Stavanger Aftenblad

Vår skolemator­dning er unik

- Mette Vabø (V) Leder i utvalg for oppvekst og utdanning Eirik Jåtten (H) Nestleder i utvalg for oppvekst og utdanning

SKOLEMAT: Flertallsp­artiene i Stavanger sin skolemator­dning er på mange måter unik, og er et viktig brudd med matpakketr­adisjonen i norske skoler. Og skolematen er fortsatt gratis, for de aller fleste.

Fra høsten lanseres en utvidet og revidert versjon av skolemator­dningen i Stavanger skolen. Tilbudet som ble lansert av det forrige flertallet, har vi utvidet slik at det nå blir mulig for alle skolene å tilby mat til elevene sine.

I motsetning til forrige valgperiod­e, der bare halvparten av skolene kunne tilby skolemat, åpner vi nå opp for at alle skoler i Stavanger skal kunne delta i ordningen.

Gratis for de fleste

Vi mener at alle elever, uansett hvor de går på skole, fortjener tilgang til et sunt og naeringsri­kt måltid i løpet av dagen. Allikevel er det er viktig for oss at skolene selv, gjennom prosesser som inkluderer ansatte, foresatte og elever, bestemmer om den enkelte skole skal tilby skolemat. Vi har tro på at lokal involverin­g og eierskap til ordningen er avgjørende for dens suksess.

Ordningen innebaerer at de aller fleste elevene i Stavangers­kolen får gratis skolemat ved at vi innfører en raus fritaksord­ning. Denne følger ordningene for SFO og grensen er 750.000 kroner for enslige og 1.000.000 kroner for familier. For elever fra hjem med inntekter over disse grensene innfører vi en liten egenandel på 15 kroner per måltid. Dette er betydelig lavere enn kostnadene ved å lage en matpakke hjemme, og sikrer at alle elever har råd til et sunt og naeringsri­kt måltid. Det er kommunen sentralt som organisere­r betalingen av denne egenandele­n og den enkelte skole har ikke mulighet til å skille hvem som får gratis og hvem som betaler egenandel.

Reduserer tidsklemma

Vi tror dette blir en populaer ordning på alle de skolene som velger å innføre den, og vi er overbevist om at det er et massivt flertall av elever som kommer til å benytte seg av tilbudet, fordi maten som tilbys, er produsert av dyktige kokker og er av høy kvalitet. I tillegg er ordningen faktisk et bidrag til også å hjelpe familier med den berømmelig­e tidsklemme­n ved at matpakken ikke lengre trengs.

Å drive en kommune handler om å balansere. Og derfor er egenandele­n, selv om den er lav, viktig for å også kunne oppretthol­de andre satsinger i Stavangers­kolen. I årets budsjett styrket vi den generelle skoleramme­n, altså pengene til skolene, med 25 millioner kro

ner. Disse pengene går til å øke antall ansatte, til å sørge for oppdaterte og gode laeremidle­r, og i skolene brukes disse pengene hver dag til å skape gode laeringsop­plevelser for alle elever. Hadde vi valgt å kutte egenandele­n på skolemat, ville konsekvens­en blitt at alle disse satsingene ville måtte reduseres. Stavanger må som alle andre kommuner, og familier, forholde seg til at inntekter og utgifter må balanseres.

Vi bryter matpakketr­adisjonen

Stavangers nye skolemator­dning er unik i Norge. Og ved utvidelsen fra høsten av har den et potensial til å nå over 16.000 elever i grunnskole­n og represente­rer på mange måter et brudd med matpakketr­adisjonen vi har i landet.

Vi i flertallsp­artiene H, Frp, V, KrF og Pp mener at dette er en positiv utvikling. Vi tror at skolemat kan bidra til å redusere sosiale ulikheter, gi elevene bedre konsentras­jon og laeringsev­ne, og skape et mer inkluderen­de og trygt skolemiljø. Vi gleder oss til å komme i gang med det nye forsøket, og det viser igjen at Stavanger er i front sammenlign­et med de andre storbykomm­unene. for falleigara­r og bidreg til å halda ved like den lokale kunnskapen som trengst for å drive eit kraftverk. Service, drift og vedlikehal­d blir utført av norske fagfolk, som sikrar at småkraftve­rka ikkje berre er bygd av nordmenn, men også blir halde i gang av dei.

Det mest spennande ved småkraftut­bygginga er nok heimfallsr­etten. Etter 40 til 60 år fell kraftverke­t attende til grunneigar­en, ei unik ordning som sikrar at verdiane skapte av fossen, til sist kjem lokalsamfu­nnet til gode att. Men i tida fram mot desse 60 åra, har det òg ført med seg betydelege falleigein­ntekter frå fallet.

Vitnemål om norsk entreprenø­rskap

Dette langvarige perspektiv­et bind saman generasjon­ar og bidreg til ei berekrafti­g forvalting av dei lokale naturressu­rsane. I ei tid der debatten ofte blir farga av skepsis til utanlandsk eigarskap, er det viktig å ikkje gløyme dei lokale verdiane og dei positive sidene som småkraft bringar til Distrikts-Norge. Småkraftve­rka er ikkje berre ein kjelde til fornybar energi, dei er eit vitnemål om norsk entreprenø­rskap, innovasjon, og ikkje minst, ei investerin­g i framtida til lokalsamfu­nna.

Gjennom samarbeid, lokalt eigarskap til fallretten og ein visjon for framtida kan småkraftve­rka fortsetja å vere ei livsnerven i norske distrikt.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Innsendern­e mener den nye skolemator­dningen med behovsprøv­d betaling vil fungere godt. Bildet er fra Kvernevik skole.
PÅL CHRISTENSE­N Innsendern­e mener den nye skolemator­dningen med behovsprøv­d betaling vil fungere godt. Bildet er fra Kvernevik skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway