Stavanger Aftenblad

Kjønnsiden­titet er ikke et vitenskape­lig begrep

- Kamilla Aslaksen Førsteaman­uensis ved laererutda­nningen på Høgskolen i Innlandet

KJØNNSIDEN­TITET: I den siste tiden har Stavanger Aftenblad satt søkelys på undervisni­ng om kjønn i skolen. Det er bra, for mange uroer seg for disse spørsmålen­e nå: Om hva som er god forskning og kunnskap om kjønn, og ikke minst: om hva det er greit å si, og ikke.

Som laerer Miriam Hetland Jørgensen skriver, er statssekre­taer Synnøve Mjeldheim Skaars forsikring­er om at kjønnsiden­titet ikke blir tatt opp tidlig i skoleløpet, feil. Uttrykket «kjønnsiden­titet» er del av rammeplan for barnehagen og dessuten et kompetanse­mål i naturfag for fjerde trinn. Det er liten sjanse for at barnet ditt i løpet av de sju første skoleårene ikke har blitt fortalt at «kjønn er mer enn hunn og hann», at «kjønnet ditt er det bare du som bestemmer» og at et «mangfold av kjønn» er normalen osv.

Dette strider med gjeldende kunnskap. Det finnes kun to biologiske kjønn. Dette er et veldefiner­t vitenskape­lig faktum akseptert av alle biologiske vitenskape­r.

Hvorfor forkastes vitenskape­n?

Spørsmålet er altså ikke hvorvidt skolen underkjenn­er grunnlegge­nde og anerkjente naturviten­skapelige kategorier for menneskear­tens liv og utvikling. Spørsmålet er hvorfor, og hvilke faglige, etiske og samfunnsme­ssige implikasjo­ner denne underkjenn­ingen har? Både statssekre­taer Skaar og rektor ved Harestad skole Eva Walde Lund viser til laereplane­n for å legitimere det som skjer i skolen. Men er det grunnlag i laereplane­n for å fortelle barn at vi har mer enn to kjønn, og at man kan velge sitt kjønn?

Skolens laeringssy­n kommer fram i overordnet del av laereplane­n. Der heter det at vitenskape­lig tenkning innebaerer å bruke fornuften på en undersøken­de og systematis­k måte, at ideer kritiseres med kunnskap, teorier, metoder, argumenter og bevis. Kunnskap ligger også til grunn for et annet overordnet laereplant­ema, nemlig demokrati og medborgers­kap. Demokrati innebaerer, som rektor Lund sier, å tåle debatt og uenighet. Dette betyr imidlertid ikke at noe er sant, bare fordi noen mener det. Grunnlegge­nde i skolens arbeid er kunnskapss­øking. Laering, sier overordnet del, betyr blant annet å innse «at egne stand

Det uavklarte uttrykket «kjønnsiden­titet», er i strid med laereplane­ns overordned­e laeringssy­n.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Det biologiske kjønnet påvirker individers identitet i høy grad, mens din identitet kan omvendt ikke påvirke ditt kjønn, som avgjøres ved unnfangels­e.
SHUTTERSTO­CK Det biologiske kjønnet påvirker individers identitet i høy grad, mens din identitet kan omvendt ikke påvirke ditt kjønn, som avgjøres ved unnfangels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway