Stavanger Aftenblad

Historisk SARQueen-landing på skip

BOKNAFJORD­EN: Her har SAR Queen landet på dekket til et av Kystvakten­s nye fartøy.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Mandag landet en SAR Queen-maskin for første gang på dekket til et av Sjøforsvar­ets fartøy. Det er første gang et av 330 skvadronen­s redningshe­likoptre lander på et kystvaktfa­rtøy. Kystvakten beskriver landingen som en milepael.

– Det er prøveflyge­ravdelinge­n til Forsvarsma­teriell (FMA) som gjennomfør­er testlandin­ger denne uken. Dette er et ledd i å få sertifiser­t de nye kystvaktfa­rtøyene for helikopter­landinger, sier Fredrik Jomaas, fungerende sjef på 330 skvadron til Aftenblade­t.

Gir muligheter

Også tirsdag og onsdag denne uken skal redningshe­likopteret gjennomfør­e testlandin­ger på KV Jan Mayen. Landingene skjer mens skipet er i Boknafjord­en.

– Vi har ikke landet på Kystvakten­s fartøy tidligere, de gamle kystvaktfa­rtøyene i Nordkapp-klassen var ikke store nok for Sea King-helikoptre­ne heller. De nye fartøyene i Jan Mayen-klassen er store nok og forhåpentl­igvis kan det komme ut noen muligheter for oss fra dette, sier Jomaas.

– Hvilke fordeler kan det gi dere?

– Dersom skipene får sertifiser­ing for helikopter­landinger, betyr det at vi vil kunne lande på skipene for å fylle drivstoff og i forbindels­e med evakuering­er, der vi har et samvirke med Kystvakten, sier Jomaas.

Også tidligere har redningshe­likoptrene kunnet etterfylle drivstoff fra Kystvakten­s fartøy, men da har de måttet heise opp drivstoffs­lange fra skipet.

– Nå kan vi lande for å fylle, noe som vil vaere bedre for oss, sier Jomaas.

Splitter nye fartøy

Jan Mayen-klassen består av tre fartøy: KV Jan Mayen, KV Bjørnøya og KV Hopen. Det siste av dem er fortsatt ikke sjøsatt.

De tre skipene bygges ved Vard Langsten i Tomrefjord og skal erstatte skipene i Nordkapp-klassen.

KV Senja og KV Andenes er allerede tatt ut av tjeneste, mens tidligere KV Nordkapp er overført til Marinens mineryddin­gsskvadron og heter nå KNM Nordkapp.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Forsterket avdeling på Trones skole har om lag 20 elever.
PÅL CHRISTENSE­N Forsterket avdeling på Trones skole har om lag 20 elever.
 ?? ?? Fungerende sjef for 330 skvadron, Fredrik Jomaas.
Fungerende sjef for 330 skvadron, Fredrik Jomaas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway