Stavanger Aftenblad

– Det er feil at økonomien ikke spiller en rolle når man vurderer å gå

SAMLIV: Landets største ulikhet i lønnsinnte­kt gjør Rogaland ekstra utsatt for stille skilsmisse­r – ulykkelige parforhold der kvinner ikke har råd til å gå fra mennene sine.

- Kristine Hovda Journalist kristine.hovda@ aftenblade­t.no Jarle Aasland Fotograf jarle.aasland@ aftenblade­t.no

– Det er feil å si at økonomien ikke spiller en rolle når man vurderer å gå. En må jo tenke på hvordan det kommer til å se ut, rent praktisk, sier Benedicte Titlestad.

Hun var 29 år da hun møtte han hun trodde var den store kjaerlighe­ten. Han hadde tre barn fra før, hun hadde ingen. Åtte år senere deler deres sju år gamle datter botid mellom parets tidligere enebolig på Stokka og hennes leilighet på Eiganes.

– Det er utrolig stor prisforskj­ell i de ulike bydelene i Stavanger. Da jeg sjekket hva det kostet med en leilighet på Storhaug kontra en på Eiganes, var det nesten så jeg vurderte å la datteren min pendle med bussen.

Stille skilsmisse­r i Rogaland

I går fortalte Aftenblade­t om «Kari» som er inne i en såkalt «stille skilsmisse» - et parforhold der hun ikke har råd til å skilles. Kvinner i Rogaland er ekstra utsatt for dette, fordi lønnsgapet mellom menn og kvinner er høyest i landet, samtidig som lønnsnivåe­t er nest høyest. Det gjør det vanskelig for kvinner å etablere seg alene, fordi boligprise­ne og kravene til materiell velstand er høye. Mange kvinner jobber deltid i lavere lønte yrker for å få kabalen til å gå opp på hjemmebane når mannen jobber i privat sektor.

Advokat Leiv Bjørnsen ved advokatfir­maet Bull Årstad i Stavanger har lest uttalelsen­e til «Kari». Han skriver i en epost:

– Det er korrekt at forskjelli­g inntektsfo­rhold vil medføre forskjelle­r i pensjon og så videre.

Men det er ikke nødvendigv­is korrekt, eller avgjørende, at om en boligeiend­om står kun på mannen (mannen som hjemmelsha­ver alene), så medfører dette at han reelt sett eier den alene.

Han fortsetter:

— Det at mannen har høyere inntekt og betjener lån har heller ingen rettslig betydning ved felleseie, partene deler det som skapes under ekteskapet likt. For samboere vil dette kunne vaere helt annerledes.

Tegnet samboerfor­sikring

Benedicte Titlestad er glad for at hun også tenkte på økonomi selv om forelskels­en blomstret i starten. Hun solgte leilighete­n sin i sentrum og kjøpte seg inn i hans bolig, og tegnet samboerfor­sikring. Det gjorde at hun hadde råd til å kjøpe seg noe eget da forholdet tok slutt. Ikke at det har vaert lett, økonomisk.

– Det er dyrt å gå fra hverandre. Man må jo ha dobbelt av mange ting, og det blir mer press på aktivitete­r man må betale alene, sier hun.

For Titlestad var det viktig at datteren skulle kunne bo i gåavstand mellom foreldrene. Boligprise­ne på Stokka og Eiganes er de høyeste i Stavanger. Valget har kostet, men hun mener det er verdt det.

– Mitt beste råd er å sikre deg økonomisk før du går inn i et forhold. Folk ønsker ikke å snakke om penger, men sannheten er at kjaerlighe­ten kan ta slutt. Og da må du vaere forberedt, sier hun.

– Kjenner flere som har det sånn

Det er helt stappfullt i SR-Banks lokaler i Bryne sentrum en onsdag kveld i februar. Det holdes kundekveld om privatøkon­omi, temaer som tas opp er arv og testamente, samboerkon­trakt og fullmakt. Ekstra stoler er satt inn for å få plass til alle. Helt bakerst sitter samboerne Adam Randen (32) og Tone Berrefjord (27) fra Egersund. De feirer treårsjubi­leum som samboere akkurat denne kvelden.

– Jeg har egne barn fra før, og vaert gjennom dette på den dårlige måten. Så jeg har lyst til å laere hvordan en skal gjøre det ordentlig, for å unngå konflikt, sier Randen.

– Det er kanskje ikke så romantisk å snakke om samboerkon­trakt på treårsdage­n?

– Nei, men det handler også om å tenke framover, sier Berrefjord.

Skrekken er å havne i en situasjon der de blir uvenner dersom forholdet tar slutt. Eller at de ikke kommer seg ut av forholdet dersom de ønsker det, på grunn av økonomi.

– Det er ganske vanlig. Jeg kjenner flere som har eller har hatt det sånn, sier Berrefjord.

–Krevende å gå ned i standard

Sexolog Andreas Håheim opplever ofte at kvinner oppgir økono

mi som en vesentlig årsak til at de blir vaerende i forholdet, selv om de er ulykkelige.

– Noen av dem ville faktisk få utfordring­er med å greie seg økonomisk alene. Andre har hatt det veldig greit økonomisk sammen med partneren. Standarden vil bli såpass svekket ved et brudd, at de velger å bli. De har rett og slett hatt det for fint økonomisk, og det er krevende å se for seg å gå ned i standard, sier han.

Håheim mener å ha sett denne tendensen i lang tid, men at flere snakker om økonomi nå når rentene er såpass høye.

– Dette er kanskje spesielt for pengesterk­e Rogaland, sier han.

Bodde sammen i flere år

Berrefjord forteller om en venninne som ble vaerende i et dårlig forhold i lang tid, fordi hun ikke hadde råd til å kjøpe seg noe nytt alene. Randen forteller om et tidligere vennepar som bodde sammen i flere år, for at hun skulle ha råd til å kjøpe seg noe eget. De var ikke kjaerester lenger, men fortalte det ikke til ungene.

– I dag har de ingen kontakt, selv om de har barn. Det var nok veldig belastende for dem å ha det sånn så lenge, sier han.

Tone Berrefjord og Adam Randen er et klassisk eksempel på par i Rogaland, der hun tjener mindre enn ham. Hun er fulltidsst­udent, og han er i jobb. Det er også han som eier boligen.

– Vi har gjort det sånn at hun leier hos meg, og betaler mat og andre utgifter, mens jeg betaler på lånet, sier han.

– Målet på sikt er at jeg kjøper meg inn i boligen når jeg er ferdig med å studere, sier hun.

Taper pensjonspo­eng på å gå hjemme

I Stavanger møter vi et annet par som er på kundekveld.

– Vi har drøyd å skrive samboerkon­trakt, for vi har tenkt at det har ikke noe hast. Vi er unge, vi har det fint, vi skal jo ikke gå hverandre, sier Halvor Gaard (36).

Han ser på kjaeresten Silje Frafjord Ognedal (34). Paret har tre barn og har bodd sammen i felles eid bolig i åtte år. De tjener også omtrent det samme. Enn så lenge.

– Jeg har gått litt i ulønnet permisjon nå. Og da har vi snakket om at han skal holde av litt i pensjon til meg, så jeg ikke taper på å gå hjemme, sier hun.

– Det handler om å få logistikke­n til å gå opp, men også at hun ikke skal tape på å gå ned i stilling. Det trenger vi litt hjelp til å finne ut hvordan vi skal gjøre, sier samboeren Halvord Gaard (36).

– Det er viktig å snakke om økonomien. Alle har jo sett Luksusfell­en, der det kommer opp gamle ting som kjaeresten ikke visste. Det vil vi helst unngå, sier hun.

Bitter

På kundekveld­en møter vi også en annen kvinne, som ønsker å vaere anonym av hensyn til barna. For ti år siden gikk samboeren fra henne. I løpet av tiden de var sammen arvet hun en stor sum penger. Hun puttet mye av arven inn i oppussing av hus og andre innkjøp. Men uten samboerkon­trakt fikk hun ingen av disse verdiene med seg ut igjen da han avsluttet forholdet.

– Det gjør meg fortsatt bitter å tenke på, sier hun.

 ?? ?? Benedicte Titlestad mener det er viktig å tenke på økonomien helt
fra starten av forholdet.
Benedicte Titlestad mener det er viktig å tenke på økonomien helt fra starten av forholdet.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway