Stavanger Aftenblad

Egil Eik er gått bort

-

MINNEORD: Egil Eik ble født 16.11.1931 i Stavanger. Han vokste opp på Våland med foreldrene Edith og Christian Eik, og fem halvsøsken.

Slekten hans stammer fra EikElse gården på Kyrkjøy hvor hans farfar vokste opp. Familien tilbrakte mange somre både på Finnøy, og på Nedstrand, hvor han også hadde slekt.

Etter gymnaset bodde han i over ett år i både London og Paris der han arbeidet hos forretning­sforbindel­ser av farens selskap, Eikmaskin AS. Han studerte til siviløkono­m på Handelshøy­skolen i Bergen hvor han var ferdig i 1956.

Det var i Bergen han møtte Else Bucher Johannesse­n, som han giftet seg med i 1956. De etablerte seg i Stavanger, hadde et godt liv sammen og fikk fire døtre.

I hele sin 40-årige yrkesaktiv­e karriere arbeidet Egil i og for familiebed­riften Eikmaskin AS. Dette selskapet ble etablert på 20-tallet av faren, Christian Eik. Selskapet drev hovedsakel­ig med import av landbruksm­askiner. Mest kjent er nok traktorer fra Massey Ferguson, som finnes på mange gårder i hele landet.

Egil hadde travle år som leder av bedriften og reiste verden rundt i forretning­søyemed. Han etablerte naere og familiaere relasjoner til mange av forbindels­ene.

og Egil var tidlig opptatt av hyttelivet. De leide i mange år et naust i Hidlesunde­t på Sjernarøy, før de etablerte seg i Helgøysund­et. Eikebakken ble bygget på Ådneram i 1976. På disse stedene var familien i alle ferier der Else og Egil la opp til fine stunder sammen med familie og venner.

Tennis ble den store idretten hans. Han satt i styret i Stavanger Tennisklub­b, og var en viktig bidragsyte­r til at klubben ble profesjona­lisert slik at de unge medlemmene etter hvert fikk både Tennishuse­t med innendørsb­aner og gode trenere. Han var aeresmedle­m i klubben.

Egil hadde et godt lag med menneskene han traff gjennom et langt liv. Han var nysgjerrig og ekte interesser­t i menneskene rundt seg, noe som ga ham selv, men også dem som følte seg sett og lyttet til, glede.

Han mistet Else i 2010 etter lang tids sykdom. Han fikk oppleve kjaerlighe­ten igjen sammen med Hjørdis Smedvig. De delte mange gode år med felles interesser for kunst, kultur og reiser. Egil var aktiv og i god form, men de siste årene ble han gradvis svekket fysisk. De siste månedene bodde han på Boganes sykehjem, der han fikk god og omsorgsful­l pleie. I påsken skjedde en forverring. Han sovnet inn med de naermeste rundt seg, 92 år gammel.

Han etterlater seg fire døtre og svigersønn­er, elleve barnebarn og elleve oldebarn.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway