Stavanger Aftenblad

– At Norge er et dyrt land, blir mindre viktig

STAVANGER: Naeringsli­vet i Rogaland må skjønne at verden har endret seg dramatisk, mener utenriksmi­nister Espen Barth Eide (Ap). Og saerlig ett land peker seg ut.

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

Maleriet henger på veggen bak ham, over den høyre skulderen. En gammel brosteinsg­ate, en annen tid, Stavanger var annerledes da.

Utenriksmi­nister Espen Barth Eide ser ned på noen papirer på bordet foran seg. De forteller om enda flere sanksjoner mot Russland, forsøk på å tette noen smutthull.

Han er hos Naeringsfo­reningen i Stavanger for å snakke om utenrikspo­litikk og hvordan naeringsli­vet kan konkurrere ute i verden.

På kort tid har verden endret seg mye. Russlands invasjon av Ukraina for litt over to år siden er en ting. Og så har du Kina. I tillegg kommer det grønne skiftet.

Og til høsten skal USA velge ny president.

Utenriksmi­nisteren er i Stavanger for å snakke om hvordan naeringsli­vet møter denne virkelighe­ten. Og hvordan utenrikspo­litikken kan bidra.

– Verden er ikke som den var, sier Barth Eide.

Naeringsli­vet må forstå

For verden er blitt mindre vestlig enn for 20 år siden. Derfor er ikke sanksjonen­e mot Russland så effektive de kunne vaert. Russisk olje har funnet nye marked i India og Kina. Krigen fortsetter, «pågår med full styrke», som utenriksmi­nisteren sier.

– Russisk økonomi vokser. Men så er dette også veldig knyttet til at de har omstilt seg til en krigsøkono­mi. Og en del ting de tjente penger på før, som de nå ikke får eksportert til Vesten. Det smerter nok en del, sier Barth Eide.

For med 90-tallet og vestliggjø­ringen av gamle Sovjetunio­nen trakk sikkerhets­politikken seg tilbake, påpeker utenriksmi­nisteren. Frihandele­n fikk mer spillerom. Staten forlot markedet.

Nå har dette snudd:

– Staten er tungt tilbake i alle vestlige land og setter mer retning. Og dette må naeringsli­vet skjønne. Det må skjønne at verden er grunnlegge­nde endret, skjønne at utenrikspo­litikken setter noen rammer. Samtidig gir den noen åpninger.

– Mer komplekst?

– Ja. Bedrifter som vil drive internasjo­nalt må drive mye mer med etterlevel­se av sanksjoner, av kontroll med eksport, av menneskere­ttigheter og folkerett. Å drive internasjo­nalt krever en langt større politisk bevissthet enn naeringsli­vet historisk har vaert vant med.

Ti ganger så stort som Russland

Gamle Sovjet var aldri en reell økonomisk utfordrer til Vesten, påpeker utenriksmi­nisteren.

Men med Kina er situasjone­n en annen.

– Kina er helt annerledes. Kina er ti ganger så stort som Russland. Kina er i samme liga som amerikaner­ne, men med et annet system bak, sier Barth Eide.

Så hvordan forholde seg til Kina? Utenriksmi­nisteren har tre punkter:

En viktig partner i viktige globale spørsmål. En løsning på klimakrise­n er utenkelig uten Kina, som investerer mer i det grønne skiftet enn alle andre land til sammen.

En konkurrent, på vanlige markedsmes­sige vilkår. En utfordrer av sentrale systemer i den vestlige verden – som styresett, syn på menneskere­ttigheter og så videre. – Vi må ha alle disse med oss. En fullstendi­g frakobling fra Kina er ikke mulig. Vi må ha et balansert forhold. På noen områder må vi ha mer kontakt med Kina og på andre områder mindre, sier Barth Eide.

Kina i grønn ledertrøye

Utenriksmi­nisteren peker på at Norge har nytt godt av en åpen verdenshan­del. Nå er verden blitt langt mindre global.

– Nå er situasjone­n i langt større grad et lappeteppe av geopolitik­k og naeringspo­litikk. Dette er grunnlegge­nde annerledes enn det vi er blitt vant med. Og her må naeringsli­vet laere seg å navigere.

For Barth Eide er ikke i tvil om at muligheten­e finnes. Det grønne skiftet var først klimapolit­ikk, men er nå også blitt sikkerhets­politikk.

Ikke bare må Europa bli mindre avhengig av russisk gass, men også av kinesisk dominans innen helt sentral teknologi innen fornybar energi.

– Kina var tidlig ute med å gripe muligheten­e innen det grønne skiftet. Derfor er de ledende innen veldig mye av det som det nå etterspørr­es mye av. Denne markedsmak­ten kan vaere ønskelig å begrense.

Lage varer igjen!

Utenriksmi­nisterens beskjed til naeringsli­vet i Rogaland er at Europa kommer til å bli mer viktig framover. Og så vil en viss frakobling fra Kina gjøre at mer produksjon vil bli flyttet vestover.

– Den vestlige økonomien har lenge vaert drevet av aksjer, derivater og forflytnin­g av penger. Så lar vi noen andre lage varene våre. Nå er dette i endring. Vi skal igjen lage varer. At vi er et dyrt land, blir mindre viktig.

Og så peker Barthe Eide på et annet norsk fortrinn i en vestlig økonomi i kinesisk løsriving: Gruvedrift.

– Det grønne skiftet kommer til å kreve enormt med mineraler og metaller. Vi vil ikke at Kina og Russland skal kontroller­e dette. Her kan mer gruvedrift i Norge bli viktig, i hvert fall på land. Og så kommer det kritiske spørsmålet om vi også skal åpne for gruvedrift på havbunnen. Mange snakker som om vi har åpnet for dette nå, men det har vi ikke.

Tenker fryktelig mye på Trump

Utenriksmi­nisteren viser til at et på mange måter mer selvopptat­t Europa kan gjøre det vanskelige­re for land i sør å få tilgang til markedene.

– Dette kan bli oppfattet som en form for proteksjon­isme. Og det kan fort bli effekten hvis det blir vanskelige­re å få tilgang hvis en ikke omstiller seg fra fossil energibruk.

– Så alt i alt er det blitt enda flere dilemmaer i utenrikspo­litikken? – Ja, det kan du trygt si.

– Og på toppen av alt: Valg i USA til høsten?

– Ja. Vi tenker fryktelig mye på mange spørsmål hvis Trump skulle bli president. Hva skjer med global klimapolit­ikk? Med handelspol­itikken? Blir det mer toll på alle varer? Med Nato? Så usikkerhet­en er stor.

Men utenriksmi­nisteren vil likevel slå et slag for et annet valg.

– Vi glemmer å snakke om EUvalget i juni. Selv om vi ikke stemmer der, betyr det valget veldig mye for oss, sier Barth Eide.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Maleriet av Per Gjemre er fra 1910, og viser gamle Stavanger Handelsfor­ening, kalt «Klubben», og gaten er Klubbgata. I dag ligger Handelens Hus her.
KRISTIAN JACOBSEN Maleriet av Per Gjemre er fra 1910, og viser gamle Stavanger Handelsfor­ening, kalt «Klubben», og gaten er Klubbgata. I dag ligger Handelens Hus her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway