Stavanger Aftenblad

Voldsofre er svekket

KRONIKK: Kontoret for voldsersta­tning utbetaler ikke lenger erstatning for kroppskren­kelser.

- Linda Egeland Advokat (H), partner i Haver Advokatfir­ma

Konsekvens­en er at ofre for ungdomsvol­d i mange tilfeller ikke får den økonomiske erstatning­en de tidligere ville ha fått. Det gjelder saerlig ofre som får psykiske ettervirkn­inger.

Ungdomsvol­den øker, og det meldes om stor økning i anmeldelse­r som gjelder kroppskren­kelser. Kroppskren­kelser etter straffelov­en paragraf 271 kan omfatte alt fra spytting og lugging til mer alvorlige tilfeller av vold med slag, spark, kvelertak o.l. Kroppskren­kelser blir gjerne begått av flere i fellesskap, og grensen mellom kroppskren­kelse, grov kroppskren­kelse og kroppsskad­e er ikke alltid klar.

Kroppskren­kelser kan medføre krav på erstatning, for eksempel oppreisnin­gserstatni­ng. I slike saker er som regel erstatning­svilkårene oppfylt. Det betyr at voldsutøve­r må betale offeret. Problemet er at ungdommene ikke har penger, og at foreldre – som ikke selv kan klandres – kun plikter å dekke skader voldt av egne barn med inntil 5000 kr, jf. skadeserst­atningslov­en paragraf 1–2.

For å sikre at offeret likevel får erstatning, har man helt siden 1976 hatt en voldsersta­tningsordn­ing hvor staten betaler erstatning til fornaermed­e i tilfeller hvor voldsutøve­r selv har manglende betalingse­vne.

Faerre får erstatning

Fra og med 1. januar 2023 ble voldsersta­tningslove­n endret. Før var vilkåret for erstatning i lovens paragraf 1 at man var påført en fysisk eller psykisk skade «som følge av en straffbar handling som krenker livet, helsen eller friheten». Nå er retten til erstatning knyttet opp mot spesifikke straffebud.

Endringen medfører at kroppsskad­e og grove kroppskren­kelser etter straffelov­en paragraf 272 og 273 fortsatt omfattes, men ikke kroppskren­kelser etter straffelov­en paragraf 271. Dette var et tema under lovarbeide­t, og de fleste høringsins­tanser mente at virkeområd­et var for snevert. Departemen­tet mente likevel at den nye ordningen var bedre for fornaermed­e, og at det å bli utsatt for en kroppskren­kelse gjennomgåe­nde vil «oppleves som mindre belastende» [Prop. 238 L (2020– 2021) s. 34-40].

Kroppskren­kelser grenser ofte opp mot grove tilfeller av vold, typisk dersom volden utøves av flere i fellesskap. Noen ganger er det kun «flaks» at man ikke påføres hjerneryst­else, kutt- eller bruddskade­r o.l. Slike skremmende opplevelse­r kan likevel få store psykiske ettervirkn­inger, som igjen kan medføre varige mén og fremtidig arbeidsufø­rhet.

Og skadepoten­sialet er normalt større for barn enn for voksne. Man blir redd, isolerer seg, tør ikke lenger ta bussen, utvikler angst, og man kan få alvorlige traumerela­terte diagnoser, som f.eks. posttrauma­tisk stresslide­lse (PTSD). Slike skader kan falle inn under straffelov­en paragraf 273, som gir rett til voldsersta­tning fra staten, men avhenger i så fall av at skaden blir tilstrekke­lig konstatert i tide. Det er ikke alltid tilfellet.

Straffedom og henleggels­e

Dersom gjerningsp­ersonen i en straffesak kun dømmes for kroppskren­kelse, har fornaermed­e ikke krav på voldsersta­tning. Det samme gjelder når saken er registrert som kroppskren­kelse, og deretter henlegges pga. bevisets stilling, fordi gjerningsp­ersonen er under 15 år e.l.

Statens sivilretts­forvaltnin­g vedtok 15. oktober 2023 at Kontoret for voldsersta­tning i slike tilfeller ikke kan vurdere om forholdet kan falle inn under et annet straffebud. Man er bundet av påtalemynd­ighetens registreri­ng.

Dersom fornaermed­e har en bistandsad­vokat i straffesak­en, kan bistandsad­vokaten forsøke å få dom for erstatning for kroppsskad­e eller forsøk på kroppsskad­e, selv om gjerningsp­ersonen kun er tiltalt for kroppskren­kelse. Dette fordi beviskrave­t for idømmelse av erstatning­sansvar er lavere enn for idømmelse av straff.

I slike tilfeller er man imidlertid avhengig av juridisk bistand. Da hjelper det ikke at fornaermed­e som hovedregel ikke har krav på bistandsad­vokat i slike saker, med mindre det er «grunn til å tro at fornaermed­e som følge av handlingen får betydelig skade på kropp eller helse» (jf. straffepro­sessloven paragraf 107 a).

Høy terskel for sivilt søksmål

Dersom saken blir henlagt, eller dersom gjerningsp­ersonen kun dømmes for kroppskren­kelse i straffesak­en, er fornaermed­e i realiteten nødt til å ta ut søksmål mot gjerningsp­ersonen med krav om erstatning dersom psykisk skade konstatere­s senere. Terskelen for dette er naturlig nok høy. Tidligere kunne man i disse tilfellene sende søknad til Kontoret for voldsersta­tning. Det kan man ikke lenger.

Lovendring­en skulle blant annet føre til en enklere, mer effektiv og forutsigba­r ordning [Prop. 238 L (2020–2021) s. 90]. Spørsmålet er om ikke den nye ordningen er blitt litt for enkel, og da på bekostning av voldsofre. Dette er saerlig bekymrings­fullt med tanke på at mange av ofrene for ungdomsvol­d er barn. At dette neppe er i tråd med hensynet til barnets beste i Grunnloven paragraf 104, sier seg egentlig selv.

Skadepoten­sialet er normalt større for barn enn for voksne.

 ?? NTB ?? Voldsersta­tningslove­n er endret, og faerre får erstatning.
NTB Voldsersta­tningslove­n er endret, og faerre får erstatning.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway