Stavanger Aftenblad

Amerikansk skip går mot nødhjelpsh­avn ved Gaza

GAZA: Et amerikansk logistikkf­artøy har satt kursen mot Middelhave­t med det første utstyret til å bygge en nødhjelpsh­avn ved Gazastripe­n.

- NTB-Reuters

– General Frank S. Besson Jr. – har reist fra Langley-Eustisbase­n i Virginia, opplyser Den amerikansk­e sentralkom­mandoen (Centcom). Det har også med seg humanitaer hjelp, ifølge Centcom.

Avreisen fra USA skjer under 36 timer etter at president Joe Biden i sin State of the Uniontale bekreftet planene om å levere nødhjelp til Gaza fra sjøsiden.

Ikke nok fra fly

Fra før har USA og flere andre land sluppet nødhjelp fra fly. De siste åtte dagene har USA sluppet over 160.000 måltider over Gaza, der flere hundre tusen palestiner­e trues av hungersnød. Flydropp kan imidlertid bare dekke en liten del av behovet for mat, og på sikt er målet med nødhjelpsh­avnen å levere 2 millioner måltider per dag.

Forsvarsde­partemente­t i USA har opplyst at 1000 soldater kan bli satt inn arbeidet med å etablere den midlertidi­ge nødhjelpsh­avnen, noe som kan ta opptil to måneder. Soldatene vil imidlertid ikke bli satt i land, opplyste departemen­tet fredag. Frank S. Besson er et landgangsf­artøy som brukes av den amerikansk­e haeren. Det er 83 meter langt og 18 meter bredt. Skipets deplasemen­t – altså målet på hvor mye vann det fortrenger – er 4266 tonn.

I løpet av søndagen har EU planer om å sende nødhjelp til Gazastripe­n via sjøveien. Norske myndighete­r meldte lørdag at de vurderer å hjelpe til med flydropp over Gaza.

Biden har ikke gitt opp håpet

– Det er alltid mulig, sier USAs president Joe Biden i et intervju med MSNBC om utsiktene for en Gaza-våpenhvile før ramadan. Samtidig gir han Benjamin Netanyahu en advarsel. Han mener statsminis­ter Benjamin Netanyahu «skader Israel mer enn han hjelper Israel» med sin tilnaermin­g til krigen mot Hamas.

Bilden sier at han støtter Israels rett til å gå etter Hamas som følge av angrepet i oktober, men at Israels statsminis­ter «må tenke mer på de uskyldige livene som går tapt som følge av grepene som tas».

Biden har i flere måneder advart om at Israel står i fare for å miste internasjo­nal støtte som følge av det økende tallet på sivile ofre på Gazastripe­n. Biden kommentere­r i intervjuet dødstallen­e slik:

– Det er det motsatt av hva Israel står for. Og jeg mener det er en stor feil.

– En rød linje

Biden snakker i intervjuet om en eventuell israelsk invasjon av byen Rafah, helt sør på Gazastripe­n.

– Det er en rød linje, sier presidente­n.

– Men jeg kommer aldri til å gå fra Israel. Forsvaret av Israel er fortsatt kritisk, så det er ingen rød linje der jeg kommer til å kutSkipet te alle våpen slik at de ikke har Iron Dome til å beskytte seg, legger han til.

Iron Dome er et avansert rakettfors­varssystem som USA og Israel har utviklet sammen.

Biden og hans rådgivere har på det sterkeste bedt Netanyahu om å ikke sette i gang en stor offensiv i Rafah før Israel lager en plan for masseevaku­ering av sivile. Mer enn halvparten av Gazastripe­ns 2,3 millioner innbyggere har nå søkt tilflukt i Rafah-området.

Erdogang: – Støtter Hamas fullt ut

Samtidig har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan klargjort at Tyrkia er et land som «fullt ut» støtter Hamas.

– Ingen kan få oss til å betegne Hamas som en terrororga­nisasjon, sa han i en tale i Istanbul lørdag og la til:

– Tyrkia er et land som snakker åpent med Hamas' ledere, og støtter dem fullt ut.

Den tyrkiske presidente­n har vaert en av de skarpeste kritikerne av Israel siden krigen i Gaza startet 7. oktober med Hamasangre­pet på Israel som krevde rundt 1140 liv. Israel har svart med en nådeløs bakke- og luftoffens­iv som ifølge helsedepar­tementet i Gaza har drept minst 30.900 mennesker, hovedsakel­ig kvinner og barn. Erdogan har tidligere kalt Israel en «terrorists­tat» og anklaget landet for å drive folkemord i Gaza.

Nye oppdaterin­ger tilsier at 31.045 palestiner­e har blitt drept i israelske angrep på Gazastripe­n siden 7. oktober, ifølge Gazas helsedepar­tement. I tillegg er 72.654 såret, skriver departemen­tet videre.

Bilden sier at han støtter Israels rett til å gå etter Hamas som følge av angrepet i oktober, men at Israels statsminis­ter «må tenke mer på de uskyldige livene som går tapt som følge av grepene som tas».

 ?? FATIMA SHBAIR / AP / NTB ?? Palestiner­e i matkø i Rafah på Gazastripe­n i forrige måned.
FATIMA SHBAIR / AP / NTB Palestiner­e i matkø i Rafah på Gazastripe­n i forrige måned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway