Stavanger Aftenblad

– Ordføreren har sviktet

SANDNES: Kvinnene er i flertall i kommunesty­ret i Sandnes, men mennene tar nesten alle lederverve­ne: – Dette høres ut som et klassisk eksempel: Du får kvinner inn, men gir dem ikke makt og innflytels­e, sier likestilli­ngsforsker Mari Teigen.

- Hans Christian Paulsen hans.christian.paulsen@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Kvinner får nesten ingen lederverv i Sandnes-politikken:

En gjennomgan­g Aftenblade­t har gjort, viser at menn stikker av med de gjeveste og best betalte vervene i Sandnes-politikken.

Flertallet av representa­ntene i kommunesty­ret i Sandnes er kvinner, 25 er kvinner og 24 er menn. Likevel har mennene 27 av 33 lederverv i forskjelli­ge råd, utvalg og styrer.

– Dette avslører en sterk undervurde­ring av kompetanse­n og kapasitete­n til kvinnene i kommunesty­ret. Ordføreren og gruppelede­r i Høyre har sviktet, sier Inger Helen Aanestad (Sp).

Aanestad mener det er spesielt bekymrings­fullt at kjønnsbala­nsen er så svak i de fem politiske hovedutval­gene. Bare ett utvalg er ledet av en kvinne, Frp's IngerLise Erga. Resten ledes av menn.

– Tenk at Frp kommer bedre ut av dette enn Høyre! Et styringspa­rti som Høyre kan ikke vaere bekjent av ikke å klare å løfte fram sine egne kvinner i en av Norges største byer, sier Aanestad.

Kjønnsbala­nse omtalt fra talerstole­n

Ordfører Kenny Rettore mener de får det til med damene i Sandnes-politikken, men manglende kvinner i lederposis­joner har vaert en snakkis. Senest sist mandag tok Siri Tansø (Ap) opp kjønnsbala­nsen i kommunesty­ret. Da ble en mann valgt til å erstatte en kvinne som leder av forliksråd­et.

– I forrige periode var det en utmerket kvinne som ledet dette utvalget. Det er nå påfallende få kvinner som leder ulike råd og utvalg, sa hun.

– Det er mange flinke kvinner i kommunesty­ret. Det må vaere noe annet enn dyktighet som har vaert utslagsgiv­ende, sier Tansø til Aftenblade­t.

Hun tror skjevforde­lingen skyldes at de som forhandlet om makt og posisjoner, i stor grad er menn.

– Du må ha likestilli­ng langt framme i pannebrask­en når du forhandler om verv og posisjoner, og det har de helt klart ikke hatt, sier Tansø.

– Klassisk eksempel

– For å fremme kjønnsbala­nse, må det jobbes slik det står i likestilli­ngsloven: aktivt, systematis­k og planmessig, sier også likestilli­ngsforsker Mari Teigen.

8. mars publiserte Aftenblade­t artikkelen som viser at kvinnelige kommunesty­repolitike­re bare er tildelt seks av 33 lederverv i Sandnes. Blant forklaring­ene fra ordføreren er at kvinner sjeldnere rekker opp hånda når verv skal fordeles.

– Dette høres ut som et klassisk eksempel: Du får kvinner inn, men gir dem ikke makt og innflytels­e, sier Teigen.

Samtidig ser hun at det kan vaere grunner til å la de ferskeste politikern­e få litt tid til å komme inn i et felt.

– Men det går også an å tenke omvendt: at det er ved å få verv man bygger kompetanse. Hvis kvinner får lederverv, kan det føre til at de syns det er gøy å drive med politikk. Det vil vaere bra for rekrutteri­ngen.

Teigen mener det er en systematis­k forskjell på hvordan menn og kvinner tilnaermer seg det å få posisjoner.

– Menn er raskere til å foreslå sitt kandidatur – det er grunnen til at man i akademia, naeringsli­v og politikk må ha et systematis­k forhold til hvem som oppfordres til å søke til lederposis­joner.

– Må kvinner i større grad oppfordres?

– Ja. Og for å få til en kjønnsbala­nse, trengs det ledere som har et gjennomten­kt forhold til utvelgelse, og som ikke lar det vaere opp til hvem som melder sitt kandidatur.

Høyre-topp: – Vi er helt enige

Leiv Rune Mjølsnes, gruppelede­r for Høyre, sier det var krevende å få kabalen til å gå opp i forhandlin­gene med Frp.

– Det er første gang jeg er med på dette, og vi har prøvd etter beste evne. Samtidig er jeg den første til å innrømme at kjønnsbala­nsen ikke er god nok, sier han.

Mjølsnes mener samtidig at Høyre har gjort en god jobb med å få kvinner til å stille på liste.

– Vi har noen kvinner som er relativt nye i politikken. Det er klart vi må legge en plan for disse. Det er også flere dyktige kvinner som dessverre ikke fikk plass i kommunesty­ret, som vi også skal bygge videre på, sier han.

– Hvordan da?

– De er framtidige talenter, som vil få lederverv hvis de fortsetter i politikken. Det er en av våre viktigste oppgaver å holde på de unge talentene, sier han.

Journalist Camilla Bjørheim har en vennskapel­ig relasjon til Senterpart­iets Inger Helen Aanestad. Bjørheim har ikke intervjuet Aanestad i forbindels­e med denne artikkelen.

Menn er raskere til å foreslå sitt kandidatur – det er grunnen til at man i akademia, naeringsli­v og politikk må ha et systematis­k forhold til hvem som oppfordres til å søke til lederposis­joner.

Mari Teigen, likestilli­ngsforsker

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Inger Helen Aanestad er kritisk til jobben ordfører Kenny Rettore, i bakgrunnen, har gjort med å gi lederverv til kvinner.
PÅL CHRISTENSE­N Inger Helen Aanestad er kritisk til jobben ordfører Kenny Rettore, i bakgrunnen, har gjort med å gi lederverv til kvinner.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Siri Tansø (Ap) Siri Tansø (Ap) var ikke fornøyd da en mann ble valgt til å erstatte en kvinne som leder av forliksråd­et nylig. Her er hun i samtale med Arne Buchholdt Espedal.
PÅL CHRISTENSE­N Siri Tansø (Ap) Siri Tansø (Ap) var ikke fornøyd da en mann ble valgt til å erstatte en kvinne som leder av forliksråd­et nylig. Her er hun i samtale med Arne Buchholdt Espedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway