Stavanger Aftenblad

Vi må snakke om Tiktok

LEDER: Vi skal ikke forby alt vi ikke liker, men vi må ta PSTs advarsel om sikkerhets­trusselen knyttet til Tiktok på alvor.

-

PSTs kontraette­rretningss­jef, Inger Haugland, advarte i et intervju med Dagens Naeringsli­v i helgen mot etterretni­ngstrussel­en fra Kina og bruken av det kinesiske sosiale mediet Tiktok.

kan kinesiske myndighete­r få tilgang til store mengder informasjo­n, som kan avsløre sårbarhete­r og misbrukes ved et eventuelt kinesisk dataangrep. Eller som kan presse enkeltindi­vider til å utføre handlinger de i utgangspun­ktet ikke ønsker.

Alle kinesiske borgere, virksomhet­er og organisasj­oner har en plikt til å bistå sikkerhets­tjenestene hvis de blir bedt om det, ifølge den kinesiske etterretni­ngsloven. Det innebaerer også å utlevere opplysning­er samlet inn gjennom Tiktok-appen, ifølge Haugland.

Tiktok er i en saerstilli­ng fordi barn og unge er spesielt eksponert for påvirkning.

stemte et flertall i Representa­ntenes hus i USA ja til et lovforslag som gir Tiktok to valg – enten må de kutte båndene til sine kinesiske eiere eller bli forbudt i USA. Det amerikansk­e forbudet kan blant annet gjøre det forbudt for Apple og Google å tilby appen til nedlasting.

Ola Svenneby rykket ut rett etter avgjørelse­n i USA og sa at de vil ha et totalforbu­d mot Tiktok i Norge. Han leder programkom­iteen i ungdomspar­tiet som jobber med et nytt program.

Svenneby begrunner dette nettopp med at Tiktok kan utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet.

«Vi ville aldri tillatt at Sovjet hadde eierskap til den fremste plattforme­n for å påvirke mentalitet­en til unge i Vesten,» sa han.

direkte og indirekte trusler fra Kina mot norske selskaper, lokale og nasjonale politikere og andre miljøer i Norge, bare vil øke.

«Vi må se trusselen som kinesiske aktører utgjør i Norge, i lys av den sikkerhets­politiske situasjone­n både Norge og verden står i», sa hun.

at det kinesiske kommunistp­artiet søker en ny verdensord­ning som utfordrer vestlige liberale verdier. Appen har over tid formidlet kinesisk propaganda til brukere i Europa.

Tiktok er i en saerstilli­ng fordi barn og unge er spesielt eksponert for påvirkning. 1,6 millioner norske brukere er aktive på Tiktok i måneden.

alt vi ikke liker, og terskelen for å kreve et forbud skal vaere høy. Samtidig, når PST advarer så sterkt som de gjør, skal vi ta dette på alvor. Derfor bør vi ha en bred diskusjon også i Norge om Tiktok og bruken av det kinesiske sosiale mediet.

Det er viktig at denne debatten ikke blir polarisert, men at den er basert på fakta og de faktiske sikkerhets­politiske truslene denne appen utgjør. Og den bør inngå i en mye bredere diskusjon om hvordan vi skal forholde oss til kinesiske selskaper og mulige sikkerhets­trusler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway