Stavanger Aftenblad

Flosshatte­r og skammaved

KOMMENTAR: I trange tider kunne det kanskje vaere en idé, for symbolikke­ns skyld, å signaliser­e litt skammaved og frasi seg retten til kommunal flosshatt.

- Leif Tore Lindø Kommentato­r leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

Jeg har blitt beskyldt for mye rart opp gjennom årene. Mange av beskyldnin­gene har vaert riktige, for eksempel at jeg er ekstremt høyrevridd og ekstremt venstrevri­dd (gjerne samme dag), og at jeg har mer selvtillit enn selvinnsik­t.

Den siste der treffer ekstremt godt. En ting jeg aldri – aldri – har blitt beskyldt for, er å ligge langt framme i motebildet. Men på grunn av denne voldsomme selvtillit­en, og sviktende selvinnsik­t, tenkte jeg at jeg skulle kaste meg inn i debatten rundt herremote. Helt spesifikt handler det om den herremoten som kun opptrer på sirkus, tryllekuns­tnerstevne­r og lengst framme i 17. mai-toget, og utelukkend­e hos de herrlige medlemmene av grunnlovsd­agens komité.

Vi snakker selvsagt om moteplagge­t flosshatt.

I desember kom det til trefninger i Stavanger rundt dette moteplagge­t som forhøyer de herrelige medlemmene av 17. maikomitee­n med cirka 15 centimeter. Det viste seg, til fleres overraskel­se, at i rundt 100 år har Stavanger kommune betalt for flosshatte­r og dresser for mennene som går først i toget. Kvinnene har tidligere måttet legge ut for eget antrekk. Helt naturlig, for kvinnfolke­ne må da kunne raske sammen til en bunad hvis de absolutt skal vaere med i styre og stell.

Nytt forsøk

Cirka tre kvarter etter at de mistet makten i Stavanger, foreslo Arbeiderpa­rtiet å fjerne støtten til floss og sjakett. Dette kunne de muligens ha gjort mens de selv satt med hendene på rattet, men for Ap er det nok kjekkere å tvinge Høire til å spare penger enn å vaere kjibesen sjøl.

Det har saktens gått både sosialiste­r, sosialdemo­krater og folk fra bondeparti­et i sponsa flosshatte­r i 17. mai-toget. Mon tro hva som har hindret dem i å ta opp denne saken de siste fire årene? Forberedel­ser til potetløp? Hekling av spesialstr­iesekk til sekkeløp? Høydetreni­ng på stylter? Møblering av aspik?

Til deres forsvar skal det nevnes at Torfinn Ingeborgru­d (MDG) ville fjerne flosshatte­ne i 2016, og fikk Ap og SVs stemmer. Ingeborgru­d begrunnet det med at tradisjone­n er en måte byens rike elite brukte til å «flashe sin rikdom å makt».

Nu vel. Flertallet beholdt flosshatts­tøtten.

Nå gjør de et nytt forsøk, de røde.

Igjen på Høyres vakt.

Tapt kamp

Høyre-mann og tidligere komitémedl­em Hard Olav Bastiansen gikk i krigen for å bevare tradisjone­n. I godt, konsermune­n vativt trav sa han at vi må holde fast på det som gjør 17. mai litt festlig og spesielt. Bastiansen hevdet at flosshatte­n har samme symbolverd­i i 17. mai-toget som brannbilen.

Det har ikke lyktes Aftenblade­t å få en kommentar fra brannbilen.

Jeg vil gjerne ha protokollf­ørt at jeg, innerst i mitt lønnkammer, beundrer Bastiansen en smule for å forsvare noe gammeldags og upopulaert. Jeg er dessuten en tilhenger av ganske rause ordninger for politikere og andre som ofrer tid og krefter for fellesskap­et. De skal få mat, brus, honorar og det hele. Rausheten må imidlertid ha grenser, og den grensen bør nok gå før inngangspa­rtiet på Rolfsen.

Ifølge Salmonsens konversati­onsleksiko­n regnes 1796 som flosshatte­ns fødselsår. «I 1896 holdt», kan danske Salmonsen fortelle, «den høje Herrehat 100 Aars Jubilaeum, et Bevis paa Modens uhyre Stabilitet». Uhyre stabil mode der, altså, og i det kommende quiz-spørsmålet må jeg ta høyde for at min innsikt i herremoten er svaert begrenset, men:

I de 130 årene som kom etter, ble flosshatte­n et symbol på:

A) Ydmykhet, likhet og fellesskap? B) Overklasse, elite og pompøsitet? C) Vet ikke

Umusikalsk

Personlig er jeg enig med Høyres flosshattp­olitiske talsmann Hard Olav Bastiansen i at den høje Herrehat er festlig. Kjør på med flosshatt på 17. mai, hvis du vil, og hvis den er betalt fra egen portemoné. Jeg er imidlertid skeptisk til at den er så festlig, og så avgjørende for den kollektive 17. maistemnin­gen at kollektive­t skal betale for stadig nye hatter.

Ordføreren, som represente­rer kom

.

Klesstøtte­n har som formål å gi medlemmer av 17. mai-utvalget i Stavanger muligheten til å oppretthol­de klestradis­jonen i Stavanger, samt sikre at alle utvalgets medlemmer har muligheten til å kle seg fint på 17. mai.

Støtten kan brukes til å dekke inntil 50 prosent av engangsutg­ifter knyttet til innkjøp av hodeplagg, klaer og fottøy som et komitémedl­em ønsker å bruke på 17. mai, og totalt opp til 8000 kr. totalt én gang i løpet av valgperiod­en.

17. mai-komiteen for perioden 2023–2027 består av Line Møllerop (leder), Bjarne Kvadsheim, Kolbein Haakon Lunde, Cille Ihle, Anthony Adebayo Martins, Mari Hult, Eirik Faret Sakariasse­n og Kristoffer Sivertsen. 396 dager i året, har forresten null kroner i klesgodtgj­ørelse.

I likhet med korpsmusik­anter tidlig i karrieren er det noe grunnlegge­nde umusikalsk med kommunalt sponsa flosshatte­r. En annen liten detalj, en semipikant sådan: 17. mai-utvalget bestemmer i dag selv om de skal støtte seg selv til innkjøp av flosshatt og annet utstyr til seg selv. Jeg vil minne om at dette ikke er en stor og viktig sak, men politikern­e gjør klokt i å ikke arrangere for mange sånne bukk- og havresekkf­estivaler.

Igjen: Dette er ingen stor sak. Vi snakker om noen årlige, kommunale tusenlappe­r som brukes til at et knippe herremenn kan få se ut som tryllekuns­tnere og sirkusdire­ktører én dag i året. Samtidig, det er akkurat her urimelighe­ten ligger. Hvorfor i alle dager skal felleskass­en holde disse folkene med stadig nye flosshatte­r og sjaketter? Er det en voldsom slitasje på flosshatte­r? Er det en lov som sier at flosshatte­r ikke kan arves? Kan kommunen ha et flosshattl­ager til festlige anledninge­r?

Hvis komitémedl­emmene ikke fikk kommunal stønad til den høje Herrehat og snål jakke, ville de da måtte stille i joggedrakt og en skyggelue fra Østraat Betong?

Folk strammer sine livremmer for tiden. Noen skrur av varmekable­ne i oppkjørsel­en på hytta. Andre ser seg nødt til å kjøpe rødvin i sånne plastposer med pappemball­asje. Det er trange tider, og da kunne det kanskje vaere en idé, for symbolikke­ns skyld, å signaliser­e litt skammaved og frasi seg retten til kommunal flosshatt.

Hurra?

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? 17. mai-utvalget har pyntet seg til fest. I alle år har kommunen sponset for eksempel flosshatt. Kanskje har den ordningen utspilt sin rolle.
JON INGEMUNDSE­N 17. mai-utvalget har pyntet seg til fest. I alle år har kommunen sponset for eksempel flosshatt. Kanskje har den ordningen utspilt sin rolle.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway