Stavanger Aftenblad

Det grønne skiftet er et svart hull

- Tove Rasmussen Styreleder, Motvind Sørvest

ENERGIPOLI­TIKK: Vi bør komme oss i trygg avstand og orientere oss på ny.

«Et svart hull er et område i verdensrom­met hvor gravitasjo­nskreftene er så sterke at ingenting – ikke engang elementaer­partikler eller elektromag­netisk stråling – kan unnslippe. Innenfor grensene til det svarte hullet er fysikkens (normale) lover brutt sammen. I et svart hull er volumet til en endelig masse presset sammen til tilnaermet null – og massetetth­eten blir uendelig.» (Wikipedia)

Sterke gravitasjo­nskrefter

Også i det grønne skiftets «svarte hull» er det sterke gravitasjo­nskrefter. Her forsvinner strømmen til ustabile strømmarke­der med umettelig behov, og til innenlands klimamål med tvilsom global effekt. Prisene øker, inflasjone­n stiger fordi energi er innsatsfak­tor, så må rentene settes opp – og levekostna­dene øker.

Pengene forsvinner. Derfor trenges visstnok mer fornybar energi, nye utbygginge­r. «Mer av alt», sier regjeringe­n. Arealer, natur, naturmangf­old, landskap, fjell og vassdrag, nattehimme­l og fiskefelt forsvinner i sluket. Arealer er pantsatt for store beløp i et konglomera­t av selskapsst­rukturer og transaksjo­ner, og inntekter unndras beskatning. Lokalsamfu­nn splittes. Og nå skal havvind tilrettele­gges og gjøres attraktivt med differanse­kontrakter og garantier verdt 23 -30 milliarder bare for Søre Nordsjø II, første fase, dekket av oss! Beløpene vi har betalt inn til Enova i mange år, går knapt til ENØK-tiltak for oss, men til nye strømbruke­re – og nå til Goliat Vind, som enda ikke har konsesjon!

Lover og regler er delvis brutt sammen. Det første vi merket var at rettighete­r til arealer var satt i spill. Allemannsr­etten var ikke selvsagt. Så ble det klart at urfolksret­tigheter og konvensjon­er ble satt til side. Konsekvens­analyser var proforma bestilling­sverk. Helsekonse­kvenser ble ikke undersøkt, naboer ikke tatt hensyn til. Andre naeringer har lite de skal ha sagt. Selv etter tidligere avslag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway