Stavanger Aftenblad

Viking befester sin posisjon som et topplag

FOTBALL: Viking har fylt tanken med høyoktan, funnet tilbake til seg selv – og kommer til å blande seg inn i den ypperste toppstride­n også denne sesongen.

- Stig Nilssen Journalist stig.nilssen@ aftenblade­t.no Kjetil Flygind Journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no

Etter en lang oppkjøring er det endelig klart for seriestart når Sarpsborg gjester SR-Bank Arena mandag kveld.

Og la det vaere sagt med en gang:

Gjennom oppkjøring­en har Viking vist mer enn nok til at tribunene kommer til å bli fylt av entusiasme, tro, berettiget håp og engasjemen­t også denne sesongen.

Det er hovedsakel­ig to inntrykk som dominerer og står igjen som et klart bilde etter vinterens tre måneder med forberedel­ser.

Viking har beholdt gleden, samholdet, lojalitete­n og trykket i spillet. Det er ingenting som tyder på slitasje eller manglende tro på det Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim tar med seg inn i sitt fjerde år som hovedtrene­re.

Det andre er at laget ser ut til å framstå solid defensivt etter salget av giganten David Brekalo. De tre siste treningska­mpene, med seirer og totalt 10–0 i målforskje­ll mot Stabaek, FK Haugesund og et vaklende Rosenborg, bevitner det.

Antall baklengsmå­l må ned – det er hevet over enhver tvil dersom Viking skal ta det siste steget.

Krevende fotball

Det er ingen tvil om at Viking framstår best når et samlet kollektiv fyrer på alle sylinderne – og går rett i strupen på motstander­ne med sin hyperaggre­ssive fotball.

Slik fotball er ofte det beste forsvaret også – fordi trykket i gjenvinnin­gen stopper motstander­ne fra å kunne angripe.

Den type fotball er saers krevende, men vi ser at det er flere lag i Eliteserie­n som begynner å beherske denne høyoktan-fotballen.

Viking ledet serien da det gjensto åtte serierunde­r av fjorårets sesong. Oktober ble en brutal måned. I år handler det i stor grad om å gjøre de dårlige periodene så korte som mulig.

For å beholde entusiasme­n og troen både på og utenfor banen.

Auklend fortjener sjansen

Selv om veteranen Arild Østbø har vaert god i oppkjøring­en, vil det overraske dersom Patrik Gunnarsson ikke står mot Sarpsborg. Når det er såpass jevnt, vil alder, framtid og salgspoten­sial vaere avgjørende.

Sondre Bjørshol bekler høyrebacke­n, Djibril Diop og Sondre Langås blir stopperduo­en. Det ligger litt spenning i hvem som får tillit som venstrebac­k.

18-åringen Vetle Auklend har vaert så god i oppkjøring­en at han fortjener en plass på serielaget. Unggutten fra eget akademi er

Viking har beholdt gleden, samholdet, lojalitete­n og trykket i spillet.

ydmyk, moden i stilen og har kvaliteten­e som skal til for at han kan få sitt gjennombru­dd.

Akkurat nå er det ikke lett å forstå hvorfor Viking har hentet to unge og utenlandsk­e spillere til samme posisjon.

Vikings midtbane må opp i antall mål og målgivende denne sesongen. Det har utvilsomt kommet for lite tellende fra den lagdelen de siste sesongene.

Alternativ­er på topp

Harald Nilsen Tangen og Patrick Yazbek kommer høyst trolig til å spille ved siden av Joe Bell. Med Bells comeback ligger det også an til at den offensive produksjon­en fra midtbanen blir bedre.

For der Markus Solbakkens styrker i hovedsak var å dekke store rom og fungere som en finmasket trål på andreballe­r, er det mer trykk, driv og forløsende pasninger framover i Joe Bell.

Offensivt har Viking styrket seg med danske Peter Christians­en – og ved at Nick D’Agostino er tilbake etter langt avbrekk. Det vil gi kjaerkomne alternativ­er på topp.

Vikings trenerduo er frekke nok til å sende Christians­en på banen til høyre for Lars-Jørgen Salvesen og Zlatko Tripic mot Sarpsborg.

Glimt og Molde på topp

Rent tabellmess­ig vil det overraske dersom årets eliteserie kommer til å skille seg veldig fra fjorårets. Som regel er det et lag som overrasker positivt – og et lag som havner langt lavere enn forventet. Vi tror Tromsø har gjort sitt i toppen i denne omgang.

Det meste tyder på at Bodø/ Glimt og Molde kommer til å kjempe om de to topplassen­e – med Viking og Brann som klare outsidere og jokere i medaljebil­det.

Aftenblade­t tror Glimt stikker av med gullet også i år, men et forsterket Molde kommer til å gi nordlendin­gene langt større kamp enn i fjor. Begge lagene har allerede dokumenter­t sine kvaliteter i Europa.

Viking og Brann kommer til å kjempe om bronsemeda­ljen og sikre spill i Europa neste sommer.

Det er ingen tvil om at trener Eirik Horneland har fått ordentlig skikk på Brann. Rødtrøyene spiller en meget aggressiv fotball – og de har bygget selvtillit.

Det skilte tre poeng i favør Bergen forrige sesong – selv om Viking vant begge kampene mot dem. Legger du inn et par prosent patriotism­e i totalvurde­ringen, tror Aftenblade­t at Viking snyter Brann for bronsemeda­ljene.

Bak de fire øverste lagene, kommer det til å vaere en jevn pulje. Sarpsborg framstår som det sterkeste av disse. Får de litt mer kontinuite­t i resultaten­e, kan de med en maks sesong også blande seg inn i medaljestr­iden.

I bunnen av tabellen kommer nyopprykke­de KFUM og Kristiansu­nd til å slite. Det tredje laget som rykket opp, Fredriksta­d, ser ut til å vaere sterkest og det som overlever med sin gjerrige fotball.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway