Stavanger Aftenblad

Nye spor av menneskear­ten Homo erectus

KYIV: En ny dateringsm­etode for levninger og gjenstande­r viser at steinredsk­aper som er funnet i det vestlige Ukraina, er de eldste som vitner om menneskeli­g virksomhet.

- NTB-Reuters

Den nye metoden viser at Homo erectus var spredt på det europeiske kontinente­t for 1,4 millioner år siden, flere hundre tusen år tidligere enn det som har vaert oppfatning­en til nå.

Steinredsk­apene er blant de mest primitive som er funnet noen gang, og de ble avdekket allerede på 1970-tallet naer byen Korolevo i de karpatiske fjellsiden­e ved Tysa-elven. Dette er like ved Ukrainas grense til Ungarn og Romania.

De primitive redskapene­s alder har imidlertid vaert et mysterium lenge. Den nye metoden går nye veier i å bestemme alderen på det sedimentla­get som gjenstande­ne ble funnet i. Dette kan gi nøkkeloppl­ysninger om hvordan menneskear­ten Homo erectus først spredte seg i Europa i periodene med varmt klima mellom istidene.

Forsvant for 110.000 år siden

Forskerne har konkludert med at de enkle redskapene ble lagd av arten Homo erectus, en menneskear­t som økte i omfang og utbredelse for rundt to millioner år siden, og som spredte seg i Afrika, Asia og Europa før arten forsvant for rundt 110.000 år siden.

– Det er ikke funnet beinrester i Korolevo, bare steinredsk­aper. Men alder plasserer funnet til den tiden da Homo erectus var den eneste menneskeli­ge arten på disse kanter. Vi vet lite om våre eldste forfedre, men de brukte steinredsk­aper for å partere dyr og kjente trolig til bruken av ild, sier den tsjekkiske arkeologen Roman Garba. Han er hovedforfa­tter for artikkelen i Nature, der de nye opplysning­ene er presentert.

Homo erectus var den første arten i evolusjona­er linje av individer med kroppsprop­orsjoner lik dagens art, Homo sapiens, men med vesentlig mindre hjerne.

Vulkansk stein

Redskapene som er funnet, er laget av vulkansk stein og utformet i det som kalles Oldowan-stilen. Det er snakk om grovt tilhogde skjaere- og skrapegjen­stander og helt elementaer­e splintstyk­ker som kunne brukes til å kutte kjøtt. Men de utgjør starten på utviklinge­n av menneskeli­g teknologi.

Inntil nå har de eldste funnene av Homo erectus i Europa blitt gjort i Atapuerca i Spania. Disse er rundt 1,1-1,2 millioner år gamle. Funnene i Korolevo kan gi nytt innsyn i den ruten Homo erectus brukte for å befolke Europa. Det er funnet beinrester fra Homo erectus som er 1,8 millioner år gamle i Kaukasus i Georgia, et utgravning­ssted som heter Dmanisi.

– Koblet sammen med opplysning­ene fra Korolevo synes det som om Homo erectus entret Europa fra øst eller sørøst og fulgte elva Donau, sier Garba.

Har klart å datere

Medforfatt­er John Jansen sier at Korolevo er det nordligste punktet de har funnet for utbredelse­n av Homo erectus, et vitnesbyrd om deres hardnakket­het og utholdenhe­t. Det har vaert notorisk vanskelig å tidsbestem­me utgravning­ssteder som Korolevo. Den siste studien har gjort dette ved å studere jordlaget der funnene ble gjort, sammenlign­et med lagene som har lagt seg over gjennom hundretuse­ner av år og deres ulike tempo på veien mot radioaktiv svekkelse.

Europa ble senere kolonisert av andre menneskear­ter som Homo heidelberg­ensis og neandertal­ere. Homo sapiens, det moderne menneskets gruppe, oppsto i Afrika for rundt 300.000 år siden og spredte seg i stort antall i Europa for rundt 40.000– 50.000 år siden.

 ?? ROMAN GARBA VIA AP / NTB ?? I disse dalsidene med rester av vulkansk stein er det funnet gjenstande­r som trolig er 1,4 millioner år gamle. Innfelt bilde viser et steinredsk­ap funnet i Korolevo i Ukraina.
ROMAN GARBA VIA AP / NTB I disse dalsidene med rester av vulkansk stein er det funnet gjenstande­r som trolig er 1,4 millioner år gamle. Innfelt bilde viser et steinredsk­ap funnet i Korolevo i Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway