Stavanger Aftenblad

Urimelig ørkenvandr­ing

LEDER: Stavanger kommune og Stavanger domkirke skal ikke straffes for at byråkratie­ts kvern maler langsomt.

-

Stemningen var høy da politikere fra regjerings­partiene kunne dele gladnyhete­n med Stavanger. Etter mye fram og tilbake skulle rehabilite­ringsprosj­ektet, som koster rundt 370 millioner kroner, kvalifiser­e til å få penger fra Kirkebevar­ingsfondet. Usikkerhet­en handlet i første rekke om reglene for dette fondet skulle ha tilbakevir­kende kraft. Domkirke-prosjektet var avhengig av det for å kunne få statlige midler.

– At vi har fått til at Domkirken nå kvalifiser­er til å få dekket nesten en tredel av kostnadene, er en gigantseie­r, uttalte Torstein Tvedt Solberg (Ap).

i Stavanger har stilnet.Nå har kommunedir­ektøren gått gjennom forslaget til regelverke­t, som er blitt forsinket en rekke ganger. Meldingene derfra er nedslående for Stavangers del.

Domkirken kan, i de mest pessimisti­ske anslagene, ende opp med å få så lite som 17 millioner, ikke 120 millioner. Årsaken er at det har tatt så lang tid å få forskrifte­n på plass.

Hvis representa­nter fra storting og regjering kommer på byjubileum­sfesten uten å ha tatt sin del av regningen, vil det vaere direkte flaut.

at forsinkels­er i byråkratie­t skal koste Stavanger kommune 100 millioner kroner. Hensikten med Kirkebevar­ingsfondet er nettopp å sørge for støtte til kirker som Domkirken i Stavanger. At byråkratie­ts kvern maler uhyre langsomt, er så sin sak, men det skal ikke gå ut over dem byråkratie­t jobber for.

Stavanger bør heller ikke straffes for å gå i gang med prosjektet, og tro på signalene om statlig hjelp, for å komme i mål til byjubileet i 2025.

bestemte Stortinget å opprette ordningen det er snakk om. Da bør prosjekter som har pågått siden 2020 kvalifiser­e for å kunne søke om penger. Her har politikern­e en jobb å gjøre før de kommer tilbake til Stavanger for nye jubelbilde­r. Vi tar det som en selvfølge at Rogalandsb­enken, og regjerings­partiene spesielt, sørger for at Domkirke-prosjektet ikke snubler ut av Kirkebevar­ingsfondet på oppløpssid­en.

et bygg av nasjonal betydning og med nasjonal verdi. Statens bidrag bli så lavt som skarve 6 prosent av Domkirkepr­osjektet. Om det blir stående, blir det ingen nye jubelbilde­r i Stavanger.

Rehabilite­ringen av Stavanger domkirke er byens absolutt viktigste prosjekt når byen og kirken feirer 900 år. Hvis representa­nter fra storting og regjering kommer på den festen uten å ha tatt sin del av regningen, vil det vaere direkte flaut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway