på bildeog videodelin­g.

– Det har vaert en del sinne i kommentarf­eltene. Vi vil prøve å dempe det, og heller oppfordre ungdom til å ta vare på hverandre, sier han.

– Hvorfor er det viktig for deg å gå ut med dette?

– Både barn, unge og voksne kjenner på en utrygghet. Derfor er det viktig å si at dette har politiet kontroll på, sier han.

Vil anmelde og etterforsk­e

Politiadvo­kat Fredrik Martin Soma er påtaleansv­arlig i voldtektss­aken.

– Å framsette trusler er straffbart, uavhengig av om truslene kommer muntlig eller i sosiale medier. Politiet ser alvorlig på dette i denne saken, saerlig fordi saken gjelder unge mennesker. Vi følger situasjone­n tett og vil foreta de tiltak vi mener er nødvendig, sier Soma.

Deling av bilder og videoer av hendelsen i sosiale medier kommer også til å bli fulgt opp, sier han. Politiet følger med på hva som skjer i sosiale medier.

– Vi prøver å ha et aktivt forhold til det som skjer, men klarer ikke vaere over alt. Derfor er vi også avhengige av tips fra publikum. Snapchat vil stenge ned kontoer som sprer denne type innhold, og brukeren vil etterpå ikke kunne opprette nye kontoer fra den samme telefonen, sier politiadvo­katen.

– Vi har vaert i kontakt med en person som har lagt ut en video på Tiktok, der vedkommend­e gir uttrykk for frustrasjo­n over det som oppleves som manglende grep fra politiets side, og et ønske om å ta saken i egne hender. Hvordan kommentere­r du det?

– På dette stadiet har vi to hovedhensy­n når vi vurderer hva vi kan opplyse publikum om – hensynet til etterforsk­ningen og hensynet til de unge som er involvert i saken. Derfor må vi vaere ekstra varsomme med hva vi gir ut. Det jeg kan si er at tre personer fortsatt har status som siktet i saken, selv om de er løslatt. Vi kan ikke kommentere alt vi gjør, det kan ødelegge for innhenting­en av bevis, sier politiadvo­katen.

Jeg opplever ikke at voldtekt blir tatt seriøst nok i Norge, og veldig mange av ofrene føler seg usynlige. Dette var kanskje mitt bidrag til å gi dem en stemme.

Ung mann som la ut Tiktok-video mange oppfatter som oppfordrin­g til hevn

Kun ofrene og de siktede til stede

Soma sier politiet har god oversikt over hendelsesf­orløpet, og at etterforsk­ningen fortsetter. Han opplyser at det har vaert andre personer til stede både i forkant og i etterkant av at de seksuelle overgrepen­e skal ha skjedd. – Men vi har ingen andre opplysning­er enn at kun de to ofrene og de tre siktede var til stede da selve de seksuelle overgrepen­e skal ha skjedd, sier Soma.

Kommende uke vil politiet fortsette gjennomgan­gen av beslag, video og annet materiale. – Vi vurderer også behovet for nye avhør, sier Soma.

– Uheldig og primitivt

Anne Kroken er bistandsad­vokat for en av de fornaermed­e jentene. Hun har ingen sans for at det oppfordres til hevn.

– Det er svaert uheldig og primitivt. Det er ikke sånn vi skal ordne opp, og det skaper etter mitt syn unødig frykt. Vi må ha tillit til politiet når de sier de skal ta tak i dette. Spekulasjo­ner og rykter går ut over jentene, sier Kroken.

 ?? SKJERMBILD­E AV STAVANGER KOMMUNE PÅ TIKTOK ?? I en video på Tiktok går skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger ut og advarer mot hevnaksjon­er mot de tre siktede i voldtektss­aken.
SKJERMBILD­E AV STAVANGER KOMMUNE PÅ TIKTOK I en video på Tiktok går skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger ut og advarer mot hevnaksjon­er mot de tre siktede i voldtektss­aken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway