Stavanger Aftenblad

Det hendte

-

1890

Evert Taube ble født i Göteborg. Taubes forfatters­kap omfatter både skuespill, reiseskild­ringer og romaner, men det er fremfor alt visene som har gjort navnet hans berømt. Av disse etterlot han seg i overkant av 200. Aller mest kjent blant nordmenn er trolig vuggevisa «Byssan Lull», som var basert på en gammel folkemelod­i, og som Taube ifølge eget utsagn improviser­te fram «en stilla augustikvä­ll på Skagen». Sangen ble publisert i 1919 i det som var Taubes første visesamlin­g, «Sju sjömansvis­or och Byssan Lull». Av andre velkjente Taube-viser kan nevnes «Flickan i Havanna», «Så länge skutan kan gå», «Rosa på bal» og «Sjösala vals». Ved siden av Carl Michael Bellman regnes Evert Taube som Sveriges nasjonaltr­ubadur.

1932

Ivar Kreuger ble funnet død i sin leilighet i Paris. Fransk politi konkludert­e med at den svenske fyrstikkfa­brikkanten og finansmagn­aten hadde begått selvmord. Gjennom to tiår hadde Kreuger bygd opp et av mellomkrig­stidens største forretning­simperier i Europa. I 1920årene kontroller­te han naermere 80 % av verdens fyrstikkpr­oduksjon og fikk tilnavnet Fyrstikk-kongen. Kreuger hadde også interesser i bank, eiendom, aviser, film og en mengde andre naeringer over hele verden. Ved børskrakke­t i 1929 fikk hans konsern Svenska Tändsticks AB akutte problemer med likviditet­en. Til dette kom bl.a. at selskapets lån var dårlig sikret og at Kreuger selv var mistenkt for svindel. Kreuger-konsernets fall i 1932 var en av de mest omfattende konkurser verden hadde sett. Den er senere blitt sammenlign­et med Enronskand­alen i 2001.

1947

President Harry S. Truman la fram de nye retningsli­njene for USAs utenrikspo­litikk i en tale til Representa­ntenes hus. Erklaering­en, som er blitt hetende Truman-doktrinen, var ett av flere uttrykk for den såkalte containmen­t-filosofien («oppdemming­sfilosofie­n») som preget amerikansk utenrikspo­litikk etter 2. verdenskri­g. Det som skulle demmes opp for, var den ekspandere­nde kommunisme­n, fremfor alt represente­rt ved Sovjetunio­nen og Kina. Blant tiltakene som kan knyttes til containmen­t-politikken var Marshallhj­elpen og opprettels­en av Atlanterha­vspakten. I sin tale i Washington slo Truman fast at USA ville støtte alle verdens frie nasjoner i deres kamp mot undertrykk­else så vel innenfra som utenfra. Enkelte har betegnet Trumans tale som startskudd­et for den kalde krigen.

NTB

Tre sommeliere­r konkurrere­r om å sette de beste vinene til maten – derav navnet Gane-kamp. Det blir servert en 4 retters meny 4 x 3 sommeliere­r = 12.

 ?? NTB ?? Evert Taube ble født på denne dag i 1890. Her fra en opptreden i Oslo i 1959.
NTB Evert Taube ble født på denne dag i 1890. Her fra en opptreden i Oslo i 1959.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway