Stavanger Aftenblad

Lokale unge med i gaming-teater fra Oslo

GAMING: Det er ikke alltid lett for foreldre å forstå seg på hva barna holder på med. Sammen med Riksteatre­t skal seks lokale unge fra Stavanger og Sandnes gi deg svaret.

- Anna Aarøe Løvik anna.aaroe.lovik@aftenblade­t.no

– Jeg gleder meg! Det blir gøy å gjøre to ting jeg liker å gjøre samtidig, sier Olivia Hiim Frøland (14).

For kanskje aller første gang skal dataspill bli brukt i teater, og seks unge fra Sandnes og Stavanger skal vaere med på scenen.

Tre av disse er Olivia, Anton Varpe (12) og Marko Duda (11). De skal vaere skuegamere. De skal altså vaere skuespille­re, og samtidig game dataspille­t «Minecraft» under Riksteater­ets forestilli­ng «Det mørke fortet – Et Minecraft eventyr», i Sandnes kulturhus.

«Det mørke fortet – Et Minecraft-eventyr» er et actionfylt møte mellom spill og virkelighe­t for hele familien.

Hittil har ensemblet fra Riksteatre­t, med blant annet «Minecraft»-youtuberen Jonas Lihaug Fredriksen turnert i Oslo og på vestlandet med stykket.

I stykket møter vi Vegard, som liker å spille «Minecraft», men som ellers er ganske misfornøyd med livet. Da han plutselig må stå på egne bein, møter han Marah, som inviterer han inn i «Minecraft»-universet.

Men så går alt galt.

Møteplass mellom foreldre og barna

Ved spørsmål om hvordan de kommer i kontakt med andre gamere over nettet, forklarer Marko at det går ut på serverkapa­sitet, koder, og «in game-passord».

Store ord for en gutt på 11 år. – Jeg forstår ingenting av hva han prater om, sier moren Neomi Duda og ler.

Det er nemlig ikke alltid like lett for foreldre å forstå seg på hva barna driver med i spillverde­nen.

Skaperne av stykket, Frode Gjerløw og Håkon Dalsbø utviklet «Det mørke fortet» for å skape et midtpunkt slik foreldre kan møte barna der de er, på deres egen arena.

I en pressemeld­ing sier skaperne at i overgangen til tenårene opplever mange foreldre at barna forsvinner inn i en hemmelig verden, og spill er ofte en del av denne private sfaeren. Barna på sin side kan oppleve at foreldre ikke henger med, eller at de ikke er interesser­t.

Alle tre skuegamern­e har alle en eller flere foreldre som har tatt del i spillingen, eller spiller selv på fritiden.

– Jeg tror de vil gjøre noe sammen med barna sine som de vet barna liker, sier Olivia.

Et stort miljø

– For et år siden flyttet jeg og familien fra Hammerfest til Stavanger. Jeg spiller derfor mye online for å kunne vaere med vennene mine hjemmefra, sier Anton.

Den sosiale faktoren spiller en stor rolle for mange unge.

Ifølge medietilsy­net spiller ni av ti gutter dataspill, og av jenter spiller seks av ti.

Skuegamern­e forteller at de gjerne bruker mye tid på gaming, men alle har fysiske aktivitete­r de gjør på fritiden, som fotball dans, og taekwondo.

– Jeg ville ikke spilt spill 20 timer i døgnet. Jeg vil gjøre andre ting også, sier Marko.

Nesten alle de kjenner spiller spill, og det blir ofte et tema i skolegårde­n. Men det er et klart flertall av gutter som spiller enn jenter.

– Alle gamer, i hvert fall guttene i klassen min. Jentene snakker mest om «skincare» og «Sephora», sier Marko.

 ?? ANNA AARØE LØVIK ?? Halvparten av skuegamern­e er samlet. Olivia Hiim Frøland, til venstre, Anton Varpe og Marko Duda.
ANNA AARØE LØVIK Halvparten av skuegamern­e er samlet. Olivia Hiim Frøland, til venstre, Anton Varpe og Marko Duda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway