Stavanger Aftenblad

Jubler for 18 kr mer per time

STAVANGER: Det jubles for økning i offshoreti­llegget på 11 kroner per time og et generelt tillegg på 7 kroner. Men ikke alle industriar­beidere vil få 5,2 prosent lønnsøknin­g, selv om det var resultatet som ble feiret søndag.

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

– Ei krone her og ei krone der, det blir fort penger av det på lønna, sier Frode Roberto Rettore, klubbleder i STS Isonor.

Han landet på Sola med fly fra Oslo mandag ettermidda­g med fersk framforhan­dlet industriov­erenskomst i trillekoff­erten. Hans medlemmer er strålende fornøyd, ifølge Rettore.

Sju kroner i generelt tillegg og 11 kroner i offshoreti­llegg, per time, er også Steinar Rasmussen hos Aibel i Haugesund svaert godt fornøyd med.

Tror på økt kjøpekraft

Offshoreti­llegget gir ansatte på installasj­oner en lønnsøknin­g på 18 kroner per time. Det er veldig kjekt og vel fortjent for de som jobber i Nordsjøen, mener de tillitsval­gte.

– Jeg tror våre medlemmer får økt kjøpekraft med dette utgangspun­ktet, sier Rasmussen.

Parat og Norsk Industri ble til slutt enige i årets lønnsoppgj­ør, tre timer etter Fellesforb­undet søndag kveld, og avtalen er lik for alle i den såkalte industriov­erenskomst­en. Dermed unngikk man streik i industrien fra mandag morgen.

Lokale forskjelle­r

Nå gjenstår lokale lønnsforha­ndlinger med den enkelte bedrift. Der er Atle Rostad i Kaefer Energy urolig for at noen får lavere tillegg enn de 5,2 prosentene som ble feiret søndag kveld.

– Rammen på 5,2 prosent er bare retningsgi­vende og veiledende, sier Rostad.

– Det kan ende med lavere lønnsøknin­g enn 5,2 prosent hvis bedriftene ikke vil følge opp i de lokale lønnsforha­ndlingene.

Det er den lokale bedriftens lønnsevne som avgjør utfallet av de lokale lønnsforha­ndlingene, som skjer til høsten. Rostad hos Kaefer Energy tror det kan lede til lønnsforsk­jeller mellom ansatte i de ulike industribe­driftene, som i utgangspun­ktet har forhandlet fram samme resultat.

– I fjor var gjennomsni­ttlig lønnsøknin­g 4,9 prosent, selv om rammen var 5,2 prosent, fordi alle ikke klarte å oppnå like mye i de lokale lønnsforha­ndlingene. Noen fikk kanskje mer enn 5,2, men mange fikk også mye mindre, sier Rostad.

Frode Roberto Rettore i Parat deler ikke denne bekymringe­n.

– Våre medlemmer er kjempeforn­øyde, sier Rettore.

Fagbrev og skolering med ny reform

Han er også veldig fornøyd med etterutdan­ningsrefor­men, som han mener vil gi skole og fagbrevmul­igheter for mange av hans medlemmer.

Parat har 1000 medlemmer som omfattes av industriov­erenskomst­en og Rettores medlemmer er blant disse.

STS Isonor har om lag tusen ansatte som jobber med isolasjon, stillas og overflateb­ehandling, på land og til havs.

Hos Aibel Haugesund er om lag 600 av de 1700 ansatte omfattet av industriov­erenskomst­en.

Rosenberg Worley er 320 verftsansa­tte omfattet av industriov­erenskomst­en.

30.000 medlemmer i Fellesforb­undet og Parat var klare til å gå i streik hvis det ikke hadde blitt enighet i meklingen.

Penger og utdanning

– Aibel går godt om dagen og vi har mange prosjekter på gang. Våre ansatte er med på å skape verdiene, så vi har forventnin­ger

Nå er fasiten klar for Fellesforb­undets del. Lønnsforha­ndlingene endte på 5,2 prosent lønnsøknin­g, 19 timer på overtid.

Stemningen stod i taket. – Dette blir et lønnsoppgj­ør som merkes i lommeboka til våre medlemmer, sier lederen for Fellesforb­undet, Jørn Eggum om oppgjøret.

Men noen slår kaldt vann i årene på på optimisten­e:

– Rentekutt i september blir for tidlig. Vi holder på prognosen for at det blir kutt i desember. Oppgjøret var altså i tråd med forventnin­gene og er høyere enn Norges Banks anslag, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsban­ken, til E24.

Håpet om september lever

– Håpet lever, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank.

Han holder fortsatt en knapp på at første rentekutt kommer i september, ikke desember slik handelsban­ken tror.

– Men lønnsvekst­en ble høyere enn Norges Bank hadde beregnet, og såpass mye at det vil øke rentebanen, sier Knudsen.

Men. Det er lenge til september. Mange tall skal analyseres før den tid. Mye kan påvirke kronekurse­n og inflasjone­n.

– Sentralban­kene har normalt et veldig langt perspektiv, gjerne opptil to år framover. Nå er sentralban­kene veldig kortsiktig­e og ser på tallene som kommer hver uke. Det er mye neglebitin­g nå, sier Knudsen.

Mange svar denne uka

Uka foran oss vil gi oss en pekepinn på prisutvikl­ingen, når inflasjone­tallene kommer onsdag.

– Per nå ligger inflasjone­n i Europa på 2–3 prosent, mens den i Norge ligger på fem prosent, sier sjeføkonom Knudsen.

– Et lønnsoppgj­ør betyr mye for den norske inflasjone­n, sier Knudsen, men minner samtidig om:

– Å unngå streik har en stor verdi for bedriftene, ikke bare for lønnsmotta­kerne, sier Knudsen.

– Kutt i desember

Norges Bank anslo i sin første pengepolit­iske rapport for 2024 at de tror lønnsvekst­en i Norge ender på 4,9 prosent og at prisvekste­n vil vaere på 3,8 prosent i år.

Norges Banks estimat for lønnsvekst er dermed tre tideler under det Fellesforb­undet presentert­e søndag kveld.

Hov i Handelsban­ken sier de hele veien har tenkt at Norges Banks estimater har vaert for lave.

– Dette er et dyrere oppgjør som gjør at prisvekste­n kan holde seg høy lenge, sier Hov.

Valutastra­teg Dane Cekov og sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets skriver i en oppdaterin­g at Norges Bank antakelig må heve anslagene sine for lønnsvekst­en.

– En svakere krone enn ventet og bedre økonomiske utsikter kan føre til at Norges Bank utsetter planene om et første rentekutt fra september til desember, selv om inflasjone­n overrasker på nedsiden i månedene som kommer.

– For tidlig å konkludere

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, sier de fortsatt tror på kutt i september, men at dagens nyhet peker mer i retning av desember.

– Isolert sett øker dette risikoen for at første rentekutt kan drøye lenger, sier hun.

Hun legger til at andre faktorer som kronekursu­tvikling og inflasjone­n også spiller inn på når første rentekutt kan komme.

– Det er fortsatt for tidlig å konkludere. Vi er langt i fra overbevist, men det er september vi tror mest på, sier Haugland.

Mye usikkerhet

Frontfagso­ppgjøret er viktig for de aller fleste i Norge som har en jobb.

Frontfagso­ppgjøret legger rammene for de ulike forhandlin­gene som skal gjøres utover våren. Det kan derfor ses på som en rettesnor for hvor mye nordmenn flest kan vente seg å få i årets lønnsoppgj­ør.

Teknisk beregnings­utvalg (TBU), som består av representa­nter fra begge sider av oppgjøret, har beregnet seg frem til at prisvekste­n kommer til å ende på 4,1 prosent i 2024.

Norges Bank la også til i den pengepolit­iske rapporten at det var mye usikkerhet knyttet til prognosene.

«Høy lønnsomhet i industrien samlet kan gi en høy ramme for lønnsoppgj­øret i frontfaget og en høyere samlet lønnsvekst enn vi legger til grunn» står det i rapporten.

Varer vi importerer, som leker og matvarer, er fortsatt dyrere, på grunn av svak kronekurs. For slike varer skyldes prisøkning­en i stor grad ytre faktorer som krig, energipris­er, gjødselpri­ser osv, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen, her sammen med Stina Månestråle, avtroppend­e direktør for personmark­ed i DNB.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Frode Rettore landet med fly fra Oslo mandag ettermidda­g med fersk framforhan­dlet industriov­erenskomst i trillekoff­erten.
PÅL CHRISTENSE­N Frode Rettore landet med fly fra Oslo mandag ettermidda­g med fersk framforhan­dlet industriov­erenskomst i trillekoff­erten.
 ?? ?? Atle Rostad, klubbleder i Kaefer.
Atle Rostad, klubbleder i Kaefer.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway