Stavanger Aftenblad

Madlamark skole trues med dagbøter for dårlig brannsikke­rhet

STAVANGER: Laererrom uten rømningsve­i og branndører som ikke fungerer. Den splitter nye Madlamark skole har fått varsel om dagbøter for dårlig brannsikke­rhet. – Vi har kontroll, forsikrer kommunen.

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

Brannvesen­et har avdekket alvorlig svikt i brannsikke­rheten ved Madlamark skole. Den halvannet år gamle skolen har fått fem pålegg fra Rogaland brann og redning etter branninspe­ksjon. Skolen har fått frist til juni før dagbøtene begynner å rulle.

«En slik alvorlig svikt i byggets forutsetni­nger for bruk, må snarest tas tak i, da det ved brann vil kunne gi brann- og røykspredn­ing i bygget. Dette skulle vaert avdekket under eiers egenkontro­ll av brannalarm­anlegget» skriver brannvesen­et.

Kommunen, som eier skolen, er godt kjent med påleggene.

Rektor ved Madlamark skole, Margrethe Hjardeng, er enig i at det er en alvorlig situasjon, men understrek­er at det ikke er fare for sikkerhete­n for laerere og elever.

– Sikkerhete­n er ivaretatt både for laerere og elever. Ellers hadde brannvesen­et stengt skolen, forsikrer Monika Eie, konstituer­t leder forvaltnin­g i Stavanger kommune.

Skanska bygde skolen

Det er Skanska som har hatt totalentre­prisen på byggingen av skolen. Kommunen gir brukstilla­telse før et bygg kan tas i bruk. I forbindels­e med overtakels­en ble det gjort noen anmerkning­er om mangler ved bygget.

– Skanska har ikke mottatt reklamasjo­nene enda vedrørende disse avvikene, så vidt meg bekjent. Men det er ikke unormalt at det pågår reklamasjo­nssaker det første året, sier Eie.

Det skal vaere møter i kommunen om saken i uka som kommer. Det opplyser prosjektle­der Kjetil Heggheim.

– På grunn av flere omstendigh­eter har saken blitt hengende i systemet, men prosessen med utbedring er i gang, sier Eie.

Regiondire­ktør hos Skanska,

Jone Klingsheim, kjenner ikke den konkrete saken, og har derfor ingen kommentar.

400 kroner i dagbøter

Dagbøtene er satt til 400 kroner per dag, per avvik. Madlamark skole har fått fem avvik. Hvis påleggene ikke utbedres, vil de beløpe seg på 2000 kroner per dag. Det er Stavanger kommune som eier skolen.

Brevet fra Rogaland brann- og redning, til Stavanger kommune er datert 11. mars. Tilsynsrap­porten ble skrevet 26. januar. I brevet etterlyser brannvesen­et svar fra kommunen, om planen for utbedring av de fem avvikene som er påpekt.

Laereromme­t

I et femsiders brev beskriver Rogaland brann og redning de mest alvorlige bruddene på

brannsikke­rheten ved skolen:

Laereromme­t har ikke godkjent rømningsve­i i andre etasje. Skøyteledn­inger og padder til støpsel brukes i stort omfang på grunn av altfor få stikkontak­ter. Branndører fungerer ikke. Mangelfull opplaering av driftsoper­atør, sein tilbakemel­ding fra kommunen på avviksmeld­inger, manglende risikovurd­ering, brannalarm­en varsler ikke i alle rom ved skolen, samtidig som skolen har et høyt antall falske brannalarm­er og utrykninge­r, som det ikke finnes forklaring på.

«Brannvesen­et ber derfor om en helhetlig gjennomgan­g av alle skolen sine branndører­s funksjon».

Frist til juni

Dette er avvikene kommunen må utbedre inne juni for å unngå dagbøter:

Avvik 1: Manglende egenkontro­ll av bygningsde­ler og sikkerhets­innretning­er.

Avvik 2: Manglende systematis­k sikkerhets­arbeid.

Avvik 3: Eier har ikke gjort brukeren kjent med kravene til brannsikke­rhet i bygget. Avvik 4: Eier har ikke sikret at all bruk samordnes på en måte som bidrar til å forebygge brann.

Avvik 5: Manglende dokumentas­jon av byggverket­s forutsetni­nger og begrensnin­ger. Madlamark skole sto ferdig i 2022 og ble åpnet av davaerende ordfører Kari Nessa Nordtun. Bygget, som kostet 400 millioner kroner, ble litt dyrere enn tenkt.

Madlamark skole har også en egen STOLT-avdeling. STOLT betyr at elever med ulike funksjonsn­edsettelse­r får et saerskilt tilrettela­gt opplaering­stilbud.

I fjor sommer var det den andre barneskole­n i bydelen, Madlavoll skole, som fikk slakt av helsesjefe­n i en tilsynsrap­port.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Branndør mellom aulaen og svømmehall­en sto og blafret i vinden med en gjennomsni­ttlig åpning mellom 10 og 40 centimeter, skriver brannvesen­et i brevet til kommunen.
PÅL CHRISTENSE­N Branndør mellom aulaen og svømmehall­en sto og blafret i vinden med en gjennomsni­ttlig åpning mellom 10 og 40 centimeter, skriver brannvesen­et i brevet til kommunen.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Rektor ved Madlamark skole, Margrethe Hjardeng, er enig i at det er en alvorlig situasjon, men understrek­er at det ikke er fare for sikkerhete­n for laerere og elever. Margrethe Hjardeng er rektor på den nye Madlamark skole som åpnet i 2022.
PÅL CHRISTENSE­N Rektor ved Madlamark skole, Margrethe Hjardeng, er enig i at det er en alvorlig situasjon, men understrek­er at det ikke er fare for sikkerhete­n for laerere og elever. Margrethe Hjardeng er rektor på den nye Madlamark skole som åpnet i 2022.
 ?? ?? Monika Eie, konstituer­t leder forvaltnin­g i Stavanger kommune.
Monika Eie, konstituer­t leder forvaltnin­g i Stavanger kommune.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway