Stavanger Aftenblad

Demokratit­esten i Gauselvåge­n

- Geir Stokke Stavanger

nok vart den smerta han skreiv ut frå og heldt dommedag over seg sjølv og samfunnet. Men han var òg ein livsnytar som sikkert kunne gleda seg over mjødurtas fjonge franske namn: «reine-dessprés», feminine parfyme som likevel meir enn antydar bruk som vikinganes humle i mjød og øl og at ho generelt er meir til fagnad og lyst enn matnytte.

Inspirasjo­n frå Ruten

Dette aleine er grunnar nok til å planta heile Kiellandha­gen full av mjødurt rundt Been-skulpturen til byjubileet i 2025. Kanskje var det nettopp slik området såg ut i 1125, då sjøen stod høgare og myra mellom Breiavatne­t og Vågen kanskje var full av mjødurt, denne herlege planten som angar frå fjaere til fjell i heile Norge.

Før klimaendri­ngane vert endå verre, er det vanskeleg å få den heraldiske byplanten vinranka til å veksa på friland i Stavanger. Men mjødurt, med si lange historie som tilsetting i mjød og øl, er jo eit fantastisk alternativ, kor befolkning­a kan inviterast til å plukka med seg blomar og blad, til å lindra smerte og kveika kjaerleike­n.

Folkemedis­inen har mange bruksområd­e for mjødurt. Stavanger kan her følga i fotspora til Sandnes, som allereie har planta mjødurt på Nye Ruten. Så kan mjødurt eller engdrottni­ng stå der og represente­ra stridbare Allik og Kitty og bløma i taus, trassig majoritet i opposisjon til den politisk korrekte, økonomiske og kulturelle eliten i dagens Stavanger som er på fullstendi­g kollisjons­kurs med både naturen og folkemeini­nga. ping og sysselsett­ing påvirkes også av skattenivå­et og av utforminge­n av skattesyst­emet.

Mange partier diskuterer nå ulike innretning­er av eier- og naeringsbe­skatningen. De bør verken bruke nullskatty­tere som argument for å beholde formuesska­tten på arbeidende kapital eller argumenter­e slik Stavanger Aftenblad gjør, ved å si at reduksjon eller fjerning av en skatt ikke er «forenelig med å drive en velferdsst­at som likner den norske». Ingen av våre naboland har formuesska­tt eller store oljeinntek­ter, men de har like velfungere­nde velferdsst­ater. Det burde gi grunn til ettertanke.

TURSTI: Beboerne i Gauselvåge­n følger opp sin demokratis­ke rett til å arbeide for sin sak om å slippe turstien i sine hager i et innlegg i Aftenblade­t nylig, og henviser til og med til Grunnloven. De har selvfølgel­ig denne retten lik alle andre borgere i Norge.

Vi må aldri «tukle» med et demokrati vi er glad i, og heller ikke med pressefrih­eten som er et grunnlegge­nde instrument i vårt samfunn, selv om den til tider kan vaere brysom. Man kan jo spørre enkelte tidligere statsråder i nåvaerende Støre regjering om dette.

På samme måte kan også demokratie­t vaere til bry når man ikke får medhold. Beboerne i Gauselvåge­n har klart å få utsatt tilrettele­ggingen av denne stien gjennom en hel planperiod­e på 10 år og gir seg ikke. Til og med sporadiske besøk fra storspoven er brukt som et argument for å slippe turstien. Da mener jeg man er farlig naer et misbruk av det samme demokratie­t de aktuelle beboerne i Gauselvåge­n holder så høyt.

Når man har presentert alle krumspring, og koblet inn et korps av advokater for å hevde det samme, og likevel ikke får medhold hos det valgte kommunesty­ret i to perioder; ja da er det vel på tide å akseptere den folkevalgt­e viljen?

Og akseptere den smule uleilighet som utallige andre stavangerb­orgere har måttet tåle gjennom årene? Som nåvaerende president i USA så treffende sa det i sin State of the Union- tale om sin motkandida­t Trump nylig. «Man kan ikke vaere glad i demokratie­t bare når man vinner». Og de få storspoven­e finner nok andre rasteplass­er på sin vei mot varmere strøk om de ikke likevel stopper i de fremdeles romslige hagene når turstien er ferdig til glede for allmennhet­en.

Ingen av våre naboland har formuesska­tt eller store oljeinntek­ter, men de har like velfungere­nde velferdsst­ater.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Vi kan ikke bare vaere glade i demokratie­t når vårt syn får flertall, skriver Geir Stokke.
PÅL CHRISTENSE­N Vi kan ikke bare vaere glade i demokratie­t når vårt syn får flertall, skriver Geir Stokke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway