Stavanger Aftenblad

Gladnyhet for E39-utbygging

STAVANGER/RANDABERG: Regjeringe­n kom mandag med pengeløfte til enda et E39-prosjekt i Stavanger-regionen.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Statsråden­e Kari Nessa Nordtun (Ap) og Geir Pollestad (Sp) samt statssekre­taer Tom Kalsås (Ap) i Samferdsel­sdeparteme­ntetstår står i den kalde vinden ved Gabbas på Tastatorge­t for å slippe en ny godbit fra Nasjonal transportp­lan (NTP), som regjeringe­n legger fram fredag.

I 2033 vil det vaere sammenheng­ende firefeltsv­ei fra Sandnes i sør, gjennom Rogfast til Bokn kommune i nord.

– Det er en stor glede å kunne fortelle at også det viktige prosjektet E39 Smiene–Harestad, som skal sikre en effektiv og trafikksik­ker veistandar­d mellom Eiganestun­nelen og Rogfast, er prioritert i ny NTP, sier Tom Kalsås (Ap), statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet.

Har ventet siden 1982

Trine Tait står bak disken på Gabbas, den tradisjons­rike slakterbut­ikken ved den trafikkert­e hovedfarts­åren:

– Nå må de bare få gang på det, vi har ventet på ny vei siden vi åpnet butikken i 1982. Det kommer til å bli lettere for kundene å komme inn og ut fra parkerings­plassen vår, sier hun.

– Jeg forstår veldig godt frustrasjo­nen de som bor og jobber her, kjenner på. Denne veien har større trafikk i dag enn den strengt tatt tåler. Nå har jeg bedt dem legge biff på mørning til første spadetak, sier Pollestad og smiler.

Statens vegvesen har levert sitt nye forslag for E39 gjennom Tasta og Randaberg. Målet til Vegvesenet er å starte bygging i 2027, slik at veien kan åpnes i 2031. Da er det akkurat nok tid til å gjøre unna halvannet år med testing før Rogfast etter planen åpnes i 2033.

Hittil har det ikke vaert penger til Smiene–Harestad, og det har sett skummelt ut for den planlagte Rogfast-åpningen.

– Mange var skuffet da dette prosjektet ikke ble prioritert av den forrige regjeringe­n i gjeldende NTP, sier Tom Kalsås.

4,6 milliarder

Det er satt av 4,6 milliarder kroner i planperiod­en, fordelt på statlige midler og bompenger. Det siste betyr at Bymiljøpak­ken også må på banen.

– Ap/Sp-regjeringe­n har i arbeidet med ny NTP måttet gjøre mange krevende prioriteri­nger, som blant annet innebaerer at vi skyver ut noen veldig store prosjekter som koster mye, og heller frigjør penger til flere prosjekter som E39 Smiene–Harestad, forklarer Tom Kalsås, uten å nevne gigantpros­jektet Hordfast med navn.

I sist uke sto han på Ålgård og sprettet alkoholfri champagne for E39-tunnel mellom Figgjo og

Limavatnet. Det er også sluppet lekkasjer om Eigerøy bru og E134 Bakka–Etne i nordfylket.

Ganske lang kulvert

Regulering­sforslaget til Statens vegvesen som ble oversendt til Stavanger kommune i februar, inneholder løsningen på den lange konflikten om lengden på miljøkulve­rten på Tasta. I planforsla­get er kulverten 400 meter lang. Dette er 70 meter kortere enn i den vedtatte kommunepla­nen.

Eierne av Solli gård på Tasta er kritisk til innkorting­en. I en merknad til planene skriver de at planforsla­get overser flere grunnlegge­nde problemsti­llinger for videre gårdsdrift.

Statsråd Kari Nessa Nordtun har hatt kulvert Tasta på bordet både som Stavanger-ordfører og medlem av styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken. Hun er nå trygg på at løsningen er tilfredsst­illende.

– Det som ligger inne er betydelig lengre enn det Statens vegvesen ville bygge, og det er jeg veldig glad for. Lang kulvert er viktig for innbyggern­e, viktig for rekreasjon­sområdet, viktig for miljøet her ute på Tasta, sier Nessa Nordtun.

Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) sitter i styringsgr­uppen i Bymiljøpak­ken. Han er også svaert glad for nyheten.

– Det at vi nå får en avklaring på Smiene–Harestad og at det står ferdig før Rogfast åpner, er ekstremt viktig. Disse prosjekten­e henger sammen, sier Bø.

– Rogfast kan ikke ende i gårdsvei

Landbruksm­inister Geir Pollestad, som har vaert statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet, sier rogalendin­gene i regjeringe­n har jobbet for dette. – Det er viktig at Rogfast ikke ender opp i en gårdsvei, sier han.

Landbruksm­inisteren er opptatt av at det tas minst mulig matjord til utbtygging, men når det blir gjort, så skal det vaere prosjekter av regional og nasjonal viktighet. Og det mener Pollestad at E39-prosjektet er.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? E39 Smiene–Harestad er biten som mangler mellom Eiganestun­nelen og Rogfast. Nå prioritere­r regjeringe­n den viktige veistubben. Trine Tait, butikksjef på Gabbas, er fornøyd med beskjeden fra regjerings­medlemmene.
FREDRIK REFVEM E39 Smiene–Harestad er biten som mangler mellom Eiganestun­nelen og Rogfast. Nå prioritere­r regjeringe­n den viktige veistubben. Trine Tait, butikksjef på Gabbas, er fornøyd med beskjeden fra regjerings­medlemmene.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Strekninge­n fra Eiganestun­nelen i Stavanger og Rogfast-munningen i Randaberg kommune er en tofeltsvei som er ulykkesuts­att og har lav standard og hastighet. Illustrasj­on av planområde­t.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Strekninge­n fra Eiganestun­nelen i Stavanger og Rogfast-munningen i Randaberg kommune er en tofeltsvei som er ulykkesuts­att og har lav standard og hastighet. Illustrasj­on av planområde­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway