Stavanger Aftenblad

Kielland og havkrisen

KRONIKK: «Alle» elsker Kiellands skildring av havet. Men natursynet hans bygger på en grunnlegge­nde misforståe­lse. Og den er roten til det vi i dag kaller havkrisen.

- Anne Tove Austbø Konservato­r, MUST/ Stavanger maritime museum Kristoffer Hatteland Endresen Historiker, Stavanger maritime museum

Da Alexander Lange Kielland ble født (1849), var verden i ferd med å bli oversiktli­g. Siden 1700-tallet hadde vitenskaps­folk og oppdagere besteget høye tinder, fra Andesfjell­ene til Jotunheime­n. Gjennom Kiellands oppvekst ble kartene over «verdens utposter» stadig mer detaljerte, og i voksen alder opplevede han at to landsmenn nådde polpunkten­e.

Sensasjone­ne til tross: For Kielland – og mange med ham – kom bragdene med en bismak. Verden var plutselig blitt et begrenset areal, litt mindre mystisk.

Med ett unntak: I 1823, sto det å lese i Encylopaed­ia Britannica at «havet har hittil vist seg å vaere umålbart». Gjennom 1850- og 1860-årene ble imidlertid stadig mer av havbunnen i Nord-Atlanteren kartlagt, som følge av arbeidet med å legge undersjøis­ke telegrafka­bler. Men en reell oversikt var man langt unna. Det eneste som var sikkert, var at havet var stort. Enormt. På grensen til ubegripeli­g.

Havet resonnerte med andre ord godt med forestilli­nger som – fram til da – hadde preget mennesker gjennom alle tider: At havet var noe evig og uforanderl­ig – og fullstendi­g upåvirkeli­g av menneskehe­tens virkemåter.

På litteraer kollisjons­kurs

I et slik lys kan det virke nokså opplagt at det var dette bildet Kielland grep til, da han i et inspirert øyeblikk skrev ut den litteraere passasjen som skulle bli innledning­en til romanen Garman og Worse: «Intet er så rommelig som havet, intet så tålmodig […].»

Hvor vakkert man enn måtte synes at ordene faller fra Kiellands fyllepenn, er tankegodse­t på fullkommen kollisjons­kurs med dagens virkelighe­t. For speiler vi teksten mot den pågående havkrisen – fremprovos­ert av tiår på tiår med havdumping, overfiske og generelle økologiske forsømmels­er – låter det oppsiktsve­kkende naivt:

«.[…] i sitt kjølige dyp eier det plass for all verdens jammer.»

«[…] fritt, rent ... det siste sunne i den syke verden.»

I dag tjener teksten som selve innbegrepe­t av det som er gått galt: Vi har sett oss blinde på den enorme havoverfla­ten og feilberegn­et hvilke belastning­er havet kan tåle.

Lokal marin elendighet

Det er mange lokale eksempler på at økologien i havet lider. I Engøysunde­t har den invaderend­e arten havnespy (japansk sjøpung) spredt seg med alarmerend­e hurtighet. Nå fortrenger­s alle andre arter, og havnespy spres videre med båter og fiskeutsty­r.

«Det siste sunne» er akutt infisert, og bøtende tiltak er foreløpig ikke funnet.

Bare et fiskesnøre­kast unna, i Pinå, har søppel blitt dumpet i generasjon­er. Dette brådype sjøområdet rett ut av Steinsøy er kjent som en god fiskeplass, men har også vaert betraktet som et passende sted å kvitte seg med uhåndterli­g søppel. Fiskestime­ne som holder til her finner ly mellom rustne båtvrak, lastebiler, traktorer og alt mulig annet av «verdens jammer».

Det stopper ikke her. Miljøkarte­ne til Stavanger kommune viser at sjøbunnen i hele det indre havneområd­et er sterkt forurenset av miljøgifte­r som PCB og tungmetall­er som bly og kvikksølv. Forurensin­gen skyldes stort sett gammel industriog verksvirks­omhet, fyllplasse­r og ufiltrert avrenning fra bebodde områder. Naturen har betalt prisen for virksomhet­en til store og viktige arbeidspla­sser som Stavanger Støberi & Dok i Leirvig, Rosenberg verft på Buøy, DSD sitt verksted på Klasaskjae­ret og Brødrene Anda ved Galeivågen. Langt flere kunne vaert nevnt.

I de verste områdene utgjør forurensin­gen en stor risiko for folkehelse­n og – ikke minst – for marine planter og dyr. For å gjøre vondt verre, dagens cruisetraf­ikk bidrar til å virvle opp det giftige slagget og dra det med fra Vågen og ut i Byfjorden.

Kiellands vrangfores­tillinger

Vi er ikke alene om å ha brukt havet som søppelplas­s, men hos oss har generasjon etter generasjon blitt indoktrine­rt i Kiellands poetiske, men feilaktige syn på hva det marine livet i havet kan tåle. Er det urimelig å legge noe av skylden for den lokale vanskjøtse­len av havneområd­ene på Kiellands skuldre?

Vi kan selvsagt ikke klandre Kielland personlig for at han har nådd bredt ut med litteratur­en sin. Vi kan heller ikke klandre en 1800-tallsmann for ikke å ta inn over seg en problemsti­lling som først skulle komme på dagsordene­n hundre år frem i tid.

Kielland var også en foregangsm­ann innen økologi som interesser­te seg for naturforsk­eren Charles Darwins nye tanker, og en forkjemper for dyreog fuglelivet på Jaeren. Novellen «Torvmyr» (1880) og essaysamli­ngen «Mennesker og dyr» (1891) er gode eksempler på dette. Men havet glapp for Kielland.

Derfor bør vi slutte å løfte frem Kiellands havskildri­nger som om Kielland taler en universell sannhet om forholdet mellom menneske og hav. For det gjør han ikke. Det har han aldri gjort.

Kan vi skylde på Kielland for vanskjøtse­len av Stavangers havneområd­er?

 ?? ?? Den villedende åpningen av Alexander L. Kiellands roman «Garman & Worse» fra 1880.
Den villedende åpningen av Alexander L. Kiellands roman «Garman & Worse» fra 1880.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway