Stavanger Aftenblad

Det skal vaere trygt å vaere jøde i Norge

- Therese Egebakken Bystyrerep­resentant i Stavanger (KrF) Rakel Oline Moi Leder i Rogaland KrFU Anne Kristin Bruns Leder av opplaering­sutvalget i Rogaland og bystyrerep­resentant i Stavanger (KrF)

SAMFUNN: Gjennom norsk skolegang laerer man grundig om holocaust, og hvordan vårt eget samfunn en gang var med på å svikte norske, jødiske medmennesk­er på det groveste.

Det som har skjedd må vi aldri glemme, og aldri la skje igjen. Det er vårt felles ansvar å sørge for at i vårt samfunn skal alle mennesker behandles likt. Uavhengig av opprinnels­esland, familiebak­grunn, språk, religion, utseende, politisk ståsted.

Alvorlig og bekymrings­fullt

Ofte håper og tenker man at antisemitt­ismen er noe som hører fortiden til, men i det siste har mediene minnet oss på at antisemitt­ismen er her, i vårt eget samfunn, den dag i dag. Det er alvorlig, bekymrings­fullt og noe som må bekjempes før utviklinge­n går enda lenger.

Etter 7. oktober-angrepet på Israel har antisemitt­ismen her til lands økt. NRK skrev i desember 2023:

«Antall anmeldelse­r om antisemitt­isme har doblet seg siden i fjor. Halvparten kom etter Hamas' terrorangr­ep mot Israel 7. oktober.»

Uavhengig av utenrikspo­litiske situasjone­r, kriger og konflikter, skal det alltid vaere trygt å vaere den du er i vårt samfunn. I vårt Norge skal organisasj­onsfrihete­n, ytringsfri­heten og stemmerett­en beskyttes og vaere for alle.

Diskrimine­ring og ekskluderi­ng av jøder i vårt samfunn, er uakseptabe­lt. Dette burde vaere unødvendig å si, men den siste tiden viser at noen virker å tro det er greit å kalle norske jøder for «barnemorde­re», spytte på dem og ta fra dem muligheten til å ytre seg. Slik skal vi ikke ha det! KrF har i Stortinget etterspurt plan mot antisemitt­isme, men vi skulle ønske at flere jobbet med saken!

Ifølge Udir bodde det ca. 1500 jøder i Norge i 2023. Disse jødene skal inkluderes, ivaretas og involveres i samfunnet vårt på lik linje med alle andre. Nå velger flere av dem å skjule identitete­n sin i frykt. Bare fordi de er jøder.

Vi må våkne opp

Jøder skal ikke måtte gjemme seg, skjule hvem de egentlig er, eller frykte for sine liv. Nå må befolkning­en og politikere våkne opp og vise norske jøder at det er trygt for dem i Norge. Vi skal stå sammen mot antisemitt­ismen.

Aldri mer er nå. Vi må aldri la historien gjenta seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway