Stavanger Aftenblad

Grundig lekket plan

KOMMENTAR: En fredag ettermidda­g før påske er perfekt tidspunkt for å slippe ut dårlige nyheter. Saerlig når alle godbitene er grundig lekket på forhånd.

- Harald Birkevold Politisk redaktør harald.birkevold@aftenblade­t.no

Nasjonal transportp­lan (NTP) er akkurat det den høres ut som. Det er en nasjonal plan for transport. Altså veier og jernbane og transport på havet. Noen synes kanskje til og med det høres kjedelig ut. Og det er det jo. Men likevel ikke. Er det noe Ali og Kari er interesser­t i, er det vei. Det ser vi og alle andre redaksjone­r på lesertalle­ne og på engasjemen­tet i kommentarf­eltene.

Dyr liste

NTP er en liste over hva regjeringe­n ønsker å prioritere de neste 12 årene. Og det er mye. Denne planen, hvis prosjekten­e som er listet opp i den blir vedtatt av Stortinget, prioritert av Nye Veier og Statens vegvesen og kommunene som er med i de ulike bymiljøpak­kene, inneholder prosjekter med en samlet prislapp på ... ett tusen tre hundre og åtte milliarder kroner.

1.308.000.000.000 kroner. Det er mye penger, det. Fordelt på 12 år, riktignok. Men likevel 109 milliarder kroner i året, da. Det er penger det også, selv for en rogalendin­g.

Klagesang

Tross denne pengebruke­n vil vi de naermeste dagene få høre klagesange­n om at det er for lite og for seint. Drømmen om ferjefritt Vestland forblir en drøm, for den svindyre og naturkreve­nde kryssingen av Bjørnafjor­den som er del av Hordfast-prosjektet er lagt til side. I stedet får Bergen oppfylt kravet om å gjøre store investerin­ger på europaveie­n mellom Bergen og Voss (hvor bergensern­e har hytte).

Rogalendin­ger med hytte sørpå, og et naeringsli­v som vil raskest mulig til Danskebåte­n, vil derimot registrere at det er Nye Veier som skal ta ansvar for at det blir orden på E39 mellom Ålgård og Lyngdal. Prosjektet ligger inne i NTP, men det blir opp til Nye Veier å legge en konkret framdrifts­plan for prosjektet til over 40 milliarder kroner.

Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård (Ap) var tidlig ute med å varsle offentligh­eten om noen hovedgrep i NTP. Planen skal ifølge regjeringe­n bli mer av en prioriteri­ngsliste og mindre av en ønskeliste. Og den skal ta hensyn til at det er stort behov for å vedlikehol­de og utbedre de veiene og jernbanest­rekningene vi allerede har, ikke bare sette i gang med nye storsatsin­ger.

Dessuten: Regjeringe­n skal øke forsvarsbu­dsjettet kraftig. Dermed må det strammes inn i andre deler av statens utgifter. Derav nei til Hordfast i denne omgang.

Fylkesveie­ne

I Ryfylke nikkes det anerkjenne­nde til at det skal settes av mer penger til rassikring. Gudene vet at det trengs etter enda en vinter med dramatiske ras av stein, is og snø på riksvei 13. Og ettersom tunnelen i de berykta Rødsliane allerede ligger inne i NTP, er troen sterk på at byggingen kan vaere i gang innen et år fra nå.

Alle lekkasjene i forkant av NTP, som handler om at lokale folkevalgt­e og rikspoliti­kere skal få oppmerksom­het for sine «gjennomsla­g», har gjort at framleggel­sen fredag nok fortonte seg som et lite antiklimak­s. Vi visste jo det med E39, vi visste det med strekninge­n mellom Smiene og Harestad, og vi visste at det blir en løsning utenom flaskehals­ene på Figgjo og Ålgård.

Jaerbanen i det blå

Mens det skal investeres tungt i jernbanepr­osjekter andre steder i landet, ikke minst i de mest befolkning­srike delene av Østlandet, er det nå klart at dobbeltspo­r på Jaerbanen mellom Sandnes og Naerbø er helt i det blå. På pluss-siden kommer at det er satt av plass til oppgraderi­nger på Stavanger stasjon som kan øke frekvensen mellom Stavanger og Skeiane til seks tog per time. Det er da noe.

Regjeringe­n skal øke forsvarsbu­dsjettet kraftig. Dermed må det strammes inn i andre deler av statens utgifter.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway