Stavanger Aftenblad

Amerikansk psykolog slår alarm: Vil forby smarttelef­oner for alle under 14 år

PSYKISK HELSE: Den kjente psykologip­rofessoren Jonathan Haidt hevder vestlige land står overfor en epidemi av psykiske lidelser, saerlig blant unge jenter. Han mener han har funnet den nøyaktige datoen for når den brøt ut.

- Tommas Torgersen Skretting tommas.t.skretting@aftenblade­t.no

– I 2010 hadde de fleste fremdeles ikke en smarttelef­on. I 2015 hadde de fleste det. På samme tid stuper tenåringen­es mentale helse, sier psykologip­rofessoren Jonathan Haidt.

I sin nye bok «The Anxious Generation», som er ventet å komme ut i slutten av mars, argumenter­er han for at året er 2012.

Før dette hadde man sett en gradvis overgang fra det han kaller en lekbasert til en mobilbaser­t barndom. Endringen i mentalitet blant foreldre skjedde i 1990-årene, mener psykologen. Da ble det faerre barn i hver familie, faerre hjemmevaer­ende mødre og det han kaller «øyne på gata», i tillegg til at flere kjente bortføring­ssaker og sex-misbrukssk­andaler fikk stor oppmerksom­het i mediene. Sammen førte dette til svekket tillit blant foreldre til at andre voksne kunne ta seg av ungene deres – og framvekste­n av det han kaller «safetyism».

På 1990-tallet begynte amerikansk­e foreldre å trekke barna sine innendørs eller insistere på at ettermidda­gene skulle tilbringes i voksenstyr­te aktivitete­r. Fri lek, uavhengig utforsknin­g og tenåringst­id med venner gikk ned, mener professore­n.

Bare lov å «tikke» med én finger

I et foredrag der han presentere­r de viktigste funnene i den nye boka, viser han til plakater på amerikansk­e lekeområde­r som nå lister opp en rekke regler for fotball: Man kan bare spille dersom en voksen veileder underveis og dømmer kampen – uenigheter skal løses ved å bruke stein, saks og papir. Lignende regler er hengt opp for «tikken», der det blant annet poengteres at man bare har lov til å tikke med én finger.

Den konservati­ve amerikansk­e professore­n viser til norsk forskning når han skal underbygge tankerekke­n sin: Unger trenger å oppleve spenning, og det er ved å beregne og ta risiko at de laerer å ta seg fram i verden og utvide sine grenser.

– Dersom du tar bort risiko og spenning fra barndommen, holder du barnet ditt skjørt og fryktsomt. Det er gjennom å ta sjanser og laere av dem at unger kommer over engstelse, sier han.

Psykologen mener det amerikansk­e samfunnet på denne måten har laget seg en syklus av inkompetan­se, ved at de voksne legger til grunn at unger er sosialt og fysisk inkompeten­te. Når aktivitete­r som kan hjelpe dem å utvikle seg forbyr risiko og konflikt, skaper dette en generasjon sosialt og fysisk inkompeten­te som beviser utgangspun­ktet. Haidt kaller dem en uavhengigh­etsberøvet generasjon.

– Vi skaper et trygt miljø der ingen er fordømmend­e – som vil gjøre barnet ditt dårlig forberedt på den virkelige verden. Det var også derfor vi fra begynnelse­n av 2014 fikk studenter til universite­tene som krevde beskyttels­e mot Shakespear­e og andre tekster som kunne gjøre vondt å lese.

Aftenblade­t har bedt Haidt om et intervju, men har ikke oppnådd kontakt.

Alarmerend­e tall for tenåringsj­enter

Haidt er forberedt på at boka kan bli møtt med at dette bare er nok en runde med moralsk panikk fra gamle folk som friker ut over ny teknologi, men står parat med dokumentas­jon som viser en dyster utvikling blant amerikansk­e tenåringer:

Ved amerikansk­e universite­ter har det siden 2012 vaert en økning på 134 prosent av studenter som ankommer campus med angstlidel­ser – og

106 prosents økning med depresjon. Dette viser tall fra skolenes helsetjene­ste fram til like før pandemien. Selvskadin­g blant 10–14-åringer har økt med 188 prosent fra 2010 til 2020.

Selvmord i samme aldersgrup­pe har økt med 131 prosent for jenter siden 2010. Selvmordsr­aten i alderen 10– 19 år steg med 48 prosent fra 2010–2019.

Fra 2012 til 2013 gjorde statistikk­en over 10–14-årige jenter et «sjokkerend­e byks» på 67 prosent på ett år.

– Hva skjedde det året, spør psykologen.

– 2012 var det året da jentene gikk på Instagram.

Ifølge Haidt ser man en lignende utvikling i en rekke vestlige land i samme tidsrom og at det han altså kaller en epidemi treffer jenter tidlig i tenårene hardest.

– Problemet er ikke bare begrenset til USA: Lignende møster dukket opp rundt samme tid i Canada, Storbritan­nia, Australia, New Zealand og de nordiske landene. På tvers av ulike målinger og i en rekke land, lider medlemmer av Generasjon Z (født i og etter 1996) av angst, depresjon, selvskadin­g og relaterte lidelser på nivåer høyere enn noen annen generasjon vi har data for, skrev Haidt i The Atlantic nylig.

– Aldri før har det skjedd en sosial omveltning som har gått så fort som den som foregikk mellom 2010 og 2015, hevder han.

De første sosiale mediene kom i 2004, Facebook ble for eksempel tilgjengel­ig på norsk i 2007, samme år som Iphonen ble lansert. Denne ble tatt opp raskere enn noen annen teknologi i menneskets historie, poengterer Haidt.

Sosial distanseri­ng begynte før korona

Haidt viser til tidsbruksu­ndersøkels­er som viser at de unge fram til 2012 brukte mye tid sammen med andre. Hva ellers skulle de gjøre, spør han retorisk. Også dette, påpeker han, er en fundamenta­l endring. Mens amerikansk­e ungdommer i gjennomsni­tt var sammen med andre unge 130 minutter per dag i 2010, var dette tallet for 15–24-åringer i 2019 under 70.

– Sosial distanseri­ng begynte altså før korona, påpeker han.

Den bestselgen­de forfattere­n sier at han stadig deltar i debatter med andre psykologer som sier at korrelasjo­nen er for liten til at man kan si sikkert at skadene man nå ser skyldes smarttelef­onen. Haidt er ikke enig. At unge

er sju til ti timer på telefonen hver dag gir tapte muligheter, frarøver dem søvn og sosial kontakt, fragmenter­er oppmerksom­heten og gir avhengighe­tsatferd, hevder han.

– Sosiale medier gir mye større utslag for jenter enn for gutter. Når du gir en 14-åring adgang til Instagram starter umiddelbar­t en visuell, sosial sammenlign­ing som både kan føre til perfeksjon­isme og emosjonell smitte, som gjør at de kan fanges i sykdom kjappere.

For gutter er den virtuelle verden blitt så attraktiv at de i større grad har fjernet seg fra det virkelige livet. 2–10 prosent utvikler avhengighe­t der det vanlige livet oppleves ubehagelig uten dopaminniv­ået de har lagt seg til. De blir irritable og negative og feiler på de områdene som skal gjøre dem fra gutt til mann, hevder amerikaner­en.

– Hva er det vi gjør, spør Jonathan Haidt. – Det er galskap å gi en distraksjo­nsdings som blokkerer for vanlige opplevelse­r og erfaring til unge. Spesielt når de er på vei inn i puberteten.

Fire klare råd

Den største kostnaden ved den nye mobilbaser­te barndommen er kollapsen av tid brukt på å samhandle med andre mennesker ansikt til ansikt, mener Haidt. Han poengterer at virtuelle fellesskap tilbyr unike fordeler, spesielt for unge som er geografisk eller sosialt isolerte. Men at den også mangler mange av funksjonen­e er mest fruktbare for fysisk, sosial og emosjonell utvikling i den virkelige verden.

At vi bruker hender og ansiktsutt­rykk for å kommuniser­e og laerer å respondere på kroppssprå­k.

Samtidig interaksjo­n – der vi laerer subtile signaler om timing og turtagning i samtaler og der vi føler oss naermere den andre.

En-til-en-kommunikas­jon – der budskapet ikke sendes ut til et stort publikum der hver enkelt kan engasjere seg i dusinvis av ikke-synkron samhandlin­g parallelt. Der ens rykte også kan stå på spill. Interaksjo­n i den virkelige verden foregår innenfor fellesskap som har høy terskel for inngang og utgang. Dette gjør folk motivert til å investere i relasjoner og reparere riftene som oppstår. I virtuelle nettverk kan folk enkelt blokkere andre eller slutte når de er misfornøyd­e.

– Online interaksjo­n kan frambringe asosial oppførsel som folk aldri ville vist i virkelige fellesskap, ifølge den ferske artikkelen i The Atlantic.

Overfor salen som besto av politikere og representa­nter for det amerikansk­e utdannings­systemet, hadde han fire klare oppfordrin­ger:

1. Ingen smarttelef­oner før fylte 14 år.

2. Ingen sosiale medier før fylte 16 år.

3. Mobilfrie skoler – som han mener er komplett galskap å tillate.

4. Mye mer lek uten voksen innblandin­g. – Millennium­sbarna gikk gjennom puberteten med flip-telefoner. Det er derfor de er ok. Generasjon Z gikk gjennom puberteten med Iphone og Instagram. Det er derfor de ikke er ok.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? – I 2010 hadde de fleste fremdeles ikke en smarttelef­on. I 2015 hadde de fleste det. På samme tid stuper tenåringen­es mentale helse, sier psykologip­rofessor
Jonathan Haidt.
GORM KALLESTAD / NTB – I 2010 hadde de fleste fremdeles ikke en smarttelef­on. I 2015 hadde de fleste det. På samme tid stuper tenåringen­es mentale helse, sier psykologip­rofessor Jonathan Haidt.
 ?? YOUTUBE ?? Vi har gått fra en lekbasert til en
mobilbaser­t barndom, mener psykologen Jonathan Haidt. Han mener konsekvens­ene vi nå ser er
alarmerend­e.
YOUTUBE Vi har gått fra en lekbasert til en mobilbaser­t barndom, mener psykologen Jonathan Haidt. Han mener konsekvens­ene vi nå ser er alarmerend­e.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway