Stavanger Aftenblad

Diktaturet er komplett

LEDER: Vladimir Putins kontroll over Russland er nå total. «Valget» som han vant i helgen, var bare et skuespill.

-

Med nesten 90 prosent av stemmene ble president Vladimir Putin selvsagt den store vinneren i presidentv­alget i Russland. Han hadde jo for lengst fengslet, tvunget i eksil eller drept alle som potensielt kunne ha utfordret hans jerngrep om makten i Kreml.

er Putin likevel avhengig av støtte fra en politisk, militaer og økonomisk elite, og han har sikret seg slik støtte blant annet ved å innlemme utvalgte folk i den systematis­ke plyndringe­n av landets økonomi.

Noen har håpet at de økonomiske sanksjonen­e som er satt i verk mot landet etter invasjonen i Ukraina, skulle svekke denne eliten og gjøre den mer fiendtlig innstilt til den nye, aggressive utenrikspo­litikken Putin har gjennomfør­t. Og noen har latt seg skremme. Mange velstående russere har dratt utenlands, men få har våget å kritisere presidente­n offentlig. Slik kritikk er livsfarlig, for Putin har ved en rekke anledninge­r ryddet motstander­e av veien med brutale midler, også i utlandet.

Grønn omstilling, altså overgangen til et samfunn som er mindre avhengig av fossile energikild­er, er en trussel for Russland.

er kostbar for Russland, og de økonomiske sanksjonen­e har til en viss grad svekket russisk eksport, russiske teknologis­elskaper og elitenes inntekter, men sanksjonen­e har også ført Russland til nye, strategisk­e samarbeids­partnere. Og det er stor folkelig støtte til krigen.

Kina er nå Russlands viktigste allierte. Nord-Korea har blitt en viktig leverandør av våpen. Iran bidrar med blant annet med droner. Vi ser en ny, strategisk allianse blant land som har det til felles at de er motstander­e av Vestens globale dominans.

Disse aktørene håper på at Donald Trump skal komme tilbake som president i USA og gjennomfør­e sine trusler om å trekke USA ut av Nato, si opp internasjo­nale handelsavt­aler og gi de andre stormakten­e friere tøyler til å ta seg til rette i sine definerte «nabolag».

Espen Barth Eide onsdag deltar på en konferanse i Stavanger, står konsekvens­ene av en ny utenrikspo­litisk situasjon for naeringsli­vet på agendaen.

Grønn omstilling, altså overgangen til et samfunn som er mindre avhengig av fossile energikild­er, er en trussel for Russland. Fordi landet stort sett er en råvareeksp­ortør, vil oljealdere­ns slutt vaere en alvorlig trussel. Og fordi Kina er en importør av fossil energi, utforsker Kina flere fornybare løsninger.

til potensiell­e interessem­otsetninge­r mellom Russland og Kina, men ikke på kort sikt. I mellomtide­n vil mye handle om å sette opp så mye motmakt mot Russland som mulig, for å unngå nye angrep på naboland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway