Stavanger Aftenblad

– Jeg overlevde kreften, men blir jo aldri som før

KVINNEHELS­E: Sju år etter at hun fikk kreftdiagn­osen, levde Ellen Bjerga Thorsen (43) fortsatt med et lite og deformert bryst. Til slutt oppsøkte hun hjelp utenlands.

- Camilla Klovning Journalist camilla.klovning@ aftenblade­t.no Jarle Aasland Fotograf jarle.aasland@ aftenblade­t.no

Jeg har ikke bedt om to perfekte bryst, eller om to som er helt like. Dette handler om å føle seg hel, sier Ellen Bjerga Thorsen.

Drøyt tre måneder er gått siden hun satte seg på flyet og reiste til Budapest for å få hjelpen hun var blitt lovet av Stavanger universite­tssjukehus (SUS) i årevis.

– Et tøft og vanskelig valg. Nå håper jeg bare resultatet blir såpass bra at folk slutter å stirre hvis jeg en sjelden viser meg i bikini, sier hun.

I 2016 fikk den da 35 år gamle Stavanger-kvinnen påvist brystkreft.

Tilvaerels­en gikk i grus.

Fordi svulsten i brystet hennes var så stor, ble småbarnsmo­ren først satt på cellegift. Deretter måtte det høyre brystet fjernes.

– En beintøff periode, men jeg ble jo kvitt kreften, sier Thorsen.

Etter fire år preget av egen usikkerhet – kombinert med lange køer på SUS – ble brystet hennes rekonstrue­rt ved hjelp av et omfattende inngrep kalt DIEPlapp (se forklaring i faktaboks) høsten 2020.

– Det var en komplisert, men vellykket operasjon kirurgisk sett. Det nye brystet overlevde, og i starten var jeg først og fremst glad for at jeg faktisk hadde et lite bryst igjen, sier Thorsen.

Følte seg slaktet

Så kom nedturen.

Under operasjone­n måtte kirurgene sage bort et ribbein for å komme til med nye blodårer. Det resulterte i et stort søkk på øvre del av brystet.

Resultatet ble langt fra så bra som hun hadde håpet.

– Jeg følte meg fremdeles slaktet utseendeme­ssig. Brystet ble mye mindre enn mitt naturlige bryst og var i tillegg deformert, sier 43-åringen.

Hun var på forhånd klar over at brystet ville bli mindre enn før.

– Men kirurgene forklarte at for å få mest mulig symmetri, kunne de korrigere med påfyll av fett og reduksjon av det andre brystet i ettertid.

Allerede mens hun lå på SUS høsten 2020, ble Thorsen fortalt at både søkket i brystet og deformasjo­nen skulle ordnes innen ett år.

Da ett år var gått, ble hun henvist til plastikk- og håndkirurg­isk avdeling for korreksjon av brystet.

I henvisning­sbrevet står det at Thorsen har «foreløpig time tentativt i februar 2022. Hun har relativt uttalt asymmetri, og pasienten synes dette er tøft å leve med. Ber om prioritet, og hun kan innkalles på kort varsel».

Likevel har hun aldri fått noen ny time.

Utallige telefonsam­taler

– Jeg har ringt avdelingen hver vår og hver høst i tre år for å spørre når det er min tur. Til slutt mistet jeg tellingen, sier Thorsen.

Svaret har stort sett vaert det samme.

– Koordinato­ren sier det fortsatt er mange foran meg i køen, og at de ikke kan gi noen dato. «Ring tilbake om noen måneder. Da vet vi kanskje litt mer», gjengir 43-åringen.

I høst fikk hun nok.

Etter nesten tre års venting – og en rekke fysiske og psykiske plager – tok Thorsen saken i egne hender.

– Resultatet av den første rekonstruk­sjonen plaget meg veldig. Jeg følte meg nesten verre enn da jeg var helt flat, sier hun.

Ved hjelp av en ungarsk venninne fant hun fram til et velrennome­rt privatsyke­hus i Budapest, hvor hun ble operert allerede 29. november.

Regningen kom på totalt 150.000 kroner, betalt av egen lomme.

– Det var tøft både underveis og etterpå. Men det har først og fremst vaert en stor påkjenning å gå rundt i årevis og vente på noe man helst skulle gjort i går, sier hun.

SUS-sjef beklager

Klinikksje­f Berit Haaland ved Stavanger universite­tssjukehus forstår at det er tøft for brystkreft­pasienter å vente på rekon–

struksjone­r og korreksjon­er av bryst.

– Vi har generelt altfor lang ventetid på rekonstruk­sjon med DIEP-lapp, og mener selv det er for lenge å vente i mer enn ett år, sier Haaland, som er leder for hode, hals og rehabilite­ring, samt kirurgisk klinikk.

Hun kan ikke uttale seg om Ellen Bjerga Thorsens historie spesielt, men forteller at enkelte pasienter må vente i opptil fem år for rekonstruk­sjon av bryst på SUS.

Rekonstruk­sjon med DIEPlapp har saerlig lang ventetid fordi det er en omfattende operasjon.

– Vi skulle ønske vi klarte å tilby denne behandling­en mye fortere. Samtidig er det viktig å understrek­e at pasientene har fått behandling for kreftsykdo­mmen sin, sier Haaland.

Ifølge klinikksje­fen er rekonstruk­sjon av bryst et eksempel på behandling­er som ble utsatt under pandemien, i tråd med nasjonale råd.

Derfor har ventetiden­e økt de siste årene.

– Men plastikk-kirurgene synes ventetiden er forferdeli­g lang, og er leie seg på pasientene­s vegne, sier hun.

Orket ikke vente

Helsedirek­toratets prioriteri­ngsveilede­r sier at alle brystkreft­pasienter i Norge har krav på én rekonstruk­sjon etter å ha fjernet et bryst.

– De har ikke automatisk rett på ytterliger­e korreksjon­er. Dette er likevel vanlig ved mange sykehus, og på SUS tilbyr vi normalt én slik korreksjon, sier Haaland.

For Ellen Bjerga Thorsen ble ventetiden for lang.

– Det er fortvilend­e at brystkreft­berørte ikke får den hjelpen vi burde fra det offentlige helsevesen­et her hjemme. SUS lovet jo å fikse dette, blant annet for tre år siden, sier hun.

Tobarnsmor­en understrek­er at hun ikke er den eneste som sliter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? – Både leger, kirurger og sykepleier­e på SUS har vaert fantastisk­e. De fleste har vist stor forståelse for frustrasjo­nen min,
sier Ellen Bjerga Thorsen (43).
– Både leger, kirurger og sykepleier­e på SUS har vaert fantastisk­e. De fleste har vist stor forståelse for frustrasjo­nen min, sier Ellen Bjerga Thorsen (43).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway