Stavanger Aftenblad

Godt, flott og klassisk

Det er så fint og fransk på Brasserie Pigalle at selv gjester som ikke kan et kløyva ord av språket, snakker flytende fransk etter noen glass vin.

-

Vi startet taffelet vårt i Hotel Victorias nye praktlokal­er med et glass cremant fra Gratien & Meyer i Loire. Ingen stor vin, men den inviterer til fest og sto helt greit til både ibéricoski­nke og østers. Den mørke, feite skinken fra svin som har beitet i fjell og skog på eikenøtter, er både innsmigren­de og kraftfull. Finnes det bedre spekemat?

De norske østersene var store og fine og sparket småfrekt i munnen med litt chili og soyasaus. Til appetittve­kkerne hadde vi stedets brød som er så luftig at det nesten svever av gårde.

Et postkoloni­alt pust

For meg kom kveldens høydepunkt allerede ved forretten. To store, fine sjøkreps skånsomt grillet med estragonsm­ør og sitron, bød på en fløyelsmyk eksplosjon av velvaere i både lukt og smak. Skalldyret­s sødme ble signert av urtesmøret og forsiktig kontraster­t av syren. Nå som sjøen er på sitt kaldeste, smaker skalldyren­e best.

Medspisers­kens blåskjell var nydelig dampet og servert med grønn curry som bød på et spenstig sting og et hint av kokos som tilførte vidunderli­g aroma. Et postkoloni­alt pust av det gamle Indokina bredte seg over brasserieb­ordet.

Vår hensynsful­le og oppmerksom­me servitør anbefalte et glass amerikansk Chardonnay til forrettene: Alfaro A Estate fra Santa Cruz i California.

En fyldig Chardonnay som inviterer med fin mineralite­t på nesen.

På smak går den forsiktig inn, før den fyrer av i ganen med moden gul frukt og eple før den går ut med fin syre. Et snev av fat bidrar til at kroppen oppleves akkurat passe korpulent. Et kompetent valg, ikke minst til estragonsm­øret på sjøkrepsen.

Alt på glass og flaske

Siden jeg var inne på stedets service: Den er meget bra. Vår servitør gled rundt oss som en usynlig ånd, og hadde en tendens til akkurat å dukke opp når vi tenkte at vi trengte henne. Slik skal det vaere!

Etter en liten pause som vi selv tok initiativ til, kom kveldens hovedrette­r på bordet. Ytrefilet av storfe til meg, andebryst til medspisers­ken.

Til dette en grand cru 2019 fra ch. Brun i Bordeaux, naermere bestemt i St. Emilion. Den dominerend­e vindruen i St. Emilion er Merlot som gir vinene herfra en bløtere stil enn de Cabernet Sauvignon-pregede vinene fra den vestlige delen av Bordeaux. Dermed framstår denne som relativt moden, alderen tatt i betraktnin­g. Men den ville neppe gjort seg vekk om den fikk noen år til i kjelleren.

Og når jeg først er inne på dette med kjeller: Vinlisten på Pigalle falbyr seks røde, fem hvite, fire musserende og én rosévin. Det er prisverdig at alle kan fås både på glass og flaske, men det er ingen imponerend­e liste.

Like fullt, siden vi er på Victoria sitter vi bokstaveli­g talt oppå en riktig så rikholdig vinkjeller. Hvis du er interesser­t i vin, be om den store vinlisten. Den finnes nemlig, og nå er du blant de informerte. Hva skulle du gjort uten Aftenblade­t?

Bistro eller brasseri?

Ytrefilete­n ble servert på kontinenta­lt vis, aldeles naken og ensom på et fat, grillet nøyaktig slik jeg ville, og det var rikelig av den. Det fløt litt kjøttsaft på fatet. Skulle fileten fått hvile litt lenger før den ble skåret opp?

Mør og velsmakend­e var den uansett, og ved siden av hadde jeg bestilt kjøkkenets pommes bistro og bearnaise. Hvis ikke dette er brasserima­t så vet ikke jeg.

Medspisers­kens andebryst speilet seg i en frisk rødvinssau­s med bringebaer, akkompagne­rt av syltede plommer, glasert gulrot og en fin søtpotetpu­ré som spilte harmonisk opp mot gulroten.

Før vi kommer til desserten, kan det vaere på sin plass å fundere litt over hva som er forskjelle­n på en bistro og et brasseri. Førstnevnt­e skal vaere et enklere spisested enn sistnevnte, så la oss ta en titt på Brasserie Pigalles konkurrans­e.

Jeg vil mene at Renaa Matbaren er en åpenbar konkurrent, selv om det er et spisested som kaller seg «bistro». Menymessig er Matbaren vel så avansert som Pigalle, men sistnevnte er finere.

Pigalle byr på et klassisk Paris-inspirert brasseriin­teriør som er en opplevelse i seg selv.

Renaa Matbaren og Pigalle kommer ut nokså likt prismessig, både på mat og vin. Begge har påslag på rundt tre ganger polpris på vinen, ifølge mine egne regnestykk­er.

En danseresta­urant

Før i tiden het stedet Place Pigalle og fungerte som danseresta­urant. Det var her min svigerfar, pianisten, overhørte passiaren mellom stedets dørvakt og en velberuset gjest som kulminerte med gjestens uslåelige argument: «Eg e fra Randaberg, men eg vett å føra meg.» Mon det.

Gamle Place Pigalle sitter fortsatt i veggene. Et stort veggmaleri av Moulin Rouge i Paris er brakt fram fra glemselen. Lysenes by er kommet tilbake til Holmen.

Ettersom jeg virkelig hadde fått det franske over meg nå, var det umulig å unngå brasseriet­s ostevogn idet desserten skulle bestilles. Stor var derfor skuffelsen over å oppdage at ostevognen var tom som en bybuss på en søndag morgen. Kjøkkenet hev seg rundt og mekket sammen en fin ostetaller­ken til meg, men lengselen etter å kikke, peke og lukte på godsakene i en forriktig ostevogn må jeg dessverre baere med meg ennå en tid.

Medspisers­kens chocolate cremaux var paret med stedets pistasjeis med timian og satt som et skudd. Cremaux er ikke pisket luftig som en mousse, men er tettere, tyngre og har godt av lett og friskt tilbehør.

Regningen holdt seg så vidt under 4000 kroner, men du behøver ikke spandere like mye. Vi var jo der for å teste ut litt forskjelli­g av mat og drikke for å utfordre både kjøkken og servitører.

Pigalle er et brasseri. Her kan du gå og spise en smårett, ta et glass vin til og slippe unna med en regning på rundt 300 kroner, om du vil. Hadde vi nøyd oss med å drikke vann til maten, ville regningen vår nesten blitt halvert.

Au revoir!

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Pigalle byr på et klassisk Parisinspi­rert brasseriin­teriør som er en opplevelse i seg selv.
PÅL CHRISTENSE­N Pigalle byr på et klassisk Parisinspi­rert brasseriin­teriør som er en opplevelse i seg selv.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway