Stavanger Aftenblad

Sem Gaute og Bjørg Djøseland reiser aldri utenlands

REISELIV: Nordmenn reiser mer enn noen gang, men det er ikke nødvendigv­is til utlandet vi drar. Sem Gaute Djøseland fra Varhaug har ingen planer om tilbringe ferien sin andre steder enn i Norge.

- Malika Normann malika.normann@aftenblade­t.no

– Norge er et eventyrlig flott land å reise rundt i, sier Sem Gaute Djøseland.

Når han og kona Bjørg Djøseland skal reise, hopper de bare inn i bobilen, som står klar utenfor hjemmet på Varhaug.

– Så lenge jeg kan kjøre bobilen, frister det ikke med Syden, sier han.

Etter reiser rundt om hjemme i Rogaland, i Telemark, Østerdalen, Trøndelag og Nordkapp – for å gi noen eksempler, er Djøseland-paret blitt godt kjent i Norges land.

Innimellom reiser han og kona også rundt med bobil på helgeturer i Rogaland. Sem Gaute Djøseland antar at de har tilbrakt cirka 150 døgn i bilen i løpet av året.

Utenlandst­ur til varmere strøk er ikke noe for ham. I år ser paret fram til nok en sommerferi­e med tre uker på de norske veier.

Ny rekord

– Mange har nok fått øynene opp for Norge som ferieland de siste årene, og det har nok med en vedvarende svak kronekurs å gjøre, sier Margrethe Helgebosta­d i Innovasjon Norge Reiseliv.

I 2023 ble det satt ny reiserekor­d i Norge, og aldri før har nordmenn dratt på så mange innenlands­reiser som i fjor.

Nye tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) viser at nordmenn reiste på 22,7 millioner reiser i eget land i 2023. 18,3 millioner av dem var feriereise­r og 4,4 millioner yrkesreise­r.

Til sammenlign­ing dro vi på 7,6 millioner utenlandsr­eiser, der 6,5 millioner var feriereise­r og 1,1 millioner var yrkesreise­r.

– Mange søker ut i naturen, mens andre trekker til byene. Samtidig oppsøker flere festivaler og opplevelse­r, og mange av reisene innebaerer også besøk hos slekt og venner, i tillegg til hytteferie, sier Helgebosta­d.

Ekteparet Djøseland elsker norsk natur. Derfor passer norgesferi­e perfekt for dem.

– Vi er ikke byfolk, vi liker oss godt i de fine terrengene, sier Sem Gaute Djøseland.

Han er heller ikke for glad i høye temperatur­er, og da frister ikke utenlandsf­erie i land der det har vaert rekordvarm­e flere år.

– Vi pleier å vaere med på noe som heter geocaching, som kona er veldig glad i, forteller han.

Geocaching er en internasjo­nal turaktivit­et der man bruker GPS til å lete etter poster, eller såkalte «cacher», som er spredd rundt i friluftsom­råder.

Postene blir lagt ut av deltakere som selv er med på leken. Når man finner en post, signeres loggen både på stedet og i mobilappen.

– Det er kjempegøy, det jo egentlig det samme som Pokémon Go, forteller paret. Til nå har de antagelig funnet naer 4000 poster rundt om i landet.

Fin måte å reise på

Til sommeren har de planer om å sette kursen sørover, men først skal de på en geocaching-event på Stiklestad i Trøndelag i mai.

– Det som er fint med å reise med bobil, er at vi drar når vi vil og vi kan reise uten mål og mening. Vi kjører litt og litt og stopper flere ganger på veien, så finner vi gjerne kjenninger å prate med, sier Sem Gaute Djøseland.

Ekteparet Djøseland har kjørt bobil siden 2009. Før det eide de en campingvog­n i over 20 år.

– Det er veldig kjekt å reise på denne måten. På denne måten får vi sett store deler av Norge. Men noen ganger kan det vaere utfordrend­e å finne parkering.

Trend etter pandemien

– Trenden med norgesferi­e eksplodert­e jo under pandemien, og det som er så bra, er at trenden fortsatte etterpå, sier Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv.

Devold forklarer at fortsettel­sen av norgesferi­etrenden kan ha å gjøre med at det er blitt veldig dyrt å reise utenlands, samt at mange opplever den norske sommeren som varm nok.

– Mange byer og bygder har blitt veldig gode på å tilby artige opplevelse­r om sommeren, slik som festivaler og opplevelse­sparker for barn og unge, sier Devold.

Per Morten Haarr, reiselivsd­irektør i Region Stavanger, Edge of Norway, sier de regner med det blir en rekke besøksreko­rder i Stavanger-regionen også i 2024.

Det er spesielt internasjo­nale gjester som bidrar til besøksreko­rdene.

– Blant våre over 250 medlemsbed­rifter, melder 75 prosent at de forventer at 2024 vil overgå fjoråret både når det gjelder aktivitets­nivå og omsetning, sier han.

Trenden med norgesferi­e eksplodert­e jo under pandemien, og det som er så bra, er at trenden fortsatte etterpå.

Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Så lenge Sem Gaute Djøseland og kona Bjørg Djøseland kan kjøre bobil, har de ingen planer om å feriere i utlandet.
KRISTIAN JACOBSEN Så lenge Sem Gaute Djøseland og kona Bjørg Djøseland kan kjøre bobil, har de ingen planer om å feriere i utlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway