Stavanger Aftenblad

Daniel Kebede er død

-

MINNEORD: Daniel Kebede ble født 21. juli 1951 i Yirga Alem, Etiopia. Hans mor døde tre dager etter fødselen, og faren måtte reise hjem fordi han hadde flere barn hjemme. Elisa Sunde, misjonaere­n som tok imot Daniel, ble hans Mor. Da hun reiste til Norge på hjemmeopph­old, ble det misjonaerk­ollega Kristine Skjeslien som tok seg av Daniel, og hun ble Mamma. Slik skilte Daniel mellom sine to mødre – Mor Elisa og Mamma Kiss.

Han flyttet til ulike steder og skoler i Etiopia, alt etter hvor mor og mamma ble plassert. Han fortalte om en fin oppvekst der han, til forskjell fra andre barn, aldri fikk juling hjemme. Men på skolen fikk han smekk over fingrene med pekestokke­n når han ikke gjorde lekser. Han undret seg over at det kunne skje på en kristen misjonssko­le.

I årsskiftet 1972/73 reiste Daniel til Norge og bodde hos Mor Elisa i Stavanger. Han begynte på Tryggheim folkehøysk­ole og fortsatte på Landbruksm­ekanikerli­nja på Bryne og fikk jobb hos Brødrene Kverneland.

Men Daniel sa selv at han ikke var noen god mekaniker og ville heller jobbe med mennesker. Dermed troppet han opp hos Stavanger og Omegn Trafikksel­skap: «Om jeg får buss-sertifikat på ei uke, får jeg jobb da?» Jobb fikk han, og dette ble starten på hans eget selskap – Daniels Reiser.

Sin første egen buss fikk han i 1983. Det siste tilskuddet ble en dobbeltdek­ker som han var veldig stolt av. Oppdragene varierte fra skiturer til Østerrike, blomstring­sturer til Nederland, skoleturer til Polen i regi av «De hvite busser» og ikke minst turer til Etiopia.

Parallelt med utallige reiser til inn- og utland arrangerte han sangog musikkveld­er. Han var sosial og likte godt å fortelle historier; ofte kunne han lage mange varianter av historier fra en og samme hendelse.

I 2002 fikk turen konsekvens­er. Han traff nemlig Mimi og ble forelsket. Men å få henne til Norge var ikke like lett. Søknad ble sendt kjapt etter hjemkomst, men han måtte vente til slutten av året før han fikk Mimi hjem til Norge. De giftet seg i et storslagen­t bryllup på Solborg i januar 2004.

Året etter kom Elias til verden, i 2008 kom Rebekka. Dette var uten tvil hans store skatter i livet.

De siste årene ble Daniel mer og mer preget av sykdom. Han kom på sykehjem, først Haugåstun, deretter Blidensol. De siste tre månedene var han sengeligge­nde. Daniel døde natt til 26. mars 2024.

I en samtale understrek­et han det kristne håp: «I dag har jeg en enkel tro. Jeg tror det er lav terskel til himmelen, bare vi tror på Jesus. Jeg lovte mødrene mine at vi skulle treffes igjen der.»

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway