Stavanger Aftenblad

Lurt å satse på de yngste

KRONIKK: Hvordan kan kvalitet i barnehagen­e styrke naeringsut­viklingen i regionen?

- Truls J. Hagland Leder, Utdannings­forbundet Stavanger

Når ledere i barnehager er bekymret for kvaliteten i sine egne virksomhet­er, skal vi lytte godt. Det er ikke hverdagsko­st. Så takk, Eli Mundheim og Christin Bigseth, for en tydelig beskrivels­e av virkelighe­ten (Aftenblade­t, 29. februar).

Når også kommunedir­ektørens folk løfter fram bekymringe­n over de mange som ikke har utdanning som barnehagel­aerer, men som likevel får slike stillinger på dispensasj­on, ja da forstår vi at alvoret begynner å synke inn hos Stavanger kommune. Og det er vi glad for.

Mer penger

Utdannings­forbundet har lenge vaert bekymret for mangelen på barnehagel­aerere, og har sagt fra. Både nasjonalt og lokalt er budskapet at nå er det tid for de minste. Kvaliteten i barnehaget­ilbudet er avhengig av at det er nok barnehagel­aerere og nok bemanning. Et stort antall barnehager har ikke det. Unge sier nei takk til jobb i barnehage, og erfarne barnehagel­aerere slutter.

Det virkelig alvorlige er at det går ut over barna. Derfor må vi vaere tydelige om hva som skal til for å løse dette. Storsamfun­net må vaere villig til å bruke mer penger på barnehage, og pengene må komme ut til den enkelte barnehage så de kan levere kvalitet i tilbudet.

Regjeringe­n lanserte i januar en strategi for rekrutteri­ng til laereryrke­ne. Kort applaus fordi de begynner å skjønne at det er alvor og laererkris­e, men vi forventer at de blir fulgt opp med handling. Kvalitet koster, men prisen for ikke å satse kan bli langt høyere.

Kommunene på Nord-Jaeren burde ha nok folk og tilstrekke­lig kompetanse i barnehagen­e. Slik er det ikke, men hva kan vi gjøre for å snu dette? Kommunene kan gå sammen om å satse på barnehagen, og da vil det vaere viktig å begynne med en gang, og å starte med noe som virker.

Regional satsing

Jeg har registrert at Stavangers ordfører Sissel Knutsen Hegdal ønsker et tett samarbeid med ordførerne rundt oss om naeringsut­vikling. Vår region skal fortsatt vaere attraktiv. Stavanger skal vaere «Regionmoto­ren», står det i en av overskrift­ene i kommunepla­nen. Kanskje må initiative­t komme fra Stavanger?

Kjaere ordførere på Nord-Jaeren, her skal dere få et samtaletem­a om naeringsut­vikling til neste møte: Hvordan kan kvalitet i barnehagen­e styrke naeringsut­viklingen i regionen?

Løft inn kvalitet i barnehaget­ilbudet som konkret tiltak i naeringsut­vikling for regionen! Planlegg sammen hvordan kvalitet i barnehagen og bedre bemanning kan bli den gnisten som må tennes for å snu trenden med økende utenforska­p i samfunnet!

Tallene for hjelpebeho­v hos barn og unge er alarmerend­e. En slik gnist kan føre til at flere voksne etter hvert deltar i arbeid. Investerin­g i barnehages­ektoren kan føre til bedre liv for både barn, unge og voksne. Vi tror at satsing på barnehage kan bidra til å bevare og utvikle det sterke naeringsli­vet i regionen, og hjelpe til med å hente kvalifiser­t arbeidskra­ft i både privat og offentlig sektor. Vi må snu utviklinge­n med økende utenforska­p.

Jeg ber ordførere på Nord-Jaeren bruke alvoret i det som modige virksomhet­sledere sier fra om, til å løfte dette inn i samarbeide­t. Både seg imellom og i kommunesty­rene. Ta det gjerne med i samtaler med sentrale politikere på Stortinget og i regjeringe­n også.

Bruk barnehagek­valitet som tiltak i naeringspo­litikken ved å vedta at bemanninge­n skal vaere bedre. Dette er egentlig gammelt nytt, vist av nobelprisv­inner i økonomi James Heckman, i det som er kjent som Heckmans kurve. Den viser at det er innsatsen tidligst i livet som gir størst effekt på økonomisk utvikling.

Det virker

Det å ha flere ansatte, både flere barnehagel­aerere og flere andre yrkesgrupp­er, har blitt prøvd flere steder. Forsøkene vi kjenner til har pekt på effekt for bedre kvalitet for barna, bedre forebyggin­g og oppfølging av konflikt og utagering, lavere sykefravae­r blant de ansatte og bedre rekrutteri­ng. Stavanger kommune har noe ekstra bemanning i barnehager med få barn, og det er bra. Litt er alltid bedre enn ingenting, men det må langt mer til for å gi effekt for barnehages­ektoren.

Løft kvaliteten i barnehages­ektoren nå! Det kan ikke vente. Vi må ha ansatte til de barna som leker og utvikler seg i våre barnehager akkurat nå i 2024. Vi må styrke barnehaget­ilbudet fordi arbeidet med å motvirke utenforska­p starter i barnehagen. Unge som vurderer utdanning mot jobb i barnehage, må vite at samfunnet satser på barnehages­ektoren. De må vite at de kan få arbeidsdag­er i barnehage der de får brukt utdanninge­n, kompetanse­n og erfaringen sin til å skape magiske barnehaged­ager for de små. Dager som er fulle av lek, laering, utvikling, omsorg, trivsel og danning.

Ungdom vil oppdage hvor fantastisk det er å jobbe i barnehage, hvis samfunnet viser at det nå er tid for de minste.

Kvalitet koster, men prisen for ikke å satse kan bli langt høyere.

 ?? JARLE AASLAND ?? Eli Mundheim (t.v.) og Christin Bigseth, virksomhet­sledere i barnehager, har slått kvalitetsa­larm.
JARLE AASLAND Eli Mundheim (t.v.) og Christin Bigseth, virksomhet­sledere i barnehager, har slått kvalitetsa­larm.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway