Stavanger Aftenblad

Det går dårligere for mange barn enn foreldre tror

FAMILIE OG OPPVEKST: Klare forskjelle­r mellom svarene til foreldre og barn, viser ni funn i ny rapport.

- Jeanette Sjøberg Journalist js@aftenposte­n.no

Mange barn har et behov for at voksne prioritere­r dem høyere både i forkant av, under og etter et samlivsbru­dd.

For det går dårligere for mange barn enn foreldre tror.

Funnene er fra en ny undersøkel­se utført av Respons Analyse for organisasj­onen Voksne for barn. I tillegg inkluderes svar fra et ungdomspan­el.

– Vi ser en stor forskjell i hvordan barn og foreldre opplever samlivsbru­dd. Mens foreldre oppgir at de tenker de har forberedt barna godt nok på bruddet, så svarer barna: Nei, dette kom som et sjokk, sier generalsek­retaer Signe Horn.

20.000 barn opplever hvert år at foreldrene går fra hverandre, ifølge Voksne for barn. De ønsket å finne ut hvordan barn, unge og foreldre opplever dette.

Svarene i rapporten viser kontraster:

Foreldre hadde oftere en oppfatning om at kommunikas­jonen med barna var god og at bruddet ikke påvirket barnets psykiske helse negativt, sammenlign­et med hva barna rapportert­e.

Voksne undervurde­rer hvor stort behov barna har for å snakke om det og bli hørt, mener hun.

– Rapporten gir en klar marsjordre til foreldre om å forberede barna bedre, lytte til dem og la dem få snakke, sier Horn.

Dette er ni hovedfunn i rapporten:

1. Samlivsbru­ddet kom som et sjokk for barna

Over halvparten (55 prosent) av barna opplevde at nyheten om samlivsbru­ddet kom som et sjokk. Mer enn hvert tredje barn opplevde at foreldrene ikke fikk til den grunnlegge­nde kommunikas­jonen om den livsendrin­gen de sto overfor.

Store forskjelle­r i barn og for2. eldres svar om konsekvens­er og kommunikas­jon

Foreldre hadde oftere en oppfatning om at kommunikas­jonen med barna var god og at bruddet ikke påvirket barnets psykiske helse negativt, sammenlign­et med hva barna i undersøkel­sen rapportert­e.

Hvert tredje barn fikk dårli3. gere psykisk helse

Mer enn hvert tredje barn opplevde at den psykiske helsen ble dårligere etter samlivsbru­ddet. Hvert femte barn opplevde at det sosiale livet og skole- og studiepres­tasjoner ble dårligere.

Mens 40 prosent av barna opplevde en økning i emosjonell­e reaksjoner som sinne, frustrasjo­n, tristhet og angst, svarte bare 25 prosent av foreldrene det samme om barna.

36 prosent av barna svarte at

den psykiske helsen ble dårligere, mens bare 20 prosent av foreldrene svarte det samme.

Forskjelle­r mellom mødre og fedre

Det er en klar tendens til at samlivsbru­dd oftere hadde positive konsekvens­er for relasjonen og kommunikas­jonen mellom mødre og barn enn mellom fedre og barn.

Barn opplevde at de ikke ble hørt

Over en fjerdedel av barna opplevde at de ikke ble lyttet til i spørsmålet om boordning. Mange barn opplevde også at det generelt ikke var rom for å kommuniser­e egne følelser og tanker til foreldrene.

6. Ønske om likere fordeling av bosted

Det er en klar tendens både blant barn, mødre og fedre at de ønsker mer lik fordeling av bosted.

7. Foreldre gikk for fort frem

med ny partner

4.

5.

8.

Halvparten av barna opplevde det vanskelig å takle at forelderen fikk en ny partner. Mange opplevde at forelderen ikke ventet lenge nok med å introduser­e den nye partneren, og heller ikke forberedte barnet godt på det første møtet.

Mange savnet psykologis­k rådgivning, og få opplevde at skolen tilrettela En tredjedel av barna savnet tilgang til psykologis­k støtte eller rådgivning. Det var få barn som opplevde at skolen tok hensyn og tilrettela for dem.

Dårligere økonomi som til9. leggsbelas­tning

For mange barn blir trangere økonomiske rammer, eventuelt også fattigdom, en ytterliger­e belastning.

Mangler kunnskap om barna

– Alle disse funnene kan gi en aha-opplevelse for foreldre. Det er saerlig kunnskap om barnas perspektiv­er rundt samlivsbru­dd vi mangler både i norsk og internasjo­nal forskning.

Det sier psykolog og forsker ved Folkehelse­institutte­t, Tonje Holt. Hun er med i forsknings­gruppen FamilieFor­SK som nettopp skal innhente mer informasjo­n om hvordan barn i alderen 6–16 år opplever samlivsbru­dd.

– Her ser vi også i vår forskning at en overrasken­de stor del, én av fire barn, opplever at de ikke blir hørt. For eksempel når det gjelder bostedsløs­ninger, sier Holt.

Hun synes det er overrasken­de at rapporten viser at en stor andel av foreldre ikke er kjent med hjelpetilb­udene som finnes ved samlivsbru­dd, som familiever­nkontorene.

– Det er veldig viktig å få bedret informasjo­nen om det lavterskel­tilbudet familiever­nkontorene er. Jeg stusset på at såpass mange ikke var klar over dette.

I tillegg er skolens rolle viktig, mener Holt, når hun leser at mange savnet tilrettele­gging herfra.

– Det er her barna er størstepar­ten av dagen. Det er viktig at skolen får informasjo­n om samlivsbru­dd, slik at de kan knytte på skolehelse­tjenesten, sier Holt.

Som Aftenposte­n tidligere har skrevet om, har forskere fra Folkehelse­institutte­t målt helsen til foreldre og barn før og etter samlivsbru­dd. Utviklinge­n peker i hver sin retning:

Foreldrene­s psykiske helse blir raskt bedre etter brudd. Slik er det ikke for barna. Her er det en slak forverring av den psykiske helsen frem mot bruddet, og så fortsetter helseprobl­emene å øke gjennom hele observasjo­nsperioden på ti år etter bruddet.

– Vi har litt kunnskap om barns psykiske helse etter samlivsbru­dd og om fungering på skolen og rusmisbruk. Det vi har lite kunnskap om, er normale følelsesme­ssige reaksjoner som forvirring, sjokk, følelse av tap og sorg. Det er viktig å få frem, og det ser vi i den nye rapporten, sier Tonje Holt.

Signe Horn i Voksne for barn understrek­er at de ikke vil at resultaten­e i rapporten skal tolkes med en moralsk pekefinger mot foreldre som velger å gå fra hverandre.

Men at foreldre kan tenke gjennom hvordan barnet får det best mulig i prosessen.

– Vi snakker så mye om psykisk helse, men vi har berøringsa­ngst når det gjelder hvilken rolle skilsmisse­r spiller i dette. Det er fordi voksne selvsagt skal få lov til å gå fra hverandre. Men det blir et kraesj mellom den voksnes individuel­le frihet og barnas behov for forutsigba­rhet og trygghet, sier Signe Horn.

«Det kan vaere mer skadelig å undertrykk­e følelsene for barna enn å vise dem, for det laerer dem at det er ok å vaere trist og lei seg.»

Jente, 23 år

 ?? ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Vi snakker så mye om psykisk helse, men vi har berøringsa­ngst når det gjelder hvilken rolle skilsmisse­r spiller i dette, sier Signe Horn, generalsek­retaer i Voksne for barn.
SHUTTERSTO­CK – Vi snakker så mye om psykisk helse, men vi har berøringsa­ngst når det gjelder hvilken rolle skilsmisse­r spiller i dette, sier Signe Horn, generalsek­retaer i Voksne for barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway