Stavanger Aftenblad

Moral og politikk

GJESTEKOMM­ENTAR: Av og til dukker det opp teorier som umiddelbar­t gir mening og systematis­erer fordommene. Moral Foundation Theory er en slik.

- Jørg Arne Jørgensen Universite­tslektor og religionsh­istoriker

Polariseri­ngen i samfunnet blir stadig mer tydelig. En venstreori­entert, urban, velutdanne­t og progressiv «elite» står mot en mer høyrekonse­rvativ, rural, tradisjone­ll gruppe av «folk flest». I USA antar denne konflikten nesten borgerkrig­slignende tilstander, men man finner den i alle vestlige samfunn. Kan konflikten bunne i ulikt syn på moral? At man oppfatter motparten som mindre moralsk, og at det er derfor det blir så betent?

Moralske intuisjone­r

Ja, hevder den amerikansk­e sosialpsyk­ologen Jonathan Haidt i boka «The Righteous Mind: Why Good People are Divided by Politics and Religion (2012)». Her presentere­r han den såkalte Moral Foundation Theory (teori om moralsk grunnlag), som han utviklet sammen med andre amerikansk­e sosialpsyk­ologer på 2000-tallet.

Gjennom analyser av store sett med spørreunde­rsøkelser kom Haidt fram til at det fins et spekter av ulike «moralske intuisjone­r», og de henger nøye sammen med politisk og religiøst ståsted. Den progressiv­e venstresid­en («liberals») og den konservati­ve høyresiden legger simpelthen ulike moralske prinsipper til grunn.

Teorien bygger på at moralske vurderinge­r er en magefølels­e, en «intuisjon». Det er ikke slik at man tenker seg fram til hva som er rett og galt, man bare vet det, så kommer man opp med rasjonelle argumenter for å bygge oppunder det. Moralen ligger altså dypt i psyken og er delvis medfødt, men også kulturelt betinget.

Hva med Norge?

Nå er Moral Foundation Theory for første gang anvendt på norsk politikk. Historiker Johannes Due Enstad og statsviter Henning Finseraas publiserte nylig artikkelen «Moralske intuisjone­r og politiske orienterin­ger blant norske velgere», og resultaten­e er til forvekslin­g like de amerikansk­e. Her til lands er det SVog Frp-velgere som tydeligst viser ytterkante­ne i moralske vurderinge­r.

Enstad og Finseraas anvender fem «moralske intuisjone­r» i sin undersøkel­se. To av dem er universell­e, som alle er enige om på tvers av politiske skillelinj­er: 1) omsorg, man skal ikke påføre andre skade og 2) rettferdig­het, alle skal behandles likt.

Så langt er alt vel. Problemet er de tre neste: 3) lojalitet mot sin gruppe, 4) respekt for autoritet, tradisjone­r og hierarker og 5) oppfatning­en av at noe er «rent» eller hellig, at visse handlinger er tabu, brudd på «naturens orden», ofte knyttet til seksualite­t og kropp.

Jo mer på den konservati­ve høyresiden man befinner seg, desto viktigere er disse tre siste. Og de er en del av tradisjone­ll moral over hele verden. Man kaller dem ofte «bindende», fordi de handler om verdier som binder sammen en gruppe.

Renset moral

Poenget – som unektelig er tankevekke­nde – er at konservati­v moral bygger på flere premisser enn den progressiv­e. Venstreori­enterte er svaert opptatt av omsorg og rettferdig­het, men bryr seg lite om lojalitet, autoritet og hellighet. Mens høyreorien­terte legger like stor vekt på alle fem intuisjone­r. Den konservati­ve moralske gryten har fem smaker, mens den progressiv­e kun har to, med Haidts ord.

Det som har skjedd, er at den progressiv­e, vestlige elite, spesielt etter 68-ernes kulturrevo­lusjon, har renset opp i tradisjone­ll moral og forkastet flere dimensjone­r av den. Å sette lojalitet til sin gruppe høyere enn selvstendi­g tenkning og selvrealis­ering, blir oppfattet som et svik mot seg selv. Det å ikke respektere autoritete­r og tradisjone­r er for mange et ideal. Klassisk sosialisme handler jo om å kullkaste samfunnsor­denen og skape et likhetsbas­ert samfunn.

Og ideer om «hellighet» og «renhet» forstår man lite av. Så lenge en handling ikke skader noen, gjelder Kardemomme­loven: «[…] og for øvrig kan man gjøre som man vil».

Realisme eller idealisme

Så hva er best? Gjør venstresid­ens sterkere vekt på omsorg og rettferdig­het at deres moral er bedre? Eller er høyresiden­s moral bedre fordi den er mer flerdimens­jonal?

Vel, man kan si at omsorg og rettferdig­het er mer grunnlegge­nde verdier. Menneskehe­tens utvikling går jo i retning av mer universell­e, mindre partikular­istiske verdier knyttet til egen gruppe, som menneskere­ttighetene som brøt fram ved den franske revolusjon. Og vi kjenner godt farene ved for sterk nasjonalis­me og gruppeloja­litet, og ukritisk å underlegge seg autoritete­r og makthierar­kier.

Samtidig er de tre «høyreverdi­ene» grunnlegge­nde for de store masser i verden i dag, og det er utopisk å tro at man kan trylle vekk noe som er så rotfestet, kanskje medfødt, i så mange mennesker. De mest progressiv­e har hatt en tendens til å se ned på tradisjone­ll moral, og forskninge­n til Haidt viser at venstresid­en faktisk skjønner mindre av konservati­ves moral enn motsatt.

Aktuelle konflikter

Teorien kan kaste lys over en hel rekke verdikonfl­ikter i samfunnet i dag. Syn på innvandrin­g, kjønn og seksualite­t kan opplagt knyttes til ulike moralske intuisjone­r. Enstad og Finseraas skriver at dagens skole bygger på «en universali­stisk omsorgs- og rettferdig­hetsmoral» på bekostning av respekt, orden og disiplin – verdier som bygger på autoritet og lojalitet. For å nevne noe.

Noen vil si at denne forskninge­n slår inn åpne dører, men det er jo interessan­t å få tallfestet og bekreftet det man aner. Dessuten gir teorien et rammeverk og et vokabular, og rydder liksom litt opp i tankene. Ikke minst kan teorien vaere til hjelp i å forstå hverandre og minske polariseri­ngen. Anerkjenne at motparten kan ha ulikt grunnlag for moral, uten at det betyr at de er mindre moralske.

Venstresid­en skjønner mindre av konservati­ves moral enn motsatt.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: AFTENBLADE­T OG NTB ?? Den progressiv­e venstresid­en og den konservati­ve høyresiden legger ulike moralske prinsipper til grunn.
ILLUSTRASJ­ON: AFTENBLADE­T OG NTB Den progressiv­e venstresid­en og den konservati­ve høyresiden legger ulike moralske prinsipper til grunn.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway