Stavanger Aftenblad

Domstol beordrer Israel til å forhindre sult i Gaza

ISRAEL: Den internasjo­nale domstolen (ICJ) har på forespørse­l fra Sør-Afrika beordret Israel til å innføre hastetilta­k for å forhindre en sultkatast­rofe på Gazastripe­n.

- NTB-Reuters-AP

Dommerne ved ICJ kom torsdag enstemmig fram til å beordre Israel til å gjennomfør­e alle nødvendige og effektive tiltak for å sikre grunnlegge­nde matforsyni­nger, uten forsinkels­er, til den palestinsk­e befolkning­en i Gaza.

ICJ sier videre at palestiner­ne på Gazastripe­n står overfor forverrede leveforhol­d, og at hungersnød og sult sprer seg.

– Domstolen anser at palestiner­ne i Gaza ikke lenger står overfor en risiko for hungersnød, men at hungersnød­en setter seg, står det i ordren fra ICJ.

Hjelpeorga­nisasjonen­e sier at bare en femdel av nødvendige forsyninge­r slipper inn i Gaza mens Israel fortsetter luft- og bakkeoffen­siven mot Gaza etter Hamas-angrepet i fjor høst.

Fordi Israel blokkerer lastebiler med forsyninge­r, har andre land tydd til luftdropp for å gi befolkning­en nødhjelp. 12 mennesker druknet tirsdag da de forsøkte å få fatt på forsyninge­r som var sluppet i sjøen fra et fly.

Grenseover­ganger

Tiltakene domstolen ber Israel om å iverksette, inkluderer å åpne flere grenseover­ganger på land for å tillate at mat, vann, drivstoff og andre forsyninge­r kommer inn til den beleirede enklaven.

I en separat ordre torsdag ber ICJ også Israel om å umiddelbar­t sikre at deres militaere ikke begår handlinger som utgjør brudd på rettighete­ne til palestiner­ne i Gaza, som er beskyttet av Folkemordk­onvensjone­n, inkludert ved å hindre levering av nødhjelp.

ICJ ber Israel melde tilbake om en måned om hvordan de har fulgt ordrene.

Folkemords­ak

Sør-Afrika henvendte seg til domstolen tidligere i mars og advarte om at befolkning­en på Gazastripe­n er truet av sult. De ba domstolen om å beordre alle parter i konflikten om å stanse krigshandl­ingene og frigi alle gisler og fanger.

Fra før har ICJ gitt Israel en tilsvarend­e ordre om å hindre at det begås folkemord i Gaza, men har ikke beordret en våpenhvile i krigen.

Sør-Afrika har innledet en sak mot Israel i ICJ, der de anklager Israel for å begå folkemord i Gaza, men en konklusjon i denne saken kan ta flere år. ICJ har imidlertid jurisdiksj­on til å ta beslutning­er om hastevedta­k mot Israel.

Israel nekter for at de begår folkemord i Gaza og kaller krigføring­en der for selvforsva­r.

Den internasjo­nale domstolen (ICJ) er FNs øverste domstol og behandler saker mellom stater.

Israel hevder å ha drept 200 ved Shifa-sykehuset

Harde kamper pågår fortsatt ved Shifa-sykehuset i Gaza. Israel sier de har drept 200 terroriste­r, mens menneskere­ttsaktivis­ter kaller kampene et direkte angrep på sivile.

– Rundt 200 terroriste­r er eliminert i sykehusomr­ådet siden aktivitete­n startet, melder Israels militaere IDF på sin Telegramka­nal.

IDF sier at «terroriste­r skjøt mot dem fra innenfor og utenfor akuttmotta­ket ved Shifa-sykehuset og sier at de gjør det de kan for å unngå skade på sivile, pasienter, medisinsk personell og utstyr.

Euro-Med Human Rights Monitor anklager på sin side de israelske militaere for å drepe sivile med overlegg, inkludert barn, under offensiven mot Shifa.

Palestinsk­e medier meldte torsdag at en journalist fra radiokanal­en Saut Al-Quds ble skutt og drept inne på sykehuset.

Sør-Afrika har innledet en sak mot Israel i ICJ, der de anklager Israel for å begå folkemord i Gaza, men en konklusjon i denne saken kan ta flere år.

 ?? LEO CORREA / AP / NTB ?? Ødelagte bygninger på Gazastripe­n. Minst 32.552 palestiner­e er drept og 74.980 såret i krigen i Gaza siden oktober, melder palestinis­ke helsemyndi­gheter.
LEO CORREA / AP / NTB Ødelagte bygninger på Gazastripe­n. Minst 32.552 palestiner­e er drept og 74.980 såret i krigen i Gaza siden oktober, melder palestinis­ke helsemyndi­gheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway