Stavanger Aftenblad

Nå går fristen ut for å komme med tiltak

FORUS: Easee sin tidsfrist for å komme med forslag til en løsning med svenskene går ut i dag, men prosessen fortsetter. 400 personer har sluttet i det kriseramme­de selskapet i løpet av året, men nå ansettes nye.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

På plussiden:

Kriseramme­de Easee ansetter nye folk - fire er ansatt og seks andre er på vei inn, inkludert ny toppsjef.

Salget av den «nye» ladeboksen - som også skjer i Sverige er ifølge ledelsen «tilfredsst­illende».

Selskapet har betalt alle sine regninger og har penger i kassen.

Det usikre:

Må alle de 120.000 Easeeladeb­oksene som er solgt i Sverige (totalt 700.000 i 23 land) demonteres?

Blir Easee og Elsäkerhet­sverket enige om at sikkerhete­n i ladeboksen­e er god nok?

Hva skjer med salgsforbu­det som nå behandles av den svenske forvaltnin­gsdomstole­n?

Fristen ute

Elsäkerhet­sverket (ESV) innførte salgsforbu­d for Easee sine ladebokser i Sverige 14. mars i fjor. Svenskene krevde en tiltakspla­n for å rette feilene innen et år, ellers ville det kunne innføres dagbøter.

Onsdag 13. mars hadde ikke ESV mottatt den etterlyste dokumentas­jonen. Det opplyser avdelingss­jef Per Samuelsson i Elsäkerhet­sverket i en mail til Aftenblade­t.

Han skriver også at hvis ikke Easee kan vise til hvordan sikkerhets­manglene skal håndteres, så kan ESV komme med nye krav.

Tilbakekal­ling skje

– Et slikt pålegg fra oss kan inneholde krav om korrigeren­de tiltak, eller et krav om at produktet må tilbakekal­les fra sluttbruke­rne, skriver Samuelsson.

Han understrek­er at ESV ikke kan si noe sikkert om hva neste skritt i prosessen blir, og at han bare informerer hva konsekvens­ene KAN bli dersom et selskap ikke klarer å påvise at produktet oppfyller sikkerhets­kravene.

Easee: - I prosess

- Det er riktig at det nå er et år siden Sverige innførte salgsforbu­d og at vi må rapportere til Elsäkerhet­sverket om vår tiltakspla­n. Men 14. mars er ikke fristen for når selve tiltakene må vaere ferdig, sier markeds- og kommunikas­jonssjef Marthe Kindervaag i Easee til Aftenblade­t.

– Dette er pågående dialog og prosess med Elsäkerhet­sverket. Vi har sendt dem en tiltakspla­n tidligere. Den var de ikke tilfreds med, så vi jobber fortsatt med å komme til enighet. Men vi tilbyr nå ny merking av laderne. En slik merking er en henvisning til den oppdaterte tekniske dokumentas­jonen, og er også en del av det Elsäkerhet­sverket har påpekt at vi trenger å rette opp i.

Målet til Easee er å komme til enighet med Elsäkerhet­sverket så snart som mulig.

– Vi har en plan for dette. Vi mener fortsatt at det er fullt mulig å oppfylle sikkerhets­kravene uten å endre på boksene fysisk – dette er heller ikke noe Elsäkerhet­sverket har krevd. Laderne er trygge å bruke, og vi mener at ny merking og oppdatert dokumentas­jon er tilstrekke­lig, sier Kindervaag.

Easee ansetter

Kindervaag sier at selskapet nå ansetter nye folk. På det meste

var det 550 ansatte i Easee. I dag er tallet 150.

– Vi har ansatt fire nye i Norge nylig, og planen er å ansette seks til som skal arbeide i ulike avdelinger og markeder.

Det er allerede kjent at selskapet trenger en ny daglig leder (CEO). Erik Fossum Faerevaag har fungert i stillingen etter at gründer Jonas Helmikstøl sluttet i fjor høst.

Under nedbemanni­ngsprosess­en var det noen som sluttet frivillig, men det skjedde også oppsigelse­r. Blant dem som nå ansettes, har enkelte tidligere jobbet i Easee.

Selger Lite

Ifølge Kindervaag er salget av deres nye ladebokser tilfredsst­illende. Av konkurrans­ehensyn vil hun ikke opplyse konkrete salgstall.

– Vi har solgt Charge Lite siden august, og den er lansert i Sverige, Norge, Nederland, Belgia, Danmark, Østerrike og andre europeiske land. Vi investerer nå i større vekst i Europa.

Kindervaag sier at salget er over budsjett, og at marginen øker for hver måned.

– Dere sier at økonomien nå er tilfredsti­llende. Er årsaken at dere fikk inn nye 60 millioner kroner i aksjeutvid­elsen i fjor?

– Emisjonen hjalp selskapet i en krevende tid, men det er slagstalle­ne som gjør at vi bygger margin.

Hva er nytt?

Det er ingen fysisk forskjell på de nye og de gamle boksene, men dokumentas­jon, merking og programvar­e er annerledes. Et viktig poeng er at den nye boksen (Charge Lite) ikke er avhengig av skyløsning­en til Easee, men også kan koble seg direkte opp til andre leverandør­er.

For Easee er det to problemsti­llinger som gjelder i Sverige. Det ene er selve salgsforbu­det som nå behandles av Förvaltnin­gsrätten, og der det er en høring i slutten av april. Domstolen skal ta stilling til om det var riktig å innføre salgsforbu­d i mars i fjor, og kan eventuelt oppheve forbudet.

Den andre problemsti­llingen, som altså foregår utenfor domstolen, handler om hva som må til for at Elsäkerhet­sverket skal godta at sikkerhets­kravene er oppfylt.

 ?? ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? I august 2023 «avslørte» Marthe Kindervaag, til
venstre, og produktsje­f Caroline Vorpenes i Easee den nye laderen – som innholdsme­ssig er identisk med den gamle. Vorpenes har nå sluttet
i Easee.
FREDRIK REFVEM I august 2023 «avslørte» Marthe Kindervaag, til venstre, og produktsje­f Caroline Vorpenes i Easee den nye laderen – som innholdsme­ssig er identisk med den gamle. Vorpenes har nå sluttet i Easee.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway