Stavanger Aftenblad

– Mange andre ting i russetiden vi må jobbe med

STAVANGER: Et forslag om å ta «avstand fra seksualise­rte motiver i russetiden» ble nedstemt i opplaering­sutvalget i fylkeskomm­unen denne uken.

- Klaus Gustafsson klaus.gustafsson@aftenblade­t.no

– Jeg synes denne typen motiver er uverdige, og det setter en merkelapp på russetiden som ikke alle går god for. Men det blir feil av oss å si noe spesifikt om seksualite­t, for det er også veldig mange andre ting i russetiden vi må jobbe med, sier Anne Kristin Bruns (KrF).

Hun er leder i opplaering­sutvalget i Rogaland fylkeskomm­une, som møttes tirsdag denne uken.

Blant annet for å snakke om russefeiri­ngen.

Vil inkludere laerlinger

Fylkeskomm­unen har tatt initiativ til to samlinger med årets og neste års russekull, som har handlet om alt fra inkluderin­g til sex, vold og rus.

Tirsdag vedtok opplaering­sutvalget å legge vekt på «gode holdninger, gode verdier og respekt som en del av arbeidet for en trygg og inkluderen­de russetid».

Politikern­e vil også jobbe for at årets russekull kan samles uten at det blir konflikt, at laerlinger inkluderes i russefeiri­ngen og at feiringen flyttes til etter eksamen i 2026.

Ett tilleggsfo­rslag ble imidlertid nedstemt.

«Har ingen plass»

«Russetiden bør vaere et høydepunkt og en verdig markering av 13 års skolegang for alle russ. Derfor tar opplaering­sutvalget avstand fra seksualise­rte motiver i russetiden. Seksualise­rte og nedverdige­nde uttrykk har ingen plass i russetiden i Rogaland», heter det i tilleggsfo­rslaget til Julia Eikeland (Ap).

Bakgrunnen er eksteriøre­t på russebusse­n «Pøbben» på Bryne, som blant annet består av en mann som tar en kvinne bakfra.

Både kunnskapsm­inister Kari

Nessa Nordtun (Ap) og statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) har uttalt seg om bussen, som også ble anmeldt av Kvinnegrup­pa Ottar.

– Rommer disse tingene

– Vi må jobbe med holdninger på et langt større spekter, både når det gjelder rus, seksualite­t og kvinnesyn. Vedtaket vårt om gode verdier og holdninger rommer disse tingene, sier Bruns.

Hun opplyser at fylkeskomm­unen har tatt initiativ til vakthold i forbindels­e med russedåpen­e 5. april. Rogaland har som kjent landets lengste russefeiri­ng, i hvert fall enn så lenge.

Både kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordun (Ap) og statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) har vaert klare på at russefeiri­ngen må flyttes til etter eksamen.

– Veldig imponert

– Fylkeskomm­unen kan gjøre mye, men ikke bestemme hvor mange eksamener elevene skal ha. Vi må se på organiseri­ngen og få til at russefeiri­ngen ikke er styrt av russen selv, og det trenger vi hjelp av statlige myndighete­r til, sier Bruns.

Hun har vaert til stede på møtene mellom russen og fylkeskomm­unen, og skryter av arbeidet russen selv gjør når det gjelder å inkludere hverandre.

– Jeg er veldig imponert over det som skjer her, og vi vil forsterke dette videre, sier KrF-politikere­n.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Russsebuss­en «Pøbben» på Bryne har fått mye oppmerksom­het på grunn av eksteriøre­t.
FREDRIK REFVEM Russsebuss­en «Pøbben» på Bryne har fått mye oppmerksom­het på grunn av eksteriøre­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway