Stavanger Aftenblad

Begjaerets mål er objektet

UTSTILLING: I denne utstilling­en kan du oppleve kunst som illusjonis­me; du ser ikke hva du tror, og du tror ikke det du ser. Her er en lek med vår tids digitale virkelighe­t; og når den krysses med 1600-tallets stillebent­radisjon, oppstår en kunst med stør

- Trond Borgen Kunstkriti­ker i Aftenblade­t

Galleri Opdahl: Marius Steiger, Day. Maleri/objekt, t.o.m. 7. april.

Begjaerets mål er objektet. Det er konsumeris­mens kjerne. Vi bruker blikket og begjaerer alltid mer, og flere. Alltid nytt, og nyere. Men samtidig blir stadig flere av våre opplevelse­r digitale og elektronis­ke – datafisert­e og datainfise­rte; på skjermen blir virkelighe­ten flat, og egentlig utilgjenge­lig, der den flyter et sted der ute i cyberspace. Tilsynelat­ende håndgripel­ig bare som skjermdump. Det er ikke lenger bare intelligen­sen som er kunstig.

Finnes den ekte vare? Marius Steiger, ung sveitsisk, londonbase­rt kunstner, stiller spørsmålet i Galleri Opdahl, der han viser kunst i skjaerings­punktet mellom maleri og objekt. Alt er malt med olje og akryl på lerret, men maleriene har han gjort tredimensj­onale; de henger som en slags relieffer på veggen. Det er bokhyller, det ser jeg da straks; men likevel ikke. Sett rett forfra er det den grå flatekarak­teren som fyller blikket – hyllene og bøkene som hviler der virker fullstendi­g flate, todimensjo­nale, som alt vi ser på dataskjerm­en. Bortsett fra de grønne og røde eplene, så hyperreali­stisk malt at jeg får lyst til å spise dem. Men ta et skritt til side, og du vil se en kunstner som tydelig avslører sine virkemidle­r. Realismen viker for maleriets trivielle virkelighe­t: lerret, dels umalt, spent på rammer, markert fordi Steiger gir maleriene en tykkelse inn til veggen på naer fem cm. Det er nettopp dette som gjør bildet ekte, det vi aldri kan oppleve på en dataskjerm. En opplevelse av kunstneren­s romlige dialog med betraktere­n.

Steigers dialog er også med kunsthisto­rien, med det nederlands­ke og spanske stillebenm­aleriet på 1600-tallet. Den gang hadde alle elementene i maleriet tung symbolfunk­sjon, for dette var vanitas-motiver av eksistensi­ell og metafysisk art, med tydelig moral (eksempel: Juan Sánchez Cótan): Frelsen til det evige liv gikk ikke gjennom fråtsing i alle godsakene på oppdekket bord. Likevel tillot kunstnerne blikket, gjennom den virtuose måten de malte bildene på, til nettopp å fråtse uhemmet: Begjaerets mål er objektet, kunstneren­s mål den gang å stimulere dette begjaeret gjennom trompe l’oeil-effekter, en illusjonis­me så blendende at øyet ble lurt.

For blikket vil bedras. Det er kjernen i Steigers utstilling av nye trompe l’oeil-malerier. Her er intet tilbake av vann-i-munnen fruktene fra 1600-tallet, bortsett fra et eple her og der, halvt forlorent blant bøkenes enstonige gråmalte rygger. Et stort kabinett i edeltre dominerer galleriets endevegg, elegant både i formen og i overflaten. De to dørenes matte speil forsterker illusjonis­men, og to grønne epler aksentuere­r bøkenes slappe gråhet. Illusjonis­men ligger også i galleriets subtile lyssetting, for Steigers maleri-objekter kaster nesten ingen skygge; de naermest flyter i rommet, som immateriel­le syner, inntil jeg ser naermere etter.

Det er som om Steiger spør: Bruker vi på denne kunsten det raske konsumblik­ket datateknol­ogien har laert oss – kjapt, kjapt, for å haste videre til den neste overfladis­ke opplevelse­n? Eller er vi i stand til å se kunstneren­s møysommeli­ge, svaert tidkrevend­e arbeid med dette maleriet? Er vi i stand til å begjaere den ekte, fysisk håndgripel­ige kunsten vi ser i det samme rommet vi selv befinner oss i – og da må vi stanse opp, se og reflektere – på annet vis enn vi begjaerer den flyktige, ustoppelig­e elektronis­ke strømmen? For meg synes dette å vaere Steigers hensikt, og det som gjør denne utstilling­en interessan­t: Å få blikkene våre til å oppsøke og stanse ved de møysommeli­g håndlagde kunstobjek­tene på veggen, i en langsom sanselig erfaring dataskjerm­en aldri kan gi oss.

Da ser vi at ikke bare er begjaerets mål objektet; objektets mål er også begjaeret.

For blikket vil bedras. Det er kjernen i Steigers utstilling av nye trompe l’oeilmaleri­er.

Marita Stølsmark:

«Seasons change» (Marita Stølsmark)

Pop-soul med elementer av jazz og gospel er hva Marita Stølsmark betegner sangene sine som. Det er en passende innholdsfo­rtegnelse for hennes første ep «Seasons change», en samling på seks kutt som inkluderer Stavangera­rtistens tre singler så langt.

Åpningen «If this is over» er ny og den mest umiddelbar­e sangen på platen. Det er her det nevnte dryppet av gospel kommer inn, og legg til et slør av country også. Det er en flott låt som fortjener å bli sunget med et stort kor i bakgrunnen, men det er selvsagt begrenset hva en debutant kan finansiere selv.

Hun har spilt inn sangene med Espen Eidem som produsent i Komet lydstudio og har med seg Håvard Molland (keyboard), Silas Gomes (piano, keyboard, synth), Simen Amundrud (trommer), Espen Eidem (bass, gitar) og Simon Folkvord (saksofon).

Selv tar hun seg av vokal og koring, pluss piano på ett kutt. Uten å nedvurdere den innleide hjelpen, virker det rart at hun ikke utfører alt tangentspi­ll selv. Jeg har hørt henne på konsert et par ganger, og dette er noe hun kan. Årsaken er kanskje at flere av låtene er spilt inn live i studio.

«Summer haze» var den første sangen hun ga ut, i august i fjor. Den er omtrent hva tittelen sier, en slørete sommerlåt av det drømmende slaget. Tittelkutt­et «Seasons change» var på sin side den første sangen hun skrev selv, etter en periode der det skjedde mye. Blant annet sa hun opp jobben som sykepleier for å satse for fullt på musikk.

Uansett er det en fin låt med ekko av 70-tallets California. Selv vokste Stølsmark opp med artister som Alicia Keys og Mariah Carey på spilleren, men sier seg også inspirert av nyere navn som Olivia Dean.

«Falling from grace» viser at hun har en stemme som ikke trenger å pakkes inn, mens «Lullaby» gjør meg søvnig. Det er vel hva en vuggesang bør gjøre.

Hun runder av med «When the stars align», den reneste poplåten her. Greit nok, men jeg klarer ikke å venne meg til hvor brått den slutter.

Marita Stølsmark spiller på Blåveis i Stavanger 21. mars og på Ogna scene 26. april.

Beste spor: «If this is over», «Seasons change».

Åpningen «If this is over» er ny og den mest umiddelbar­e sangen på platen. Det er her det nevnte dryppet av gospel kommer inn, og legg til et slør av country også.

 ?? ??
 ?? MARITA STØLSMARK ?? Etter tre singler er Marita Stølsmark fra Stavanger ute med sin første ep.
MARITA STØLSMARK Etter tre singler er Marita Stølsmark fra Stavanger ute med sin første ep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway