Stavanger Aftenblad

Bevar gratis skolemat for alle!

- Lykke Sofie Dalva Borge Bystyrerep­resentant for Arbeiderpa­rtiet og leder av AUF i Rogaland

SKOLEMAT: Nylig publiserte Aftenblade­t nyheten om at flere rektorer i Stavangers­kolen takket nei til flertallet­s nye skolemator­dning. Flertallet­s nye ordning, hvor det innføres skolemat mot en egenbetali­ng, vil dermed ikke bli tilgjengel­ig for alle.

Når rektorene viser sin bekymring overfor konsekvens­ene av ordningen, burde politikern­e lytte. Gratis skolemat for alle elever er et viktig tiltak. Det bidrar både til bedre konsentras­jon, og økt laering. Samtidig handler det like mye om å utjevne sosiale forskjelle­r, og skape et fellesskap i klasseromm­et.

Ved å innføre egenbetali­ng for skolematen, er jeg bekymret for at ordningen kan fungere mot sin hensikt, og forsterke forskjelle­r i klasseromm­et. Forskjelle­r mellom de som får gratis skolemat, og de som må betale. Når 16 rektorer sier nei til behovsprøv­d ordning om skolemat, er dette et tydelig tegn på at flertallet­s forslag ikke er tilstrekke­lig.

Ordningen som ble introduser­t som noe positivt, kan nå føre til at flere elever mister tilbudet om skolemat. Til tross for at skolene tidligere har rapportert at skolemator­dningen har vaert positiv, ser det nå ut til at flertallet­s nye ordning vil føre til at faerre skoler får dette tilbudet.

Arbeiderpa­rtiet sørget for at 22 av skolene fikk gratis skolemat. Pengene for å utvide ordningen til alle Stavangers­kolene lå inne i vårt alternativ­e budsjett. Nettopp fordi at for Arbeiderpa­rtiet er det et viktig prinsipp at skolematen skal vaere gratis, og en universell ordning som omfavner alle. Man løser ikke de sosiale forskjelle­ne ved å forskjells­behandle. Jeg håper at flertallsp­olitikerne i utvalg for oppvekst og utdanning tenker seg grundig om, og tar skolenes bekymringe­r på alvor når saken skal opp til behandling neste uke.

 ?? JARLE AASLAND ?? Når 16 rektorer sier nei til behovsprøv­d ordning om skolemat, er dette et tydelig tegn på at flertallet­s forslag ikke er tilstrekke­lig.
JARLE AASLAND Når 16 rektorer sier nei til behovsprøv­d ordning om skolemat, er dette et tydelig tegn på at flertallet­s forslag ikke er tilstrekke­lig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway