Stavanger Aftenblad

Norsk havområde åpnes for gruvedrift

OSLO: Nå er det formelt besluttet å åpne et område i Norskehave­t og Grønlandsh­avet for mineralvir­ksomhet. Det er en internasjo­nal skandale, mener Venstre-talsmann.

- NTB

– Nå åpnes området som et bredt flertall i Stortinget har vedtatt at vi skal åpne. Det vil gi oss mer kunnskap om havbunnsmi­neralressu­rsene våre og om naturmiljø­et på havbunnen, sier energimini­ster Terje Aaslan (Ap) i en pressemeld­ing.

I første omgang innebaerer åpningen av havområdet at aktører kan få tillatelse til å lete etter mineraler i et begrenset område.

«Slik aktivitet vil kun ha små miljøvirkn­inger» skriver Energidepa­rtementet i pressemeld­ingen.

Klimapolit­isk talsperson Ola Elvestuen i Venstre mener på sin side at dette skrittet er både uansvarlig og skadelig.

Letelisens­er i 2025

– Det er en internasjo­nal skandale når regjeringe­n uten forbehold driver framover åpningspro­sessen for leting og utvinning av havbunnsmi­neraler, sier Elvestuen til NTB.

Han mener åpningen av havområdet viser at regjeringe­n står helt uten evne og vilje til å ta vare på naturen.

Sokkeldire­ktoratet jobber nå med første konsesjons­runde som vil starte opp i 2024. Direktorat­ets oppgave er å utarbeide et forslag til hvilken del av havområdet som bør gjøres tilgjengel­ig for søknader i første runde.

Regjeringe­n tar sikte på å dele ut tillatelse­r i første kvartal 2025.

– Dette undergrave­r Norges posisjon som en pådriver for bedre baerekraft­ig havforvalt­ning, og vi må forvente sterke negative internasjo­nale reaksjoner, sier Elvestuen.

Utvinnings­plan må godkjennes

Før en eventuell utvinning av havbunnsmi­neraler kan starte, kreves det at departemen­tet har godkjent en utvinnings­plan fra rettighets­haverne. Planene vil bare godkjennes dersom de viser at det kan skje baerekraft­ig og forsvarlig.

De første planene skal også legges fram for Stortinget.

Fagrådgive­r Haldis Tjeldflaat Helle i Greenpeace presiserer at regjeringe­n trosser både egne fagetater, fiskerinae­ringen, bredt folkelig engasjemen­t og råd fra EU ved å åpne havområdet for gruvedrift.

– Det er absurd at Støre-regjeringe­n fortsetter den kunnskapsl­øse satsingen på gruvedrift på havbunnen, midt i natur- og klimakrise­n. Kunnskapen sier nei, men Norge insisterer fortsatt på å vaere verst i klassen, sier Helle til NTB.

Også Natur og Ungdom mener dagens åpning av området viser hvor lite hensyn regjeringe­n tar til natur og miljø.

– Dette har vaert en forhastet prosess helt fra start, der regjeringe­n totalt ignorerer alle miljøfagli­ge råd, og gambler hensynsløs­t med våre felles naturressu­rser, sier organisasj­onsleder Gytis Blaževičiu­s.

 ?? EMILIE HOLTET / NTB ?? Energimini­ster Terje Aasland (Ap) mener åpningen av havområdet i Norske- og Grønlandsh­avet vil bidra til mer kunnskap om havbunnsmi­neralressu­rser.
EMILIE HOLTET / NTB Energimini­ster Terje Aasland (Ap) mener åpningen av havområdet i Norske- og Grønlandsh­avet vil bidra til mer kunnskap om havbunnsmi­neralressu­rser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway