Stavanger Aftenblad

Kritisk til at ordningen hun innførte forsvinner: – Det står på viljen

SKOLE: Kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap) ønsker å innføre gratis skolemat over hele landet. Hun synes det er synd at Stavanger ikke vil gå foran med et godt eksempel.

- Øyvind Ulland Sandsmark oyvind.ulland.sandsmark@ aftenblade­t.no

– Jeg synes at det er skikkelig synd at flertallsp­artiene fjerner ordningen med gratis skolemat med innføring av egenbetali­ng, sier kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap) til Aftenblade­t.

Som Stavanger-ordfører var hun for fire år siden med på å innføre gratis skolemat for elevene.

Denne ordningen blir det nå slutt på.

Fra høsten tilbys alle skoler i Stavanger skolemat, men maten blir ikke lenger gratis. Dette har ført til debatt både blant politikere og rektorer.

Flere av skolene som i dag har gratis skolemat, har i en foreløpig kartleggin­g takket nei til skolemat med betaling.

Foreløpig har 25 skoler sagt ja til skolemat med betalingsl­øsning.

– Bra tilbud

– Det er leit at en så stor kommune som Stavanger ikke kan føre dette videre. Vi rullet ut gratis skolemat til 6000 elever, og det ble et utrolig bra tilbud som både elever, foreldre og laerere satte pris på. Det ble investert mye i inventar og utstyr, og det er trist at dette har vaert forgjeves, kommentere­r Nordtun.

– Gratis skolemat er viktig både for laeringen og naeringen til hver enkelt elev og for fellesskap­et i skolen, legger hun til.

– Står på viljen

Hun er kritisk til forklaring­en til nåvaerende Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H).

Hegdal har overfor Aftenblade­t vist til kommunens økonomi.

Stavanger-ordføreren uttalte blant annet at økonomisty­ringen i Stavanger kommune ikke har vaert baerekraft­ig under Arbeiderpa­rtiets ledelse.

Dette avviser Nordtun.

– Da vi styrte sammen med rødgrønt, leverte vi tidenes beste resultat på alle parametere. Det står på viljen, mener kunnskapsm­inisteren.

– Jeg forventer at en ordfører forholder seg til sannheten, legger hun til.

Ønsker nasjonal ordning

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre gikk i en tale til landsstyre­t i Ap mandag til frontalang­rep på Sissel Knutsen Hegdal.

Han viste blant annet til Kvernevik skole, hvor gratis skolemat forsvinner fra høsten av.

Støre fortalte sitt landsstyre om at den nye høyreordfø­reren i Stavanger «vil ta skolematen fra barna.»

– Hvorfor innfører ikke regjeringe­n en nasjonal standard med gratis skolemat?

– I Hurdalspla­ttformen står det at dette er noe vi ønsker. Vi ser hvor vellykket ordningen har vaert i de største byene. Men i en krevende tid er det andre oppgaver som nå går foran. Men rike kommuner bør få til dette, for vi ser hvor viktig det er, svarer kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun.

 ?? MAGNUS KOLSTAD ?? – Gratis skolemat er viktig både for laeringen og naeringen til hver enkelt elev og for fellesskap­et i skolen, sier Kari Nessa Nordtun.
MAGNUS KOLSTAD – Gratis skolemat er viktig både for laeringen og naeringen til hver enkelt elev og for fellesskap­et i skolen, sier Kari Nessa Nordtun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway