Stavanger Aftenblad

Stor nedgang for hurtigbåte­ne: – Egentlig positivt

-

SAMFERDSEL: Hurtigbåte­ne i Ryfylke har hatt en nedgang i antallet reiser på hele 36 prosent i 2023 i forhold til 2019. I hele 2023 ble det registrert totalt 254.000 reiser.

– Det er en dalende etterspørs­el for hurtigbåte­ne etter åpningen av Ryfast. Dette betyr at folk har funnet alternativ­e reiseruter, så det er egentlig positivt, sier Lasse A. Fredheim (H), leder i Samferdsel­sutvalget i Rogaland.

Nedgangen kan skyldes flere ting, ifølge fylkesdire­ktøren: Finnøytunn­elen åpnet 2009 med bompenger. 1. juli 2021 var første dag uten bompenger, som gjør det billigere å benytte egen bil. Denne tunnelen gir Finnøy og Talgje fastlandsf­orbindelse til Nord Jaeren.

Ryfast åpnet desember 2019 og var bompengefr­i frem til februar 2021. Denne tunnelen gir ferjefri forbindels­e mellom Ryfylke sør og Nord Jaeren. Med denne åpningen ble båtrutetil­budet erstattet med buss

Ryfast har også økt effekten av to andre prosjekter: Sandsfjord bru, åpnet høsten 2015, noe som også gir kortere reisetid mellom Ryfylke og Nord-Jaeren og Haugalande­t. Ferjesamba­ndet Hjelmeland - Nesvik – Skiparvik fikk to båter fra 2016 med høyere frekvens enn tidligere, noe som gir kortere reisetid mellom Ryfylke nord og Nord-Jaeren. Bortfall i reisende med hurtigbåt i Ryfylke bør ikke vaere en overraskel­se med de infrastruk­turtiltake­ne som er gjort i området de siste årene, kommentere­r fylkesdire­ktøren i saksutredn­ingen.

Hurtigbåte­ne merker også at ferjetakst­ene er blitt redusert. Enn så lenge er de fleste ferje sambandene i fylket gratis.

I tillegg har bruken av hjemmekont­or muligens økt etter pandemien.

– Kan dette få konsekvens­er for hurtigbått­ilbudet?

– Vi har sett utviklinge­n helt siden starten av pandemien, og hadde en større budsjettgj­ennomgang inn mot årets budsjett. Det viktigste for oss er at vi har et hurtigbått­ilbud som er tilpasset etterspørs­elen., svarer Lasse Fredheim.

For øvrig kan de faktiske reisetalle­ne vaere høyere enn rapportert­e antallet reiser. Det er svakheter i billettssy­stemet og Kolumbus opplever en økning i reisende som ikke betaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway