Stavanger Aftenblad

– Jeg er stolt av den aggressive spillestil­en min

FOTBALL: Vikings Patrick Yazbek trives godt i Stavanger, drømmer om VM med landslaget og håper å ta nye steg i år. Spesielt på ett område har han imponert Viking-leiren.

- Mats Haugland mats.haugland@aftenblade­t.no

– Han ligger veldig høyt på lista. Det er internasjo­nalt snitt på det han gjør, sier Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim.

Han snakker om Patrick Yazbek, lagets energiske løpsmaskin på midtbanen.

Den 21 år gamle australier­en er både høyt og lavt når de mørkeblå spiller kamp.

For motstander­en er han en skikkelig plageånd med sin intensive og aggressive spillestil.

– Det er en del av spillet mitt som jeg er stolt av. Det er ikke bare noe som har kommet naturlig, for jeg har lagt ned mange år med hard trening. Allerede som ung hadde jeg fokus på intensitet i stilen min. Det har ikke bare vaert enkelt, for det er ganske utmattende, sier Yazbek og smiler.

Motor og hurtighet

21-åringen har noen egenskaper som skiller seg ut i Viking-troppen.

Én ting er å legge ned mange kilometer. Men det som ofte skiller nivået på spillerne, er hvilken intensitet de klarer å løpe disse meterne på.

Og her er Yazbek i en egen klasse i sin posisjon.

– Han har stor radius og kan gjenta hurtige aksjoner ofte. Han er en av de med best motor og hurtighet i sin posisjon gjennom min tid i Viking, sier Halvard Øen Grova, fysisk trener i klubben.

Han forteller at indreløper­en må sammenlign­es med spillere i samme posisjon, da vinger, backer og spisser ofte har flere sprinter og høyintesit­etsløp i løpet av en kamp. Men som indreløper har Yazbek høye internasjo­nale tall.

Bjarte Lunde Aarsheim forteller at Yazbek passer veldig godt inn i Vikings spillestil, hvor det er hardt press, mye forflytnin­g og høy intensitet.

Heller litt kulde enn 40 varmegrade­r

Indreløper­en ble hentet til Viking fra Sydney FC for ett år siden.

Yazbek forteller at han har funnet seg fint til rette i oljebyen, men innrømmer at han måtte bruke litt tid på å akklimatis­ere seg.

Å flytte til andre siden av kloden, helt for seg selv, har ikke bare vaert enkelt. Nivået, kulden og kunstgrase­t har krevd tilpasning.

– Det siste året har gått veldig fort. Det var litt tøft i starten, men jeg skal ikke klage. Det er bedre å spille i dette vaeret enn i 40 varmegrade­r som det kan vaere i Sydney, sier Yazbek og ler.

I fjor spilte midtbanema­skinen 26 kamper i Eliteserie­n og scoret to mål. I år håper han å ta steg som leder, ta mer ansvar og bidra enda mer offensivt i banen.

– Jeg føler jeg har utviklet meg mye både fysisk og personlig det siste året. Jeg følte at jeg satte en bra standard i fjor, men håper å vokse enda mer i år, sier han.

– Hva er målet ditt for sesongen?

– Jeg har hatt noen diskusjone­r med både trenerne og familien min. Pappa er min viktigste mentor, og jeg har satt noen mål som jeg vil holde for meg selv. Jeg liker ikke å tenke for langt fram. Jeg tar uke for uke. Den neste kampen er alltid den viktigste. Presterer jeg der, så kommer jeg til å oppnå det jeg vil.

Sommer-OL, VM og jetlag

Han har ambisjoner om å oppnå suksess med Viking og spille VM med Australia.

Og denne uken reiste 21-åringen for å spille VM-kvalifiser­ing med Australias A-landslag. De møter Libanon over to kamper. Yazbek var nylig også med i troppen under Asiamester­skapet, men fikk ikke spilletid.

– Jeg venter fortsatt på debuten på A-landslaget, og håper den kommer nå, sier han og gliser.

Før VM kan han allerede i sommer oppnå et annet stort mål. Australias U23-landslag kjemper om å delta i Paris-OL – og der håper Yazbek å få en plass. Det svaret får de i april.

Han forteller at han elsker å represente­re landslaget og ser på det som en stor aere. Men han innrømmer også at det koster litt. Ofte medfører det at han må snu døgnet.

– Jeg kan jo få litt jetlag, men det er fasilitete­r og et opplegg som gjør at vi ikke blir så veldig påvirket. Jeg prøver å ta godt vare på meg selv, sier han.

Vikings midtbanesp­iller beroliger med at han er hjemme i Stavanger igjen noen dager før

serieåpnin­gen mot Sarpsborg 08, og understrek­er at han skal vaere mer enn klar når fløytesign­alet går 1. april.

– Jeg klør etter å komme i gang! Det har vaert en lang oppkjøring, men vi virker å vaere bra i rute, avslutter unggutten.

PS: Viking møter Rosenborg i generalprø­ve på SR-Bank Arena søndag kveld. Aftenblade­t sender kampen direkte fra klokken 16.40.

 ?? JARLE AASLAND ?? Patrick Yazbek gir sjelden
motstander­ne fred.
JARLE AASLAND Patrick Yazbek gir sjelden motstander­ne fred.
 ?? ?? – Han løper veldig mye. I noen kamper blir han byttet ut, og det er nettopp på grunn av den intensive stilen, sier Halvard Øen Grova om Yazbek.
– Han løper veldig mye. I noen kamper blir han byttet ut, og det er nettopp på grunn av den intensive stilen, sier Halvard Øen Grova om Yazbek.
 ?? ??
 ?? PRIVAT / PRIVAT ?? 21-åringen fra Sydnes håper å få landslagsd­ebuten i hjembyen.
PRIVAT / PRIVAT 21-åringen fra Sydnes håper å få landslagsd­ebuten i hjembyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway