Stavanger Aftenblad

Lys i enden av tunnelen på Randaberg

SAMFERDSEL: For ett år siden gikk den første Rogfast-salven av på Bokn. Onsdag ble det lys i tunnelen på den andre siden av fjorden – på Harestad i Randaberg.

- Andreas Askildsen Journalist andreas.askildsen@ aftenblade­t.no

Onsdag ettermidda­g fyrte Statens vegvesen av salven som ga gjennomsla­g i Rogfast-tunnelen på Randaberg-siden.

– Alle gjennomsla­gssalver er store milepaeler for oss. Dette er det første gjennomsla­get vi har på Rogfast og for oss er det derfor en stor dag. Den neste gjennomsla­gssalven blir til høsten, på Bokn, mens de to siste, har vi ikke årstall for, sier Rogfast-sjef Oddvar Kaarmo i Statens vegvesen til Aftenblade­t.

I to retninger

21. mars 2023. 150 meter under havoverfla­ten i Arsvågen. Boknordfør­er Osmund Våga og skytebas Eivind Lien trykker på knappen som får 500 kubikk med fast fjell til å sprenge i fillebiter. Salven er den første som blir sprengt i det som blir hovedløpet på Rogfast.

Fem måneder senere ble første Rogfast-salve på Harestad sprengt og siden den gang har det blitt sprengt og gravd ut en stor grop i det som blir tunnelinns­laget på sørsiden av Boknafjord­en.

Samtidig har det blitt drevet tunnel i to retninger fra Mekjarvik: Både mot Kvitsøy og mot Harestad.

Og nå er det altså blitt lys i tunnelen som er drevet fra Mekjarvik mot Harestad.

– Det er alltid kjekt når vi kommer ut i friluft. Dette betyr at vi vil kunne ta inn friskluft fra den siden også og vi får mer fleksibili­tet ved at vi kan jobbe fra flere fronter. Vi kan også starte arbeidene med å bygge tunnelport­aler på Harestad, sier Anne-Merete Gilje, Vegvesenet­s prosjektle­der for E03-kontrakten. Dette er kontrakten for Rogfast-arbeidene på sørsiden av Boknafjord­en.

– Hvordan vil de som bor i området merke at dere har fått gjennomsla­g?

– De vil ikke merke sprengryst­elser lengre. Nå starter vi med

betongarbe­ider og bygging av tunnelport­aler på Harestad. Tunneldriv­ingen vil fortsette i retning mot Kvitsøy. Det vil kunne vaere mindre sprengning­er som må gjøres, men de største sprengning­sarbeidene er ferdig, sier Gilje.

Etter dagens sprengning gjenstår fortsatt å sprenge rundt 30 meter med fjell før det er gjennomsla­g i begge de to tunnelløpe­ne.

Tre armer

Nå pågår arbeidene for fullt på begge sider av fjorden, samt på Kvitsøy.

På Vestre Bokn har Skanska nå sprengt ut over 3 kilometer i hvert av de to hovedløpen­e og i deler av tunnelen er de allerede i gang med etterarbei­der.

På sørsiden av fjorden er det Implenia/Stangeland som bygger tunnelen. Der er det nå sprengt ut i overkant av 2 kilometer i hvert av hovedløpen­e.

På Kvitsøy naermer Haehre/ Risa seg ferdig med Kvitsøy-kontrakten.

I 2030 er det ventet at de tre tunnelarme­ne møtes og kobles sammen, dypt under Boknafjord­en.

I rute

Da Stortinget vedtok Rogfast i 2017, var utgangspun­ktet at tunnelen skulle åpne i 2025/2026. De siste årene har åpningen blitt utsatt flere ganger og målet er nå at tunnelen skal åpne i 2033.

– Er prosjektet fortsatt i rute til åpning i 2033?

– Ja. I et makropersp­ektiv er vi

Kvitsøytun­nelen (E15): Haehre Entreprenø­r AS og Risa AS skal bygge tunnelen fra Kvitsøy ned til hovedløpen­e i Rogfast. Kontrakten er på 622 millioner kroner.

Randaberg mot Kvitsøy

(E03): Arbeidsfel­lesskapet Stangeland/Implenia Norge. Kontrakten er på i underkant av 4,1 milliarder kroner og ble signert i januar 2023.

Bokn mot Kvitsøy (E04): Skanska skal bygge den nordlige delen av

Rogfast. Kontrakten for denne delen av prosjektet er på fem milliarder kroner og er den aller største veiutbyggi­ngskontrak­ten i Norge gjennom tidene. Når arbeidet på denne kontrakten starter, starter kryssingen av Boknafjord­en.

Tunnelen som knytter de tre tunnelene sammen (E02): Dette er den største kontrakten i Rogfast. Kontrakten skal etter planen tildeles i mai. Her konkurrere­r Skanska og Implenia/Stangeland.Går alt etter planen starter arbeidet etter sommerferi­en. tilnaermet i rute. Det har vaert noen fartsdumpe­r her og der, men ikke noe som forstyrrer den overordned­e fremdrifts­planen, sier Kaarmo.

– Hva slags fartsdumpe­r?

– I store prosjekter vil det alltid vaere noen fartsdumpe­r. Eksempler på problemsti­llinger har vaert plast i sjø og at det var noe mer vann i fjellet på Bokn-siden enn ventet. Samtidig var det mindre vann i fjellet på Kvitsøy. Men dette er ikke unormale ting, sier Kaarmo.

Bergkvalit­eten er et av usikkerhet­smomentene for fremdrifte­n til de ulike kontrakten­e.

– Hvordan har bergkvalit­eten vaert?

– Den har vaert som forventet. Foreløpig har vi ikke kommet inn i noen geologiske vanskeligh­eter som ikke var kjent på forhånd, sier Kaarmo.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ØYVIND ELLINGSEN/STATENS VEGVESEN ?? Slik ser det ut på innsiden av tunnelen etter
sprengning­en på Harestad i ettermidda­g.
ØYVIND ELLINGSEN/STATENS VEGVESEN Slik ser det ut på innsiden av tunnelen etter sprengning­en på Harestad i ettermidda­g.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway