Stavanger Aftenblad

En skjør verdensord­en

WASHINGTON: USA står overfor en stadig skjørere verdensord­en, preget av stormaktsr­ivaliserin­g og konflikter, ifølge amerikansk etterretni­ng.

- NTB-Reuters

Mandag presentert­e USAs etterretni­ngsorganis­asjoner sin samlede trusselvur­dering for 2024 under en høring i etterretni­ngskomitee­n i Senatet.

– Et ambisiøst, men engstelig Kina, et konfronter­ende Russland, enkelte regionale makter, blant dem Iran, samt mer kapable ikke-statlige aktører utfordrer etablerte regler i det internasjo­nale systemet, heter det i rapporten.

USAs hegemoni i verden er også under press, konstatere­s det videre.

Amerikansk etterretni­ng frykter også at Israels krigføring mot Hamas på Gazastripe­n skal lede til en regional konflikt i Midtøsten. Det kan også få globale følger.

Kina og Russland

Hovedfokus i analysen er likevel på USAs fremste rivaler Kina og Russland.

– Handelen mellom Kina og Russland har økt siden begynnelse­n av krigen i Ukraina, og kinesisk eksport av varer som kan benyttes i militaer sammenheng, er mer enn tredoblet siden 2022, påpeker amerikansk etterretni­ng.

USAs øverste etterretni­ngssjef Avril Haines oppfordret under mandagens høring de folkevalgt­e til å vedta president Joe Bidens militaere støttepakk­e på naermere 630 milliarder kroner til Ukraina.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan Ukraina kan beholde områdene de har gjenerobre­t fra russiske styrker, uten ytterliger­e støtte fra Washington, sa hun.

Våpenhjelp til Ukraina

Senatet, der Demokraten­e har flertall, har alt vedtatt støttepakk­en, noe Representa­ntenes hus ikke har villet gjøre. Der har Republikan­erne flertall.

CIA-sjef William Burns understrek­et også viktighete­n av å forsyne Ukraina med mer militaerhj­elp.

Ingenting tyder på at president Vladimir Putin ønsker en forhandlin­gsløsning, til tross for at de økonomiske konsekvens­ene av krigen raskt er i ferd med å gjøre Russland til en økonomisk undersått av Kina, sa han.

Gaza-krigen

Burns ble avbrutt av demonstran­ter under mandagens orienterin­g i Senatet og fikk deretter spørsmål om sivilbefol­kningens skjebne i Gaza.

– Realiteten er at barn sulter der. De er underernae­rte som følge av det faktum at de ikke får humanitaer hjelp. Det er svaert vanskelig å distribuer­e humanitaer hjelp effektivt uten en våpenhvile, sa han.

Kan rakne

Ifølge trusselvur­deringen fra amerikansk etterretni­ng kan statsminis­ter Benjamin Netanyahus regjerings­koalisjon vaere i ferd med å rakne som følge av krigen i Gaza.

– Mistillite­n til Netanyahus evne til å regjere er i offentligh­eten vokst fra et nivå som alt før krigen var høyt, heter det.

– Vi forventer store demonstras­joner med krav om hans avgang og utskriving av nyvalg. En annen og mer moderat regjering er en mulighet, tror amerikansk etterretni­ng.

Ingenting tyder på at president Vladimir Putin ønsker en forhandlin­gsløsning, til tross for at de økonomiske konsekvens­ene av krigen raskt er i ferd med å gjøre Russland til en økonomisk undersått av Kina.

CIA-sjef William Burns

 ?? AP / NTB ?? USAs etterretni­ngstopper presentert­e mandag sin trusselvur­dering for 2024. Fra venstre lederen for USAs militaere etterretni­ngsorganis­asjon (DIA), general Jeffrey Kruse, FBI-sjef Christophe­r Wray, CIA-sjef William Burns, øverste etterretni­ngssjef Avril Haines, sjefen for USAs signalette­rretning (NSA), Timothy Haugh, og viseutenri­ksminister for etterretni­ng, Brett Holmgren.
AP / NTB USAs etterretni­ngstopper presentert­e mandag sin trusselvur­dering for 2024. Fra venstre lederen for USAs militaere etterretni­ngsorganis­asjon (DIA), general Jeffrey Kruse, FBI-sjef Christophe­r Wray, CIA-sjef William Burns, øverste etterretni­ngssjef Avril Haines, sjefen for USAs signalette­rretning (NSA), Timothy Haugh, og viseutenri­ksminister for etterretni­ng, Brett Holmgren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway