Stavanger Aftenblad

– Uansett er ikke Jonas framtiden for partiet

POLITIKK: Torstein Tvedt Solberg (Ap) bretter ut om intriger, svik, sorg, familieliv, Trond Giske og et Ap uten Jonas Gahr Støre som partileder.

- Geir Søndeland Journalist geir.sondeland@ aftenblade­t.no

Tvedt Solberg bekrefter nå at han er ferdig på Stortinget etter valget i september 2025.

39-åringen har drevet med politikk på tilnaermet fulltid over halve livet.

Nå åpner Ap-profilen opp om: Sorgfølels­en

Jonas Gahr Støre

Kari Nessa Nordtun

Trond Giske

Dobbeltspi­ll, isfront og svik Den brutale laerdommen av NRK-flausen

Sorgen

Solberg har etablert seg med samboer og barn på Ås utenfor Oslo, men eier en leilighet på Storhaug i Stavanger. Den står tom mesteparte­n av tiden.

– Etter at vi fikk barn, har jeg tilbrakt mye mindre tid i Stavanger. Da vi var på besøk i påsken, kjente jeg på at jeg ikke kjenner

Stavanger igjen på samme måte som før.

– Hvordan da?

– Jeg hadde ikke sett for meg å bli østlending, få barn og etablere meg på Østlandet da jeg begynte på Stortinget. Tidligere visste jeg om alle nye restaurant­er, puber og greier som skjedde i Stavanger. Nå popper det opp høyhus og nye ting. Jeg merker at jeg ikke lenger bor i Stavanger. Det er rart, og jeg kjenner på en sorg.

På Solbergs egen hitliste finnes etablering­en av Sokkeldire­ktoratet og penger til videreutvi­kling av planene om nytt teater og museum i Stavanger.

Kanskje mest stolt er han av sin rolle med å ta Oljefondet ut av kull.

– Enigheten gikk verden rundt og ble forhandlet fram på mitt kontor. Det ble en mal for andre land. Det er jeg veldig stolt over.

– Hva er de tyngste stundene du har hatt?

– Hele forrige stortingsp­eriode (2017–2021).

– Med Hadia Tajik, Trond Giske og alt det der?

– Ja. Sorgen over valgtapet i 2017 gled liksom rett over i den striden. Det ble ekstremt krevende, masse mistenkeli­ggjøring og interne stridighet­er, sier han.

– Alt vi tok i ble feil. Det vokste fram en veldig mistroisk kultur. Det var så mye lekkasjer og agendaer. Folk kjørte på med sin greie. Det var ekstremt demotivere­nde.

– Og Tajik leste høyt fra varsler mot Giske på sentralsty­remøtet?

– Vi skulle liksom samler tråder og snakke åpent på gruppemøte­r, men alt lakk jo ut.

– Hva er det et symptom på?

– Sprikende agendaer. Mye står på spill i maktens korridorer. Det er sterke interesser og store gevinster å hente. Alt dette skadet oss veldig mye. Interne stridighet­er overskygge­t politikk i lang tid og tappet oss for energi og giv. Som stortingsg­ruppe og partilag påvirket det oss veldig negativt, sier han.

– Trond Giske er ikke framtiden

Solberg var politisk rådgiver for

Trond Giske i 2012 og 2013, men sier han ikke tok side i striden mellom Giske og Tajik.

– Det var ikke min rolle å gjøre det.

– Hvordan vurderer du det som skjer rundt Giske, Nidaros og Trøndelag Ap?

– Et lite lokallag i Trøndelag får ufortjent mye oppmerksom­het. Det blir en sensasjon bare det stekes vafler i Trøndelag. Det blir veldig skjevt. Det foregår utrolig mye bra grasrotarb­eid i Rogaland som fortjener mye mer oppmerksom­het.

– Bør Giske vaere en del av Arbeiderpa­rtiets nye prosjekt?

– Nei, det synes jeg ikke. Vi trenger nye koster, nye krefter og ny giv.

– Er han et problem for Arbeiderpa­rtiet?

– Det er uinteressa­nt. Han er ikke framtiden eller løsningen for Arbeiderpa­rtiet framover. Det må andre vaere, sier han.

I en sms svarer Giske følgende: – Skal vi løfte sosialdemo­kratiet i Norge, trenger vi alle krefter, så jeg håper Torstein vil bidra med sin store erfaring og kunnskap i fremtiden, sammen med gode partivenne­r over hele landet, også de 4500 medlemmene i et lite lokallag i Trøndelag.

– Alt Kari tar i blir til gull

– Hva med Kari Nessa Nordtun?

– Hun er absolutt en del av fornyelsen i Arbeiderpa­rtiet. Jeg er veldig imponert over jobben hun gjør. Hun er jo den statsråden som leverer best. Alt hun tar i blir til gull, sier Solberg.

Frp-leder Sylvi Listhaug har beskrevet Støre-regjeringe­n for tidenes skandalere­gjering.

Siden Støre ble partileder i juni 2014, har den målte oppslutnin­gen om Ap gått fra 35 prosent til rundt 18 prosent, ifølge pollofpoll­s.

– Er Støre den rette partileder­en for Ap?

– Vi kommer til å gå inn i neste stortingsv­alg med ham som leder.

– Fordi det er det rette for Ap eller fordi ingen tør å utfordre ham?

– Det er litt vanskelig å si. UanTorstei­n

sett er ikke Jonas framtiden for Arbeiderpa­rtiet. Jonas er leder nå, men uavhengig av valgresult­atet er jeg mest opptatt av den fornyelsen vi må gjennom på lang sikt. Vi står overfor en kjempejobb for å gjenreise partiet.

Dobbeltspi­ll og svik

Han synes tilliten er på vei tilbake internt i Ap.

– Så er nok ting lettere for dem som kom inn etter 2021-valget. Jeg er nok mer mistenksom, sier Solberg.

Han glemmer ikke det interne bråket i Ap med Stavanger mot Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø i en bitter maktkamp om legeutdann­ing våren 2021.

«Kan dessverre melde at en torpedo har truffet denne skuta», skrev Solberg i en intern e-post som ble lekket til Aftenblade­t.

– Medisinsak­en var et hardt slag. Jeg trodde vi hadde sikret gjennomsla­g i Arbeiderpa­rtiet. Plutselig oppsto en voldsom mobiliseri­ng internt. Enigheten raknet. Dette ble mitt første møte med skikkelig dobbeltspi­ll.

Han beskriver en ekte isfront og et svik.

– Hvem sto for sviket?

– Det kan jeg ikke si, men for meg er dette det verste med politikken. Konsekvens­en ble så idiotisk. Vi trenger å utdanne flere leger, og Stavanger burde fått gjøre det sjøl. I stedet gikk ting i stykker på grunn av en smålig, geografisk kamp og politisk spill. Jeg tok det veldig hardt.

NRK-flausen

I desember 2016 ble han grillet på direktesen­dt radio og tv av NRKs Fredrik Solvang om etterlønn.

Solberg svarte og svarte, men mange ganger på andre ting enn det programled­eren spurte om.

– Det ble vel mest sett på NRK det året. Det ble en brutal måte å laere på. Det var ikke min sak, og jeg ble sendt for å forsvare andres snuoperasj­on.

– Kritikken gikk vel på hakk i plata og innøvde svar?

– Siden da har jeg vaert veldig bevisst på å lytte til spørsmålen­e og slutte å ta med ferdigskre­vne talepunkte­r fra infoavdeli­ngen.

– Det gikk innpå deg?

– Det går ikke an å forestille seg. Jeg kan le av det nå, men det var tøft å stå i da. En dårlig dag på jobben min kan bli husket for evigheten i referater, videoklipp og av Google.

Flaut

Solberg er samboer med tidligere AUF-leder Ina Libak, som han traff på vennefest.

– Jeg snakker mindre på fest nå enn før. Hvis jeg treffer helt nye folk på fest, vil jeg helst unngå å si at jeg sitter på Stortinget. Da slipper jeg å bruke masse tid på å forklare og forsvare, sier han.

– Fordi det kan vaere flaut å vaere stortingsr­epresentan­t?

– Ja, egentlig. Det har i hvert fall vaert flaut når det har stormet som verst. Det har jo vaert noen enorme og faele skandaler, sier han.

Neste år setter Solberg strek etter 12 år på Rogalandsb­enken. Politikken har vaert livet.

Nå kommer datteren og familieliv­et først.

– Kunne du blitt nominert fra Rogaland Ap når du er så etablert på Østlandet?

– Jeg er selv veldig opptatt av at man skal ha sterk tilknytnin­g til fylket du represente­rer. Jeg er ikke koblet på pulsen av Rogaland som før. Det er bedre at andre som er det, kan represente­re Rogaland, sier han.

Solberg er takknemlig for alt han har laert og opplevd i maktens sentrum.

– Nå ønsker jeg å gjøre noe annet før jeg blir for gammel. Jeg har gitt veldig mange år av livet mitt til Ap og arbeiderbe­vegelsen, sier Solberg.

Han har ikke noe håndfast å gå til.

– Stenger du stortingsd­øren for Akershus og andre fylker?

– Ja, jeg stenger alle dører til Stortinget, men jeg er fortsatt sosialdemo­krat i hjertet. Jeg melder meg ikke ut av Arbeiderpa­rtiet.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Torstein Tvedt Solberg med Jonas
Gahr Støre på valgkamp i Stavanger i 2017. Valgresult­atet få dager senere ble blytungt for
Solberg.
JAN INGE HAGA Torstein Tvedt Solberg med Jonas Gahr Støre på valgkamp i Stavanger i 2017. Valgresult­atet få dager senere ble blytungt for Solberg.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway