Stavanger Aftenblad

– Det er nok det beste for min del

FRIIDRETT: Narve Gilje Nordås forteller at kondisjone­n er ekstremt mye bedre enn på samme tid i fjor. Det er også helt nødvendig mener han, dersom han skal kunne ta medalje i OL.

- Tom Gøran Haukalid tom.goran.haukalid@aftenblade­t.no

– Det er viktig å se hvor sårt det er. Jeg må vaere på tå hev taktisk også. Det nytter ikke å bare vaere i god form, sier Narve Gilje Nordås

Etter flere måneder i høyden i spanske Sierra Nevada, etterfulgt av et par konkurrans­er som kulminerte i en femteplass i innendørs-VM, har Gilje Nordås landet på norsk jord igjen.

Her skal han vaere fram til begynnelse­n av april.

Aftenblade­t møter ham hjemme på Jaeren noen dager etter VM-skuffelsen har lagt seg.

For med formen han hadde i Glasgow, forteller jaerbuen at han strengt tatt ikke kunne gjort det så mye dårligere enn femteplass­en.

Samtidig er det en grei påminnelse om at han må opp på sitt aller beste taktisk og formmessig for å kjempe i toppen.

Tar grep

– I etterkant var jeg skuffet, men jeg er glad jeg reiste. Jeg tenkte ikke noe saerlig over det da, men jeg er fremdeles en ganske uerfaren 1500-meterløper. Det var først i fjor jeg begynte å løpe distansen i store mesterskap, og da hadde jeg stang inn. Nå hadde jeg litt mer stang ut.

Da han hadde stang inn i fjor, sjokkerte Gilje Nordås en hel friidretts­verden med å løpe inn til VM-bronse.

Det til tross for mye støy knyttet til konflikten mellom ham selv og forbundet, som ikke ga trener Gjert Ingebrigts­en akkrediter­ing til mesterskap­et. I ettertid uttalte Gilje Nordås at han var mentalt utladet, og at alle medieoppsl­ag var en «skjult energityv».

I OL tar han et grep for at det samme ikke skal skje igjen:

– Jeg har blitt flinkere til å stenge ting ute. Før dukket kanskje artikler opp på Facebook, og da var det fort gjort å lese hva som ble skrevet. Det kan vaere ødeleggend­e, selv om jeg ikke går inn på artiklene, så ligger det kanskje i bakhodet. Det er det ikke noe mer av nå.

– Planen for OL er å slette alt av apper, og ikke vaere til stede på sosiale medier eller nettaviser. Det er nok det beste for min del.

«Ekstremt mye bedre»

Til syvende og sist er det uansett det som skjer på løpebanen som avgjør. Og til tross for «bare» en femteplass i VM, forteller Gilje Nordås at kondisjone­n er «ekstremt mye bedre» enn på samme tid i fjor.

Da endte han opp med å senke sin egen rekord på 1500 meter fra 3.36 til 3.29. Med det gikk han fra ikke å vaere topp 600 gjennom tidene på distansen, til å komme topp 30.

Men å barbere ytterliger­e sekunder og tideler, vil vaere vel så krevende som de sju sekundene han tok i fjor på distansen, mener Voll-karen.

– For å ta medalje i OL, uavhengig av løpsoppleg­g, må du trolig vaere god nok til å løpe 3.28 lav på en maks dag.

– Hvor mange i verden er rent fysisk bedre trent enn deg?

– Det er ikke så godt å si. Folk er godt trent, og det er jevnt i toppen. Det er opp mot 20 utøvere som kan ta medalje i OL. Kommer du deg til finalen, er du trolig også god nok til å ta medalje.

– Jeg er ikke best trent i verden, men jeg er helt oppe der blant de 20 som kan ta medalje, fortsetter han.

– Hvordan er selvtillit­en akkurat nå?

– Akkurat passe. Ikke for høy eller for lav. VM fikk meg litt ned på jorda. Den konkurrans­e- og revansjely­sten er viktig, og du blir hele tiden minnet på hvor jevnt det faktisk er i toppen.

 ?? SVEIN HAGEN ?? Narve Gilje Nordås er hjemme en liten måned før han skal tilbake til høyden igjen. Høydetreni­ngen har blitt en svaert viktig del av oppkjøring­en for 25-åringen, som planlegger å løpe NM i Sandnes, EM i Roma, Bislett Games, og ikke minst 1500-meter og 5000-meter i OL i Paris i sommer.
SVEIN HAGEN Narve Gilje Nordås er hjemme en liten måned før han skal tilbake til høyden igjen. Høydetreni­ngen har blitt en svaert viktig del av oppkjøring­en for 25-åringen, som planlegger å løpe NM i Sandnes, EM i Roma, Bislett Games, og ikke minst 1500-meter og 5000-meter i OL i Paris i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway