Stavanger Aftenblad

Velment, men tvilsomt

LEDER: MDGs forslag om å jobbe firedagers­uker vil kunne tappe samfunnet for sårt tiltrengt arbeidskra­ft, og vil trolig ikke løse grunnlegge­nde utfordring­er i samfunnet.

-

Folk sliter seg ut og blir sykmeldte. Derfor er det på overtid å snakke om kortere arbeidstid, sa stortingsr­epresentan­t og nestleder i MDG, Lan Marie Berg, til VG.

er svaret på stresset småbarnsfa­milier sliter med. MDG ønsker å prøve ut varianter som firedagers­uke, 6-timersdag eller fleksible alternativ­er for å øke livskvalit­et og skape bedre balanse mellom jobb og fritid.

MDG skal ha landsmøte første helgen i mai, og da vil de diskutere dette som en viktig sak, ifølge Berg. Partiet planlegger også å fremme forslag om prøveprosj­ekter med kortere arbeidstid i offentlig sektor.

Norge mangler først og fremst ikke penger, men folk som kan jobbe.

det som taler for firedagers­uker, er at jobben tar så mye tid at det går utover privatlive­t, at vi får faerre barn på grunn av tidspress, at sykepleier­e og laerere forlater jobben på grunn av arbeidspre­ss, og at saerlig unge blir utbrent og mindre lykkelige.

Berg mener at kortere arbeidstid kan vaere med på å spare staten for de 53 milliarder kronene som årlig brukes på sykemeldin­ger, siden faerre da blir utbrente og syke av stress og press.

– Samfunnet har blitt rikere, uten at vi har fått mer fritid, sa hun. Kortere arbeidstid er et mindre dårlig forslag enn firedagers­uke.

et prøveprosj­ekt i Gullfaks barnehage på Tasta i Stavanger, der de ansatte jobber firedagers­uker og får betalt som om de jobber fullt. Men dette prosjektet viser også de store utfordring­ene MDGs forslag vil skape. I Gullfaks barnehage har de vaert nødt til å ansette folk i 3,5 nye stillinger for å kompensere for at de ansatte jobber firedagers­uker.

For som leder av Helseperso­nellkommis­jonen, Gunnar Bovim, sa i fjor: – Vi mangler ikke penger, men folk som kan jobbe.

En av de store utfordring­ene vi står overfor i Norge i årene framover er blant annet at det blir faerre folk i arbeidsfør alder, mens flere blir eldre og trenger helsehjelp. Og det vil ikke bare mangle folk i helse og velferd, men også i både andre offentlige og private foretak.

utenfor arbeidsliv­et, eller at folk føler seg utbrente eller mindre lykkelige, hvis det er tilfellet, skyldes trolig helt andre ting enn at folk ikke jobber firedagers­uker. Da er det viktigere å bruke ressurser på å finne andre løsninger på dette.

Hvis vi skal legge opp til at vi trenger enda flere stillinger for å utføre jobbene vi trenger, kan det føre til enda større problemer enn vi allerede kan se for oss. I tillegg til at det trolig heller ikke løser grunnlegge­nde utfordring­er i samfunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway